Lipany ukončili úžasnú a krásnu rozprávku historickou výhrou. Sme šťastní, hovorí tréner

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Lipany ukončili úžasnú a krásnu rozprávku historickou výhrou. Sme šťastní, hovorí tréner
Lipany napísali krásny futbalový príbeh.
Lipany napísali krásny futbalový príbeh.MFK Ružomberok
Lipany sa spomedzi účastníkov tretej ligy ako prvý tím histórie dostali do semifinále Slovenského pohára, kde síce bolo vymaľované po úvodnom zápase, ktorý doma prehrali proti Ružomberku 0:5, ale v odvete zaznamenali asi najpamätnejší výsledok v ére tohto klubu, keďže pod Čebraťom vyhrali najtesnejším rozdielom 1:0.

Cesta jedného z najväčších prekvapení v histórii pohárovej súťaže sa začala na pôde účastníka šiestej najvyššej súťaže OŠK Príbiš (7:2) a pokračovala cez Hnúšťu (2:1) hrajúcu v rovnakej sfére. Prvé prekvapenie sa zrodilo proti Dolnému Kubínu, účastníkovi 2. ligy. Po výsledku 3:2 cestovali Lipany do Makova, kde uspeli hladko 3:0.

Nasledovali ďalšie dramatické stretnutia, ktoré rozhodovali až pokutové kopy. Zakaždým mala Odeva výhodu domáceho prostredia. Zhodne to bolo proti tímom zo Záhoria. Najskôr zo Slovnaft Cupu vypadla Myjava a potom dokonca Skalica, teda účastník Niké ligy.

Ružomberok - Lipany 0:1

Lipany sa dostali medzi štyroch najlepších, žreb im prisúdil Ružomberok. Vymaľované bolo po prvom stretnutí, no zverenci trénera Štefana Mihálika zanechali výraznú stopu a výhra na pôde tímu, ktorý na jar pred týmto duelom podľahol iba Slovanu, je veľkým úspechom.

"Z našej strany je dobojované, naša úžasná a krásna rozprávka je na konci. Sme nesmierne šťastní, že odvetný zápas sa skončil takto. Vedeli sme, že na domácich nemôžeme vybehnúť, ale nechceli sme hrať ani zatiahnutý futbal. Zámer bol dobre brániť a z toho vyrážať do nejakých rýchlych protiútokov. Napokon nám aj jeden vyšiel. Strelili sme víťazný gól a všetci sa z toho veľmi tešíme," povedal Mihálik po zápase.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

V prvom semifinálovom stretnutí bolo zlomovým momentom vylúčenie kapitána a brankára Petra Bartoša. Toho nahradil Lukáš Šupka a hlavne v Ružomberoku podal skvelý výkon, výbornými zákrokmi negoval šance súpera a odmenou mu bolo čisté konto, na ktoré určite nikdy nezabudne.

Lipany sa teraz môžu naplno sústrediť na boje v tretej lige, keďže skupina Východ prináša nesmierne vyrovnanú sezónu. Odeva je jedným z ašpirantov na postup, pričom sa nachádza na štvrtom mieste, no na vedúci Stropkov stráca iba dva body. Od prvej do šiestej priečky sú tímy nastúpené v maximálne trojbodovom rozostupe.

Do konca ročníka ostáva ešte sedem kôl a do 2. ligy postupuje iba prvý tím tabuľky. Lipany sa chcú vrátiť do 2. ligy premiérovo od sezóny 2018/19, keď ju opustili. Ružomberok na druhej strane mohol oslavovať postup do finále, kde uspel zatiaľ len v roku 2006, ale výkon v odvete nebol dobrý.

"Nemyslím si, že hráči k stretnutiu pristúpili laxne alebo nezodpovedne, náš výkon však nebol kvalitný. Po prípravnej fáze sme pri šestnástke súpera a tam sme neboli schopní si vytvoriť viac príležitostí a väčší tlak. Často sme boli nepresní, veľa lôpt sme vyhadzovali. A prišiel zákonitý trest. Potom aj naše ďalšie šance, ktoré sme nepremenili, a súper zaslúžene vyhral," povedal tréner Ondřej Smetana.

Ruža si na svojho súpera počká do stredajšieho večera, keď sa v Zelpo Aréne hrá odveta druhého semifinále medzi Podbrezovou a Trnavou. Pred dvomi týždňami uspel Spartak tesne 1:0. Finále sa uskutoční 1. mája v Košiciach.