Maignan žiada za rasizmus prísne sankcie, prezident FIFA hovorí o automatickej prehre

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Maignan žiada za rasizmus prísne sankcie, prezident FIFA hovorí o automatickej prehre

Maignan nakrátko opustil ihrisko.
Maignan nakrátko opustil ihrisko.Reuters
Je potrebné zaviesť prísne sankcie na boj proti rasizmu, povedal brankár AC Miláno Mike Maignan (28) po tom, čo v sobotňajšom zápase Serie A na ihrisku Udinese na protest nakrátko opustil ihrisko.

Udinese - AC Miláno 2:3

Podľa talianskych médií Maignan pred odchodom z ihriska upozornil rozhodcu na opakované rasistické skandovanie domácich fanúšikov. Spoluhráči ho nasledovali do tunela, aby sa po niekoľkých minútach vrátili späť na ihrisko.

"Povedal som, že takto nemôžeme hrať futbal. Nie je to prvýkrát, čo sa to stalo. Musia udeliť veľmi prísne sankcie, pretože iba rozprávanie o tom už nič nerobí. Musíme povedať, že to, čo robia, je zlé. Nie je to celý dav, väčšina fanúšikov chce povzbudzovať svoj tím a podporovať vás, to je normálne, ale toto normálne nie je," povedal Maignan pre Sky Sports Italy.

Prezident FIFA Gianni Infantino prejavil solidaritu s Maignanom a vyzval na prijatie opatrení v prípadoch rasizmu. "Udalosti, ktoré sa odohrali v Udine a Sheffielde Wednesday, sú totálne odporné a absolútne neprijateľné. Vo futbale ani v spoločnosti nie je miesto pre rasizmus alebo akúkoľvek formu diskriminácie. Hráči, ktorých sa dotkli sobotňajšie udalosti, majú moju plnú podporu," uviedol vo vyhlásení.

"Okrem trojstupňového procesu (prerušenie zápasu, opätovné prerušenie a nakoniec úplné ukončenie zápasu a jeho odklad s dohrávkou) musíme presadiť automatickú prehru pre tím, ktorého fanúšikovia sa dopustili rasizmu a spôsobili prerušenie zápasu, ako aj celosvetové zákazy vstupu na štadióny a obvinenia z trestných činov pre rasistov," dodal.

Médiá informovali, že stredopoliar Coventry Kasey Palmer obvinil fanúšikov Sheffieldu Wednesday z rasistického skandovania počas stretnutia anglickej Championship, ktoré jeho tím vyhral 2:1.

Maignan pri opise udalostí, ktoré ho viedli k odchodu z ihriska, uviedol, že v prvom polčase počul opičie zvuky. "Keď som si išiel druhýkrát po loptu, počul som to znova. Povedal som štvrtému rozhodcovi a mojej lavičke, čo sa stalo. Bol som nahnevaný, pretože sa to nestalo prvýkrát. Nechcel som hrať, ale sme rodina a nemohol som takto opustiť svojich spoluhráčov," poznamenal. Gól útočníka Noaha Okafora nakoniec v nadstavenom čase zabezpečil Milánu víťazstvo 3:2.