Ružomberok zmaril Trnave pohárový hetrik. Chybu Takáča potrestal jediným gólom Tučný

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ružomberok zmaril Trnave pohárový hetrik. Chybu Takáča potrestal jediným gólom Tučný

Aktualizované
Ružomberčania sa stali víťazmi Slovnaft Cupu v jeho 55. ročníku.
Ružomberčania sa stali víťazmi Slovnaft Cupu v jeho 55. ročníku.Šimon Pavlišin
Futbalisti MFK Ružomberok sa stali víťazmi 55. ročníka Slovnaft Cupu, keď vo finále v Košickej futbalovej aréne porazili Spartak Trnava 1:0, čím mu znemožnili jedinečný pohárový hetrik. O jediný gól sa postaral v nadstavenom čase prvého polčasu Adam Tučný (21), ktorý potrestal pošmyknutie brankára Dominika Takáča (25).

Ružomberok - Trnava 1:0

Trnavskí fanúšikovia ovládli dianie v hľadisku už hodinu pred výkopom. Bolo ich počuť počas rozcvičky, následne ich vyburcoval aj Martin Škrtel, ktorý do mikrofónu vyhlásil aj zostavu svojho bývalého klubu. Trnavčania ovládli celý sektor za jednou bránou, na druhej strane sa aktívne jadro skandujúcich Ružomberčanov mohlo počítať 15 minút pred výkopom na desiatky. Očakávalo sa, že povzbudzujúcich spartakovcov príde minimálne tritísic.

Základné zostavy.
Základné zostavy.Flashscore

Už po 13 sekundách mohli Trnavčania vyhrávať. Daniel sa dostal po nedôraznom defenzívnom zákroku k lopte, strieľal k ľavej žrdi, ale Frühwald vytiahol prvý zákrok. Nasledoval roh, po ktorom centroval Mikovič. Hlavičkoval Kóša, mieril meter vedľa pravej tyče. Písala sa 52. sekunda.

Po vhadzovaní Koštrnu z pravej strany nastal v piatej minúte chaos. Ružomberčania na malom vápne hrozbu neodvrátili podľa predstáv. Z otočky pálil nad Zeljkovič. Hlavný rozhodca Ivan Kružliak si od úvodu robil poriadok na hracej ploche, "na koberček" si po prvom náznaku veľkých emócii vzal Hladíka s Mikovičom.

Fanúšikovia Spartaka pokračovali v dominantnom skandovaní, v 14. minúte odpálili pyrotechniku. Arbiter musel duel na približne sto sekúnd prerušiť, čo aktéri využili na občerstvenie. Ružomberčania sa prezentovali "pyrom" ešte na začiatku súboja, pri prevahe súpera v hľadisku ich bolo počuť oveľa menej.

Ďalšiu šancu priniesla 22. minúta. Azango motal hlavy obrancom, Ďurišov pokus bol zablokovaný. Loptu na Frühwalda poslal až Ofori, no príliš pomaly a priamo doprostred brány. Na opačnom konci mieril zvnútra šestnástky nad brvno Tučný. 

Lavičke Spartaka sa nepáčilo ťahanie za dres od Tučného, Azango následne stratil loptu a bol z toho brejk Ružomberka, ktorý sa skončil rohovým kopom. Zo štandardky Liptáci nič nevyťažili, no po tvrdom sklze Zsigmunda sme videli prvú žltú kartu. Rozhodca Kružliak následne upokojoval Mikoviča. 

Hladík (vľavo) s Mikovičom sa stretli v mnohých súbojoch.
Hladík (vľavo) s Mikovičom sa stretli v mnohých súbojoch.Šimon Pavlišin

Zbytočnú žltú kartu videl Koštrna, ktorý sa priplietol do hádky medzi Mikovičom a Tučným. Ružomberského krídelníka sotil, Kružliak bol nekompromisný. 

So záverom riadneho hracieho času prvého dejstva sa k odrazenej lopte dostal za pokutovým územím Procházka. Autor postupového gólu Trnavy do finále napriahol, ale vytúžený cieľ minul.

Úvodný gól padol po pošmyknutí Dominika Takáča, ktorý si nespracoval "malú domov" Šuleka, čo využil Adam Tučný. Ten vyhral súboj s obrancom a gólmanom a poslal loptu do opustenej siete v záverečných sekundách nadstavenia - 1:0.

Po hvizde, ktorý označil polčasovú prestávku, sa do seba pustili hráči aj realizačné tímy. Rozhodcovia mali čo robiť, aby situáciu dostali pod kontrolu.

Prestávka zásahy do základných zostáv nepriniesla. Bílí andeli mali loptu častejšie na kopačkách, defenzíva Liptákov však bola organizovaná. Systém VAR bol prvý raz v akcii v 53. minúte, keď vyšetroval možnú ruku Chriena v pokutovom území. Penalta z toho nebola.

Ružomberčania nechávali súperovi príliš veľa miesta pred šestnástkou, územie zhusťovali až po tom, čo lopta do nej vošla. Na koncovku to využil Ofori. Technická strela ľavačkou letela pod brvno, fantastický zákrok vytiahol Frühwald.

Trnava zápas ovládla, loptu púšťala iba ojedinele, Liptáci sa schovali do ulity azda príliš skoro. Prvým striedaním bol odchod Šuleka, nastúpil Paur. Procházka zase raz strieľal, už z lepšej pozície. Bránu netrafil, gólman však bol pripravený na reakciu. O zmeny v zostave sa postarali aj Ružomberčania. Tučný a Mojžiš šli dole, na ich miesta prišli Domonkos s Maslom.

Gabriel (vľavo) s Azangom sa stretávali na ľavom kraji z pohľadu Spartaka.
Gabriel (vľavo) s Azangom sa stretávali na ľavom kraji z pohľadu Spartaka.Šimon Pavlišin

Procházka neuspel ani do tretice, keď po prieniku Azanga zľava dostal pas pred malé vápno. Jeho zakončenie reflexívne zachytil Frühwald. V poradí 74. minúta priniesla štyri striedania. Skončili Hladík so Zsigmundom, respektíve Zeljkovič a Procházka, nahradili ich Gerec s Múdrym a Bukata so Štefánikom. 

Finále podľa hlásateľa sledovalo na štadióne 8 764 divákov. V utorok poobede pritom zaznela informácia, že 24 hodín pred úvodným výkopom bolo predaných už 8 900 lístkov.

Záverečnou zmenou na strane hostí bol odchod Luterána v 79. minúte, do finále naskočil Jackuliak. Tlak sa so záverom stupňoval. V záverečnej desaťminútovke letel prudký center do veľkého vápna opäť z ľavej strany, na päťke naň nedosiahli ani Ďuriš, ani Štefánik. Spartakovci tlačili ďalej, Štefánik znovu neuspel, išlo do tuhého. 

Radosť Ružomberčanov.
Radosť Ružomberčanov.Šimon Pavlišin

Bukata dlho na ihrisku nebol, musel striedať pre zranenie členka, nahradil ho Poznar. S koncom riadneho hracieho času boli Trnavčania azda najbližšie gólu, Frühwald nemal loptu pod kontrolou po prudkom nákope, ale gól z toho nebol. V druhom dejstve sa nadstavovalo šesť minút.

Zverenci trénera Michala Gašparíka loptu viac-menej iba nakopávali, po nich často faulovali a prichádzali o cenné sekundy. Ružomberčania začali pomaly oslavovať, krotil ich však kouč Ondřej Smetana. V šiestej nadstavenej minúte úplne zbytočne šiel telom do brankára Liptákov Ďuriš, žltá karta bola na mieste.

Ružomberčania odpočítavali sekundy, až sa nakoniec dočkali záverečného hvizdu, po ktorom začali oslavovať víťazstvo v Slovnaft Cupe v jeho 55. ročníku.