Tréner mesiaca očami analytikov: Inzaghi našiel silu Interu v precíznej defenzíve

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tréner mesiaca očami analytikov: Inzaghi našiel silu Interu v precíznej defenzíve
Inzaghi sa vo veľkej miere spolieha na výbornú obranu.
Inzaghi sa vo veľkej miere spolieha na výbornú obranu.Profimedia
Simone Inzaghi (47) bude na máj spomínať ako na jedno z najúspešnejších období svojej doterajšej trénerskej kariéry. Nielenže sa mu s Interom Miláno podarilo prebojovať medzi najlepšiu štvorku Serie A, čím sa kvalifikoval do skupinovej fázy nasledujúceho ročníka Ligy majstrov, ale v tohtoročnom semifinále porazil aj odvekého rivala AC, a preto si v júni zahrá o ušatý pohár proti Manchestru City v Istanbule. Prvýkrát od roku 2010, keď kanonier Diego Milito vystrelil fanúšikom víťazstvo nad Bayernom Mníchov. Aké sú momentálne najväčšie zbrane talianskeho tímu?

V prvom rade je to ich kompaktnosť, stred poľa a vynikajúce trio útočníkov. Inzaghiho Inter sa vyznačuje pragmatickým štýlom hry, ktorý kombinuje defenzívnu stabilitu s rýchlymi a presnými protiútokmi. Kľúčovou súčasťou jeho filozofie je jednoduchosť a disciplína v defenzíve. Hráči Interu sú veľmi dobre organizovaní v rozostavení 3-5-2, ktoré im umožňuje kontrolovať stred ihriska, pričom Džeko, z pozície pravého útočníka, bráni hlboko v ľavom medzipriestore.

Túto kompaktnosť ďalej dopĺňa aktívna trojica stredopoliarov, ktorá zvyčajne pôsobí veľmi agresívne. Na obrázku vidíme postavenie brankára AC, keď je Inter natlačený do extrémne malého priestoru a nedáva súperovi žiadnu šancu pokojne získať druhú loptu.

Tím vyniká svojou kompaktnosťou.
Tím vyniká svojou kompaktnosťou.11hacks

Rozohrávka

V strede poľa je Inter v rozostavení 3-4-3. Keď sa stopér Acerbi presúva do stredu poľa, Dimarco a Dumfries zostávajú na šírke. Cieľom je vylákať súperov pressing na Bastoniho s loptou pri nohách po sérii niekoľkých prihrávok medzi obrancami a brankárom. Jedným z možných riešení je potom prudká prihrávka na Romelua Lukakua, ktorý okamžite z prvej sklepáva na Lautara Martíneza a potom nabehne za obranu súpera, aby prevzal Argentínčanovu prihrávku. Hneď prvá minúta posledného ligového zápasu proti Atalante Bergamo je dobrým príkladom. Akcia sa skončila gólom Belgičana.

Niečo podobné praktizuje v Premier League tréner Brightonu Roberto De Zerbi. Svojim zverencom predpisuje dlhé prihrávky, ktoré sú často nakopávané do stredu ihriska, pričom namiesto Calhanoglua si môžeme na kraji ihriska predstaviť Kaorua Mitomu pripraveného nabiehať.

Takto vyzerá stred poľa.
Takto vyzerá stred poľa.11hacks

Obrana

V minulej sezóne sa Inter mohol pochváliť najlepším útokom v Serie A podľa ukazovateľa očakávaných gólov, ktorý zohľadňuje kvalitu vytvorených streleckých príležitostí. Podľa nej mal počas ročníka streliť 62 zásahov, a tak z analytického hľadiska prekonal aj útok majstrovského Neapola (55 očakávaných gólov), ktorému v tejto sezóne, s trochou nadhľadu, padlo do súperovej siete všetko, na čo siahol. Zisk titulu bol však do veľkej miery postavený na nepriepustnej obrane.

Os X = očakávané góly na zápas, os Y = očakávané inkasované góly na zápas.
Os X = očakávané góly na zápas, os Y = očakávané inkasované góly na zápas.Livesport

Útok

V záverečnej tretine Inter ťažil najmä z výborných výkonov všetkých troch útočníkov, ktorí sa počas sezóny striedali v základnej zostave - Edina Džeka, Lautara Martíneza a Romelua Lukakua. Nebezpečnejším hráčom v súperovom boxe ako rýchlonohý Martínez bol v tejto sezóne iba Victor Osimhen.

Zatiaľ čo Argentínčan slúži v Interi ako nástroj na strieľanie gólov vďaka skvelému pohybu v šestnástke, Džeko a Lukaku sú kľúčoví pri preberaní dlhých lôpt do medzipriestoru. V ukazovateli, ktorý meria, do akých nebezpečných priestorov dokážu prijímať prihrávky spoluhráčov, patria spolu s Osimhenom, Giroudom a Hojlundom k absolútnej ligovej špičke.

Os X = očakávané góly (okrem penált) za 90 minút hry, os Y = v ktorých nebezpečných priestoroch preberá loptu.
Os X = očakávané góly (okrem penált) za 90 minút hry, os Y = v ktorých nebezpečných priestoroch preberá loptu.11hacks