Lucas Leiva exkluzívne o konci kariéry, spolupráci s Gremiom, Liverpoole a Kloppovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Lucas Leiva exkluzívne o konci kariéry, spolupráci s Gremiom, Liverpoole a Kloppovi
Lucas Leiva poskytol exkluzívny rozhovor pre Flashscore Správy.
Lucas Leiva poskytol exkluzívny rozhovor pre Flashscore Správy.Flashscore
Lucas Leiva (36) oznámil 17. marca koniec aktívnej kariéry, ktorú zastavili problémy so srdcom. V exkluzívnom rozhovore pre brazílsku mutáciu Flashscore Správ bývalý stredopoliar približuje svoje rozhodnutie zavesiť kopačky na klinec, úlohu funkcionára v Gremiu či situáciu v jeho bývalom celku Liverpoole.

Ikona Liverpoolu Lucas Leiva sa rozprával s Flashscore Správami počas športového summitu v Sao Paule, na ktorom sa stretli vedúci predstavitelia športového odvetvia.

Aký bol proces rozhodovania sa o ukončení kariéry a ako to všetko vnímate?

"Ťažko. Prišlo to náhle, ako prekvapenie. Snažím sa na to pozerať z pozitívnej stránky - dostávam príležitosť vidieť odlišnú perspektívu. Priznám sa, že koniec kariéry som, samozrejme, plánoval. Nie teraz, ale o niekoľko rokov. Zdravotný stav mi prakticky uľahčil a urýchlil rozhodnutie. Teraz získavam nové vedomosti, stretávam sa s ľuďmi. Chcem pochopiť futbalový trh, ktorý je obrovský a je v ňom dostatok priestoru pre rozvoj. Existuje množstvo vecí, ktoré môžeme urobiť a pomôcť mu stať sa ešte lepším."

Lucas Leiva oznámil svoj koniec kariéry v marci
Lucas Leiva oznámil svoj koniec kariéry v marciLucas Uebel/Grêmio FBPA

Prišli ste na podujatie o podnikaní v športe. Súvisí to s vašou novou kariérou? Máte v Gremiu pripravenú nejakú pozíciu?

"Účasť na takýchto podujatiach rozšíri vaše vedomosti. Stále nemám definovanú pozíciu, ale som v prechodnom období. Zisťujem, pre ktoré odvetvie by som sa najlepšie hodil. Čas využívam na doplnenie nových informácií a spoznávanie ľudí z druhej strany futbalu. Ako hráč trávite množstvo času na ihrisku, takže nepoznáte všetkých, ktorí určitým spôsobom pomáhajú futbalu."

Zostanete v Gremiu?

"Prakticky stále sme vo fáze rokovaní. Hľadáme priestor, v ktorom by som bol využiteľný. Myslím si, že je dôležité, aby som bol schopný klubu niečo priniesť. Ak budem cítiť, že to dokážem a Gremio bude súhlasiť, určite sa o tom môžeme rozprávať."

Aký je plán na túto sezónu? Je cieľom miestenka v Libertadores?

"Gremio vždy vstupuje do súťaží s myšlienkou stať sa celkovým víťazom. Brazílska liga je veľmi náročná, najmä stretnutia vonku. O tom, či sa Gremio prebojuje do vyššej súťaže, rozhodne veľa faktorov, ako sú zranenia, cestovanie či únava. Hovoriť o tituloch je vždy náročné, pretože to závisí od mnohých faktorov. Tento rok sme vyhrali dva turnaje, Gaucho a Recopa Gaucha. Copa do Brasil je samozrejme šampionát, v ktorom má Gremio veľkú históriu a už len tým, že sme sa dostali cez tretiu fázu, sme zaradení medzi tímy, ktoré môžu snívať o niečom lepšom."

Lucas Leiva hovoril s Flashscore počas športového summitu
Lucas Leiva hovoril s Flashscore počas športového summituFlashscore

A čo Liverpool, nadviazal s vami po skončení kariéry kontakt?

"Liverpool bol klub, v ktorom som hral najviac. Desať rokov. Som s nimi v častom kontakte, stále mám v klube veľa priateľov. Keď príde správny čas, určite pôjdem do Liverpoolu, budem sledovať zápasy a nejakým spôsobom ich naďalej reprezentovať. Ako som povedal, je to veľmi skoro, všetko je čerstvé. Musím byť pokojný a postupne sa prispôsobovať príležitostiam, ktoré sa mi naskytnú."

Ako by ste zhodnotili súčasnú formu Liverpoolu? Tím sa snaží dostať späť do prvej štvorky, ale je to sezóna ako na hojdačke...

"Bol to ťažký rok. V minulom ročníku sa Liverpool dostal do všetkých finále, získal dva tituly, prehral finále Ligy majstrov a skončil druhý v Premier League. Pôsobenie niektorých hráčov v tíme sa môže chýliť ku koncu. Verím, že v budúcej sezóne dôjde k veľkej obnove."

Lucas Leiva hral za Liverpool 10 rokov
Lucas Leiva hral za Liverpool 10 rokovProfimedia

Ako v tomto procese vidíte Jürgena Kloppa?

"Jürgen je človek, ktorý vie, ako viesť tím. Som si istý, že identifikoval problémy a Liverpool bude v budúcej sezóne veľmi silný. Taktiež som presvedčený, že si vybojuje Ligu majstrov, pretože má dostatočne dobrý tím na to, aby sa mu to podarilo. Šesť zápasov pred koncom sú stále blízko k štvrtému miestu."

Myslíte si, že Klopp zostane?

"Som si istý, že zostane."

Lucas dôveruje práci Jürgena Kloppa
Lucas dôveruje práci Jürgena KloppaProfimedia