Ocenenie slávneho úspechu Fergusona: Medaila 40 rokov po zdolaní Realu Madrid

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ocenenie slávneho úspechu Fergusona: Medaila 40 rokov po zdolaní Realu Madrid

Sir Alex obdrží ďalší cenný kov.
Sir Alex obdrží ďalší cenný kov.Reuters
Sir Alex Ferguson (81) je už teraz známy ako jeden z najlepších manažérov v histórii futbalu. Škót si bude musieť vo svojej vitríne s trofejami urobiť miesto ešte na jednu medailu, ktorá mu bude udelená 40 rokov po tom, čo doviedol Aberdeen k európskej sláve.

Predtým, ako sa stal sériovým víťazom v anglickom Manchestri United, kde okrem iných ocenení získal 13 titulov v Premier League a dve trofeje Ligy majstrov, viedol v rokoch 1978 až 1986 Aberdeen.

Najväčší úspech v škótskom klube dosiahol, keď v máji 1983 vo finále Európskeho pohára víťazov pohárov porazil Real Madrid po predĺžení. Medaily pre víťazov ale v ten večer v Göteborgu dostala len základná jedenástka a päť náhradníkov. UEFA teraz súhlasila s poskytnutím ďalších šiestich medailí, pričom Ferguson je prvým menom na zozname.

"Je pre mňa veľkou cťou, že dostávam túto medailu a som vďačný všetkým, ktorí sa o to snažili. Úsilie spolu so spoluprácou UEFA si veľmi cením. Je tiež fantastické vidieť, že niektorí z úžasných ľudí, ktorí neúnavne pracovali v zákulisí počas tohto mimoriadne úspešného obdobia, sú teraz ocenení," uviedol vo svojom vyhlásení.

Medaily dostanú aj asistent manažéra Archie Knox a stredopoliar Dougie Bell, ktorý sa do tímu nedostal pre zranenie. "Okrem toho bude odovzdaná medaila rodine Donaldovcov ako uznanie vtedajšiemu riaditeľovi Ianovi Donaldovi, jeho otcovi a zosnulému predsedovi Dickovi Donaldovi," uviedol škóstky klub.

Ferguson odišiel do dôchodku v roku 2013 po tom, čo doviedol United k doposiaľ poslednému titulu v Premier League. Jeho slávna kariéra zahŕňala aj pôsobenie v St. Mirren.