Romeo Lavia púta pozornosť, v Premier League ho chce snáď každý

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Romeo Lavia púta pozornosť, v Premier League ho chce snáď každý

Southampton zaplatil za Romea Laviu 14 miliónov libier len pred 12 mesiacmi
Southampton zaplatil za Romea Laviu 14 miliónov libier len pred 12 mesiacmiProfimedia
Devätnásťročný Romeo Lavia je na futbalovom trhu mimoriadne žiadaným artiklom. Poďme sa pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo sa o neho zaujímajú slávne celky ako Arsenal, Liverpool a Manchester City.

Po tom, čo Southampton v minulej sezóne vypadol z Premier League, nie je veľkým prekvapením, že sa hovorí o letnom odchode vysoko hodnoteného Romea Laviu.

Síce ho podpísali len pred 12 mesiacmi z Manchestru City, ale forma tínedžera za ten čas zaujala jeho bývalý klub a ďalšie celky Premier League ako Chelsea, Arsenal a Liverpool.

"The Reds" už priviedli Alexisa Mac Allistera a Dominika Szoboszlaia, keďže pokračujú v realizácii tak potrebnej prestavby stredovej formácie.

O Laviu sa uchádza niekoľko špičkových klubov Premier League
O Laviu sa uchádza niekoľko špičkových klubov Premier LeagueAFP

Lavia má potenciál stať sa ideálnou treťou posilou a zdá sa, že je viac než schopný ukotviť stred poľa a nahradiť slabnúceho Fabinha.

Arsenal a Chelsea sa údajne toto leto stretli s jeho zástupcami, aby prediskutovali možnú dohodu. Prioritou "Gunners" však bolo dokončenie dohody s Declanom Riceom, zatiaľ čo Chelsea sleduje ako alternatívu aj Moisesa Caiceda z Brightonu.

V tejto fáze nie je úplne jasné, kde Lavia toto leto skončí. Môžeme však s určitou mierou dôveryhodnosti predpovedať, že to bude jeden z najlepších tímov Premier League a ich spoločný záujem o 19-ročného hráča je dôkazom toho, ako pôsobivo si počínal v minulej sezóne - napriek zložitým okolnostiam, ktoré ho sprevádzali.

Pred rokom stál Southampton 14 miliónov libier, čo bola vysoká suma za hráča, ktorý v Manchestri City stihol len dve seniorské vystúpenia. Ich skautský systém je však už dlho obdivovaný a skutočnosť, že "Citizens" dali do zmluvy 20-percentnú predajnú klauzulu - plus opciu na spätné odkúpenie, ktorá bude aktívna v roku 2024 - ilustruje, že obe strany verili, že jeho strop je vysoký.

Lavia sa takmer okamžite stal neoddeliteľným členom základnej jedenástky "Svätcov", pričom jeho bývalý šéf Ralph Hasenhüttl ho jednoznačne obdivoval. Lavia zapôsobil aj na nástupcov Nathana Jonesa a Rubena Sellesa, ktorí sa tiež rozhodli ponechať si ho v pravidelnej základnej zostave.

Belgický záložník Southamptonu Romeo Lavia v akcii proti Spurs v minulej sezóne
Belgický záložník Southamptonu Romeo Lavia v akcii proti Spurs v minulej sezóneAFP

Stredopoliar ukončil sezónu s impozantným počtom 26 štartov a nazbieral 2 230 ligových minút, pričom zranenie členka na začiatku ročníka bolo jediným dôvodom, prečo ich nepridal viac.

Čo ho robí takým dobrým?

Lavia je spoľahlivý a presný rozdeľovač, avšak jednou z jeho najväčších predností je jeho sila a schopnosť preniesť loptu cez ihrisko - často cez najzaťaženejšiu časť hracej plochy.

To znamená, že sa veľmi pohodlne vrhá do hlbokých priestorov a prijíma loptu pod tlakom. Mnohé z najlepších tímov v divízii sa zameriavajú na pressing vysoko na ihrisku a ich úspech spočíva v tom, že nútia brániacich súperov prijímať loptu v stiesnených priestoroch a potom spanikáriť, čo vedie k ich zbaveniu alebo nesprávnemu nasmerovaniu prihrávky.

Lavia sa však v týchto momentoch len zriedkakedy nechá vyviesť z miery. Poslednú sezónu Premier League ukončil s priemerom 32,6 prenesených lôpt na 90 minút a 1,13 úspešných driblingov na 90 minút. To ho radí medzi 25 percent všetkých stredopoliarov v piatich najlepších európskych ligách.

Príklad jeho schopností v tomto smere je uvedený nižšie, zo zápasu Southamptonu proti Arsenalu v minulej sezóne. Všimnite si, že keď sa snaží vyraziť s loptou dopredu, okamžite čelí tlaku súpera.

Lavia v akcii za Southampton
Lavia v akcii za SouthamptonFlashscore

Lavia predvedie nádherný krok a potom sa pred výzvou obrancu dostane dovnútra a odskočí.

Lavia v akcii za Southampton
Lavia v akcii za SouthamptonFlashscore

Následne vystrelí loptu na spoluhráča, ktorý ho podporuje, a rozbehne tak nebezpečný útok svojho tímu.

Lavia v akcii.
Lavia v akcii.Flashscore

Túto vynikajúcu schopnosť prenášať loptu dopĺňa obranná odolnosť. Je vynikajúci v rýchlom uzatváraní priestoru a majstrom v zametaní nebezpečenstva alebo zastavovaní protiútokov, keď sa začnú rozvíjať.

V minulej sezóne sa v porovnaní s rovesníkmi z najlepších európskych líg umiestnil v 12. percentile v počte získaných lôpt. 

Vyššie uvedené údaje sú samy o sebe dostatočne pôsobivé, ale skutočnosť, že ich dosiahol v tíme, ktorý skončil na konci ligy, ešte ako tínedžer, vysvetľuje, prečo sa o jeho podpis uchádza toľko špičkových klubov v celej krajine.

Niet divu, že sa o ňom hovorí ako o jednom z najlepších defenzívnych záložníkov v krajine.