Svet prichádza o Zlatana. Futbalista, ktorý nikdy nenudil, ukončil kariéru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Svet prichádza o Zlatana. Futbalista, ktorý nikdy nenudil, ukončil kariéru

Futbalový svet opúšťa legenda.
Futbalový svet opúšťa legenda.twitter.com/acmilan
Futbalový svet sa s tým musí zmieriť. Začína sa éra bez Zlatana. Švédsky útočník sa rozhodol ukončiť kariéru vo veku 41 rokov. Nešlo len o strieľanie nádherných gólov a zbieranie trofejí, fanúšikovia hltali aj jeho sebaironické hlášky. Bola to jeho ochranná známka, a len ťažko ste ho mohli obviniť z arogancie. Vďaka nemu bol futbal zaujímavý.

Prišlo to len tak. Z ničoho nič. Tak, ako to bol zvyknutý robiť celú svoju kariéru, šokoval aj teraz. Tentoraz to bola smutná udalosť. Na posledné kolo Serie A prišiel oblečený ako elegán, jeho spoluhráči z AC Miláno mali na sebe jeho dres. Rozlúčil sa, zamával tribúnam... Je koniec, Zlatan Ibrahimovič, prototyp športovej celebrity, sa rozlúčil s veľkým futbalom.

FBK Balkan

Jeho cesta sa začala v juhošvédskom Malmö, kde to ako syn prisťahovalcov nemal ľahké. Prvé futbalové kopačky si obul v piatich rokoch a začal hrať za FBK Balkan, tím vytvorený komunitou prisťahovalcov z juhoslovanských krajín. Vďaka svojmu talentu sa však dostal na lepšie futbalové adresy v Malmö BI a BK Flagg, až ho nakoniec vo veku 13 rokov odkúpil Malmö FF.

Napriek tomu sa o dva roky riešilo to najdôležitejšie. Zlatan chcel skončiť s futbalom, často čelil šikane a nakoniec to bol jeho tréner, kto ho presvedčil, aby neskončil. Podarilo sa. Ako 17-ročný potom zažil zostup do nižšej súťaže v prvom tíme Malmö, aby sa o sezónu neskôr opäť strelecky presadil (12 gólov) v elitnej Allsvenskan. A o šesť mesiacov neskôr prestúpil do Ajaxu. V tom čase bol pre amsterdamský klub najdrahším podpisom v histórii. Športový manažér Leo Beenhakker si sumu 8,7 milióna eur obhájil.

Potom to bola jedna veľká jazda. Pre veľké kluby sa získanie Zlatana stávalo prestížou. Veď s Ajaxom sa už dvakrát stal majstrom ligy, rovnako ako v Taliansku s Juventusom a trikrát vyhral scudetto pre Inter Miláno.

Obetovaný pre Messiho?

Práve preto dostal ponuku z Barcelony. Zlatan to však na Camp Nou nemal ľahké. V čom bol problém? "Ak si kúpite mňa, kúpite si Ferrari. Ak chcete jazdiť vo Ferrari, musíte do nádrže naliať prémiový benzín, vyjsť na diaľnicu a stlačiť plynový pedál. Bohužiaľ, Guardiola natankoval naftu a vyrazil. Mal si radšej kúpiť Fiat," okomentoval svojím spôsobom svoj pobyt v katalánskej metropole, kde si s dnes už uznávaným trénerom, ktorý si obľúbil Lionela Messiho, nesadol.

"Začalo sa to dobre, ale potom si Messi presadil, že chce hrať v strede a nie na krídle. Systém sa zmenil zo 4-3-3 na 4-5-1 a ja som už nemal na ihrisku voľnosť, ktorú som potreboval na to, aby som uspel. Bol som obetovaný," spomína Ibrahimovič vo svojej autobiografii.

A tak sa vrátil do Talianska. Najprv len na ročné hosťovanie do AC Miláno, ale už počas sezóny sa s "Rossoneri" dohodol na novej zmluve. Po sezóne 2011/12, keď sa stal najlepším strelcom Serie A, prijal novú výzvu - angažmán v Paríži St. Germain.

"Je pravda, že o tunajších hráčoch toho veľa neviem, ale oni určite vedia, kto som," bola jedna z jeho odpovedí pri oznámení prestupu. Ak mu niekto predostieral grandiózne vyhlásenia, po štyroch sezónach musel uznať, že keď Ibrahimovič rozpráva, potvrdzuje svoje vyhlásenia činmi. Na Parc des Princes vyhral štyrikrát Ligue 1, trikrát bol najlepším strelcom súťaže a celkovo nazbieral 12 trofejí.

Čím starší, tým lepší

Odhliadnuc od Ligy majstrov, jedinou elitnou európskou súťažou, ktorú nevyhral, bola anglická Premier League. José Mourinho mu dal príležitosť hrať za Manchester United, ale hoci sa stal najlepším strelcom tímu, bol rád "len" za dve pohárové trofeje a víťazstvo v Európskej lige.

Potom sa presunul do Major League Soccer, aby sa predviedol v Amerike. Rozhodne to nebola bezvýznamná kapitola. Stále strieľal góly, dvakrát sa stal najlepším strelcom MLS. "Myslím si, že som ako víno. Čím som starší, tým som lepší," hlásil vo veku 38 rokov a sezónu ukončil s 30 gólmi v 29 zápasoch.

Po návrate z USA bol opäť "doma" v Miláne. S AC opäť oslavoval titul, ale čoraz viac sa začali prejavovať zdravotné problémy. "Zranený Zlatan je vážna vec pre každý tím," odpovedal novinárom na otázku, prečo Rossoneri vyčistili rady.

MS bez Zlatana nemajú zmysel

Vzhľadom na to, že Švédsko v jeho ére nikdy nemalo taký silný tím, nikdy sa v žlto-modrých farbách výraznejšie nepresadil. Hral na dvoch majstrovstvách sveta (2002 a 2006). Prvýkrát ako nádejný mladík, druhýkrát ako jedna z opôr. V piatich zápasoch, ktoré odohral, však nestrelil ani jeden gól.

V kvalifikácii na MS 2014 ich dal osem, ale keď Švédi v baráži prehrali s Portugalskom, vyslovil ďalšiu pamätnú vetu. "Majstrovstvá sveta bezo mňa nie sú to, čo by ste mali sledovať." Švédi potom hrali na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku, ale to už bolo po tom, ako oznámil odchod z národného tímu. Viac sa už presvedčiť nenechal.

Napriek tomu je jeho bilancia za "Tre Kronor" pôsobivá: 122 zápasov a 62 gólov. A jeden zo svojich ikonických gólov strelil v reprezentačnom drese. Bolo to 14. novembra 2012, keď Švédsko v priateľskom zápase porazilo Anglicko 4:2 a on strelil všetky štyri góly. Ten posledný sa stal legendárnym a Zlatanovým podpisom. "Aj keď sú videohry v súčasnosti veľmi realistické, nemyslím si, že by ste tam mohli streliť takýto efektný gól," komentoval svoj zásah.

Ak celú svoju kariéru strieľal jednu sebavedomú hlášku za druhou (dokonca o sebe hovoril ako o Bohu), tento víkend aj on ukázal emócie smrteľníka. V jeho očiach bolo vidieť slzy, keď mu vypredané San Siro tlieskalo. Smutní sú však najmä futbaloví fanúšikovia. Futbalista, ktorý nikdy nenudil, ukončil kariéru.