Ratcliffe sa stal novým spolumajiteľom Manchestru United, kúpil štvrtinu klubu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ratcliffe sa stal novým spolumajiteľom Manchestru United, kúpil štvrtinu klubu

Miliardár Ratcliffe kúpil štvrtinu Manchestru United.
Miliardár Ratcliffe kúpil štvrtinu Manchestru United.Profimedia
Britský miliardár Jim Ratcliffe (71) sa stal spolumajiteľom futbalového klubu Manchester United. Jeho skupina Ineos prevezme športové riadenie slávneho klubu. Podľa BBC zaplatil za štvrtinu akcií 1,25 miliardy libier.

Manchester informoval o dohode na svojej internetovej stránke na Vianoce, viac ako rok po tom, čo jeho majitelia - americká rodina Glazerovcov - oznámili, že zvažujú predaj klubu alebo jeho časti, prípadne príchod nového investora. Glazerovci získali United v roku 2005 za 790 miliónov libier a doteraz vlastnili 69 % klubu. Ratcliffe, zakladateľ chemickej spoločnosti Ineos, sa zaviazal investovať 236 miliónov libier do ikonického štadióna klubu Old Trafford.

Jeden z najbohatších mužov Británie už dlho rokoval s Glazerovcami o kúpe väčšinového podielu v klube. Ďalším záujemcom bol katarský bankár, šejk Jassim bin Hamad Sani, ktorý chcel kúpiť 100 % a ponúkal šesť miliárd libier. Nakoniec sa vzdal svojej ponuky na kúpu United s tým, že už nebude ďalej zvyšovať svoj návrh.

"Ako chlapec odtiaľto a celoživotný fanúšik klubu som rád, že sa nám podarilo uzavrieť dohodu s predstavenstvom Manchestru United, ktorá na nás prenáša zodpovednosť za riadenie futbalových záležitostí," uviedol vo vyhlásení Ratcliffe, ktorý sa narodil v Manchestri.

Aktuálna situácia v tabuľke Premier League.
Aktuálna situácia v tabuľke Premier League.Flashscore

"Vďaka komerčnému úspechu mal klub vždy finančné zdroje na to, aby získaval tie najcennejšie trofeje, ale v poslednom období tento potenciál nebol plne využitý. Do klubu prinesieme odborné znalosti a talent zo športovej skupiny Ineos, aby sme mu pomohli k vzostupu. Zároveň poskytneme finančné prostriedky na budúce investície na Old Trafford," oznámil Ratcliffe. Do jeho portfólia patrí aj jeden z najúspešnejších cyklistických tímov na svete.

Na titul v Premier League sa čaká od roku 2013

Futbalisti Manchestru United dlhodobo dosahujú slabé výsledky, za čo Glazerovci často žnú hnev fanúšikov. Dvadsaťnásobní anglickí šampióni čakajú na triumf v Premier League od roku 2013, pričom o tri roky neskôr získali Anglický pohár. Naposledy ovládli Ligu majstrov v roku 2008. Pred šiestimi rokmi sa tešili z Európskej ligy. Po sobotňajšej prehre s West Hamom sú "červení diabli" v ligovej tabuľke ôsmi, 12 bodov za prvým Arsenalom.

"Naše spoločné ambície sú jasné. Všetci chceme vidieť Manchester United tam, kde patrí - na samom vrchole anglického, európskeho a svetového futbalu," dodal Ratcliffe.