Ružomberku nielen v pohári Trnava praje, pred finále aj spomienka na historický rok 2006

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ružomberku nielen v pohári Trnava praje, pred finále aj spomienka na historický rok 2006

Zopakuje Ružomberok v Slovenskom pohári rok 2006?
Zopakuje Ružomberok v Slovenskom pohári rok 2006?TASR
Futbalisti MFK Ružomberok sa dostali do svojho piateho finále Slovenského pohára, v ktorom sa 1. mája o 15:00 v Košiciach postavia proti Trnave a práve tohto súpera zdolali v roku 2006 pri svojom zatiaľ jedinom úspechu v rámci tejto súťaže.

Cesta Ruže viedla cez Diviaky (4:0), Zubrohlavu (3:0), Liptovský Mikuláš (2:1 pen.), Pohronie (2:0), Dunajskú Stredu (1:0) a Lipany (5:0, 0:1). Najlepším strelcom je päťgólový Štefan Gerec, tri razy sa presadil Samuel Šefčík, dvakrát Jan Hladík. Raz ešte Bobček, Boďa, Chrien, Luterán, Múdry a Tučný. Zároveň platí, že Trnava pod vedením trénera Michala Gašparíka ešte ani raz z deviatich pokusov nedokázala Ružomberok zdolať.

Proti Trnave prišiel jediný triumf

Cesta za prvým a zatiaľ jediným pohárovým víťazstvom Ružomberka sa začala v sezóne 2005/06 proti Humennému (3:0) a pokračovala cez Púchov (1:0). Následné štvrťfinále sa hralo na odvety. V Trenčíne vyhrala Ruža vďaka dvom gólom Nezmara a jednom Pospíšila 3:0, takže doma jej stačila aj bezgólová remíza.

V semifinále pomýšľala Petržalka na tretie finále po sebe, avšak pod Čebraťom prehrala 0:2, presadili sa Dvorník a mladý Jendrišek. Počas odvety však Reiter vyrovnal stav dvojzápasu, a tak museli rozhodnúť penalty. V nich sa počas šiestich sérií pomýlili iba Halenár a Pospíšil. V siedmej zlyhal Straka, takže Siva sa stal hrdinom.

Finále na Pasienkoch pred 8 426 divákmi neprinieslo žiadny gól, takže Ružomberok musel druhý raz po sebe ísť do rozstrelu. Ten už bol oveľa dramatickejší. Keďže Sapara neuspel v druhej sérii, Kopúnek mohol v piatej rozhodnúť. Nedal a pokračovalo sa. V šiestej neuspeli Ďuriš a ani Jendrišek. Následne sa pomýlil Hrabal.

O výhre MFK rozhodol Nezmar a Ružomberok mohol oslavovať najúspešnejšiu sezónu v histórii klubu, keďže vyhral double, pričom ide o jeho jediný ligový titul a takisto pohárový úspech. Trnava navyše hrala od 45. minúty bez vylúčeného Semanka, napriek tomu do konca predĺženia neinkasovala.

Aj tak sa nakoniec tešil Ružomberok, ktorý trénoval František Komňacký a oporami boli Hajdúch, Žofčák, Sapara, Zošák, Nezmar či Erik Jendrišek, ktorý v lige strelil 21 gólov. Žiadny hráč Ruže ich počas jednej sezóny nedal viac. Odvtedy ale pod Čebraťom márne čakajú na ďalší úspech.

Tri neúspešné finále

Finále 2000/01

Prvýkrát sa Ružomberok dostal do finále v sezóne 2000/01. Hneď na úvod vyhral v Dubovej, dedinke veľmi blízko Podbrezovej, hladko 4:0. Následne doma zdolal Čaňu tiež pomerne jasne 4:1. Prvú vážnejšiu skúšku dostal vo štvrťfinále, kde uspel na trávniku Petržalky tesne 3:2. Následne prišlo semifinále proti Žiaru nad Hronom.

Rozhodnuté bolo prakticky už po prvom stretnutí, keďže na pôde súpera vyhral 5:1, pričom hetrikom sa blysol Varadín a penalty premenili Šafranko aj Hýravý. V odvetu Ruža uspela po góloch Hellebranda a Hýravého 2:1. Finále proti Interu v Dubnici smerovalo do predĺženia, keď počas 90. minúty rozhodol Szilárd Németh.

Finále 2017/18

V spomínanej sezóne vyhral bratislavský klub double a zároveň posledný raz uspel ako v lige, tak aj pohári. Ďalšie dve neúspešné finálové účasti Ružomberka už sú o niečo mladšie. Počas ročníka 2017/18 tím spod Čebraťa začal v druhom kole, keď vo Veľkej Lomnici vyhral jednoznačne 10:0.

Podobné to bolo na trávniku Levoče (9:1) a proti mužstvu Belá Dulice uspel 7:0. V osemfinále tím uspel v Skalici tesne 1:0, následne v Poprade 2:0. Počas úvodných piatich duelov strelili vtedajší zverenci trénera Hrnčára dokopy 29 gólov, čo v tomto ročníku prekonala Podbrezová (31).

Semfinále prinieslo dramatický dvojzápas proti Žiline. Skóre zápasu na ružomberskej pôde otvoril hosťujúci stopér Králik. Zakrátko svojím jediným gólom v drese MFK vyrovnal estónsky reprezentant Artur Pikk a o výsledku 2:1 rozhodol Erik Daniel. Odveta priniesla bezgólovú remízu.

Vo finále na trnavskom štadióne štadióne Antona Malatinského nakoniec uspel Slovan Bratislava. Ku gólu Šporara sa pridal Božikov a aj keď Peter Gál-Andrezly znížil, tak definitívne o víťazstve belasých rozhodol Holman.

Finále 2019/20

Aj v treťom neúspešnom finále stroskotal Ružomberok na prekážke z hlavného mesta, druhý raz to bol Slovan. Finále jediným gólom rozhodol Alen Ožbolt, presadil sa z pokutového kopu. Bol to pre neho tretí pohárový úspech za štyri roky. Predtým uspel v rodnom Slovinsku a aj Bulharsku.

Ružomberčania začali v treťom kole na pôde Martina (2:0), v Kalši dominantne uspeli 6:2. Počas osemfinálového vystúpenia v Senici rozhodovali až pokutové kopy. Po remíze 1:1 triumfoval Ružomberok na penalty 4:3. Štvrťfinále prinieslo duel proti Seredi hraný v Zlatých Moravciach (2:0) a semifinále zas dvojzápas proti Dunajskej Strede.

Na Žitnom ostrove zachránil remízu 1:1 v závere Brenkus, doma prišlo jasné víťazstvo 3:0, o ktoré sa postaral dvojgólový Gerec a Madleňák. Ružomberok sa v tejto sezóne 2023/24 dostal do piateho finále. Zatiaľ raz uspel a trikrát prehral. Do semifinále sa dostal celkovo deväťkrát. Piaty raz postúpil, v štyroch prípadoch vypadol.

Ružomberok - Trnava (1. máj, 15:00)