Dôvody Mourinhovho konca? Prílišná agresivita, početná maródka a mizéria v ofenzíve

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dôvody Mourinhovho konca? Prílišná agresivita, početná maródka a mizéria v ofenzíve

Mourinho viedol AS od mája 2021.
Mourinho viedol AS od mája 2021.Profimedia
José Mourinho (60) vydržal na lavičke AS Rím dva a pol roka. S tímom ovládol Európsku konferenčnú ligu a o rok neskôr padol vo finále Európskej ligy so Sevillou. Na domácej scéne však portugalský tréner taký úspešný nebol. Čo stálo za jeho predčasným koncom? A ktoré aspekty hry budú musieť "Giallorossi" v najbližších týždňoch zlepšiť?

Pre tých, ktorí taliansky futbal až tak nesledujú, bolo Mourinhovo prepustenie pravdepodobne prekvapením. Pre fanúšikov Serie A to však nebol žiadny výkrik do tmy. AS Rím síce pred dvoma rokmi ovládol Konferenčnú ligu a vlani sa dostal do finále jej prestížnejšej "kolegyne", ale v domácej súťaži nemá za sebou vydarené obdobie.

V prvej sezóne pod vedením Mourinha skončili Rimania na šiestom mieste, vlani takisto a momentálne sú až na 9. pozícii. Od nástupu portugalského trénera získali v priemere len 1,61 bodu na zápas, čo je najhorší výsledok zo všetkých manažérov "Vlkov", ktorí trénovali aspoň 50 zápasov od sezóny 1994/95, keď sa za víťazstvo udeľujú tri body.

Mourinho opúšťa tréningové ihrisko AS Rím krátko po svojom prepustení.
Mourinho opúšťa tréningové ihrisko AS Rím krátko po svojom prepustení.Profimedia

Najväčšie zaostávanie AS Rím pod skúseným manažérom bolo v ofenzíve. V 96 zápasoch nazbieral tím 139 ligových zásahov, ale podľa štatistiky očakávaných gólov (xG) ich malo byť o 13 viac. Žiadny celok na Apeninskom polostrove na tom nie je v tomto smere horšie.

Ani štatistika očakávaných inkasovaných gólov nehovorí v Mourinhov prospech. Za dva a pol roka mal jeho tím dostať 90,4 gólu, no v skutočnosti ich obdržal 101 a v tejto štatistike je druhý najhorší v Serii A.

Portugalčan sa môže sťažovať najmä na rozsiahlu maródku. Lorenzo Pellegrini, Paulo Dybala, Stephan El Shaarawy a Nicolo Zaniolo, ktorý je už hráčom Galatasarayu a momentálne hosťuje v Aston Ville, mali v posledných mesiacoch dlhodobé problémy.

Agresivita je tiež kľúčovým aspektom hry, ktorý bude musieť nový tréner Daniele De Rossi zlepšiť. Alebo skôr zmierniť. Veď od ročníka 2021/22 dostali hráči AS celkovo 227 žltých a 14 červených kariet. Vyššie v tejto štatistike je už len Verona (245 a 15).

Dybala si v Ríme prešiel sériou problémov so zraneniami
Dybala si v Ríme prešiel sériou problémov so zraneniamiProfimedia

A to do týchto čísel nie sú zahrnuté tresty samotného Mourinha, ktorý na lavičke rímskeho tímu dostal 11 žltých a sedem červených kariet. Treba dodať, že skúsený tréner pravdepodobne nezostane dlho bez angažmánu. Už teraz sa špekuluje o ponukách zo Saudskej Arábie či záujme Newcastlu.