Brazílska Seria A začína: Ktorí mladíci budú pútať pozornosť?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Brazílska Seria A začína: Ktorí mladíci budú pútať pozornosť?
Mladý útočník Vitor Roque z Paranaense
Mladý útočník Vitor Roque z ParanaenseProfimedia
Brazílsky futbal pravidelne produkuje obrovské množstvo talentovaných hráčov, ktorí majú potenciál presadiť sa v najlepších európskych súťažiach. Niektorým sa to skutočne podarí, iní napriek pozornosti postupne upadnú do zabudnutia. Dátoví analytici zo spoločnosti 11Hacks sa pozreli na tých, ktorí by mohli byť v budúcnosti úspešní. Výber tvoria futbalisti, o ktorých sa zatiaľ neuchádzal žiadny európsky klub. Takisto museli v lige odohrať preukázateľnú vzorku minút na analýzu dát.

Matheus Franca (19, CR Flamengo)

Hoci jadrom ofenzívy Flamenga budú v nadchádzajúcej sezóne hviezdni hráči Gabriel Barbosa a Pedro, medzi opory by mohol od začiatku patriť aj mladý útočník či ofenzívny stredopoliar Matheus Franca. V brazílskej Serii A má zatiaľ odohraných len 670 minút, ale aj za tento krátky čas už stihol ukázať, v čom bude platný.

Zaujal najmä výborným pohybom v pokutovom území súpera. Žiadny iný hráč tu nemá v priemere viac dotykov na zápas a iba jeho spoluhráč Pedro si vytvoril viac kvalitných streleckých príležitostí, čo sa dátových ukazovateľov týka.

Francov útočný radar v minulej sezóne
Francov útočný radar v minulej sezóneFlashscore

Z 18 striel na bránu vyslal Franca 5 z nich z malého vápna a celkovo 11 zo stredového priestoru vo vnútri súperovho poľa, kde sú šance na skórovanie najvyššie. V zakončení bol veľmi nekonzistentný, ale to nie je u mladých ofenzívnych futbalistov nič nezvyčajné. Navyše ukázal, že vie strieľať oboma nohami a problém mu nerobí ani hlavičkovanie.

Ide o jedného z najaktívnejších driblérov v Brazílii a jeho nábehy za obranu výrazne zvyšujú šance tímu na skórovanie. V metrike, ktorá meria nebezpečnosť driblingu, patrí medzi 5 % najlepších hráčov na svojom poste.

Victor Hugo (18, CR Flamengo)

Tento ofenzívne ladený stredopoliar si pýtal pozornosť vo svojej debutovej sezóne v Serii A. Len ako 18-ročný hráč odohral takmer 1 200 minút a bol neustálou hrozbou pre súperov tím.

V pokročilých dátových modeloch, ktoré sledujú celkový prínos driblingu a prihrávok futbalistov v záverečnej tretine ihriska, sa zaradil medzi 20 % najlepších stredových hráčov a predviedol predovšetkým to, akou skvelou finálnou prihrávkou disponuje.

V každom zápase mal v priemere 20 % šancu na asistenciu (nerátajúc príležitosti pred pokutovými kopmi), čo bol najlepší ligový výsledok na jeho pozícii. A v najvyššej súťaži je len jeden ďalší hráč v strede poľa, cez ktorého prešiel väčší objem útočných akcií jeho tímu - tým je veterán Arturo Vidal, zhodou okolností Hugov spoluhráč a mentor.

Okrem toho, že pomáhal ostatným vytvárať góly, sám sa dostával do veľmi dobrých streleckých pozícií. V metrike očakávaných gólov na zápas bol spomedzi stredných záložníkov druhý najlepší.

Angelo Gabriel (18, Santos)

Hoci má Angelo ešte len 18 rokov, v Serii A odohral už tri sezóny. V tej poslednej patril s 1 700 odohranými minútami k najdôležitejším hráčom Santosu, a to aj napriek tomu, že ako krídelník sa len veľmi sporadicky dostáva do zakončenia z kvalitných pozícií.

Počas svojej doterajšej kariéry v Serii A zaznamenal 34 striel (priemer 1,2 na zápas), z ktorých premenil iba jednu. Je to najmä preto, že drvivá väčšina jeho pokusov smerovala na bránu zo zložitých uhlov alebo spoza šestnástky. Celkovo nazbieral iba 2,4 xG. Jeho špecialitou je však kreativita a vedenie lopty.

V metrike, ktorá sleduje, do akej miery dotyky hráča s loptou zvyšujú šance tímu na skórovanie, patrí medzi hŕstku najlepších hráčov ligy. Neustále sa snaží posúvať loptu dopredu a v každom zápase rozohrá obrovské množstvo kreatívnych a prenikavých prihrávok rôzneho typu. V každom zápase má v priemere 22 % šancu skórovať, čo ho radí hneď za Evertona z Flamenga.

Do dobrých pozícií na finálnu prihrávku sa dokáže dostať vďaka výbornému driblingu, ktorý vo svojej hre využíva naozaj často. Spomedzi krídelných hráčov má na konte viac zásahov len spomínaný Everton.

Os X - očakávané asistencie z otvorenej hry na zápas, os Y - počet driblingov na zápas (štatistika z minulej sezóny)
Os X - očakávané asistencie z otvorenej hry na zápas, os Y - počet driblingov na zápas (štatistika z minulej sezóny)Flashscore

Vitor Roque (18, Club Athletico Paranaense)

Ďalšou veľkou nádejou je 18-ročný stredný útočník Vitor Roque, ktorý v minulej sezóne odohral za Athletico Paranaense 1 500 ligových minút a bol dôležitou postavou pri ceste svojho tímu do finále Copa Libertadores. Celkovo zaznamenal 14 gólov a 5 asistencií počas 2 542 minút vo všetkých súťažiach. Jeho výkony mu dokonca zabezpečili debut v seniorskej reprezentácii.

Roque je útočník s dobrým pohybom a výberom miesta v pokutovom území. Z 37 striel (2,3 na zápas) vyslal 24 na bránu zo stredovej časti ihriska a v metrike očakávaných gólov boli spomedzi útočníkov s minimálne 1000 odohranými minútami lepší len šiesti ďalší hráči.

Je tiež jedným z najčastejšie faulovaných futbalistov Serii A. V priemere ho zastavia faulom 2,7-krát za zápas, čo je častejšie ako 92 % ostatných hráčov. Súperi majú problém zachytiť najmä jeho kľučky do strany a zmeny smeru, ktorých počas duelov zaznamenal viac len Hulk z Mineira.

Roqueho strelecká mapa v Serii A
Roqueho strelecká mapa v Serii AFlashscore