Snaha o revolúciu, nevyhovenie s klauzulou. Mancini viní za rezignáciu prezidenta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Snaha o revolúciu, nevyhovenie s klauzulou. Mancini viní za rezignáciu prezidenta

Roberto Mancini prezradil dôvody svojej rezignácie.
Roberto Mancini prezradil dôvody svojej rezignácie.Profimedia
Tréner Roberto Mancini (58) vyhlásil, že za jeho náhly odchod z talianskej futbalovej reprezentácie môže prezident národnej federácie Gabriele Gravina (69). Bývalý kormidelník úradujúcich majstrov Európy pre denník Corriere dello Sport povedal, že šéf federácie dlhodobo zasahoval do jeho práce.

Neboli na rovnakej vlne

"Gravina sa rok snažil o revolúciu v mojom realizačnom tíme. Snažil som sa mu povedať, že môže maximálne pridať niekoľko nových tvárí, ale nemôže odstrániť dvoch členov skupiny, ktorá funguje a vyhráva. Ak už, tak by to malo byť moje rozhodnutie o výmene člena tímu," zdôraznil Mancini, ktorý v nedeľu oznámil svoju rezignáciu.

"Už sme neboli na rovnakej vlne (s vedením federácie). Vždy je lepšie myslieť dopredu, než to zájde príliš ďaleko. Rozhodnutie som prijal s veľkým smútkom, pretože mi na národnom tíme veľmi záležalo," nadviazal bývalý tréner Interu Miláno a Manchestru City, ktorý vedie národný tím od roku 2018.

Ostatné výsledky talianskej reprezentácie
Ostatné výsledky talianskej reprezentácieFlashscore

Nevyhovenie s klauzulou

Okrem európskeho titulu získal dve bronzové medaily v Lige národov a v rokoch 2018 až 2021 vytvoril nový národný rekord s 37 zápasmi bez prehry. Gravina sa podľa Manciniho ani nepokúsil zabrániť jeho odchodu.

"Ak si vás niekto chce udržať, môže to zmeniť," povedal. Potvrdil informáciu, že chcel zo svojej zmluvy odstrániť klauzulu, ktorá umožňovala federácii vyhodiť ho, ak sa nekvalifikuje na budúcoročný európsky šampionát. "Požiadal som o to len preto, aby som mal niekoľko mesiacov pokoj. Samozrejme, že by som odišiel, ak by to nevyšlo a nekvalifikovali by sme sa."

Svoje odstúpenie oznámil necelý mesiac pred pokračovaním kvalifikácie. Po dvoch zápasoch má Taliansko na konte tri body. V úvode nestačilo na Anglicko a následne zdolalo Maltu. "Mal som to urobiť skôr? Možno. Ale odišiel som 25 dní pred ďalším duelom, nie tri dni," povedal Mancini.

Najbližší program absolvuje Taliansko už bez Manciniho
Najbližší program absolvuje Taliansko už bez MancinihoFlashscore

Možný odchod na Blízky východ

Podľa špekulácií by 58-ročný tréner mohol prevziať národný tím Saudskej Arábie, do ktorej ligy mieri viacero hviezd za lukratívnymi podmienkami. Médiá v Taliansku a Saudskej Arábii uvádzajú, že mu bola ponúknutá trojročná zmluva na 25 miliónov eur ako nástupcovi Francúza Hervého Renarda, ktorý po majstrovstvách sveta v Katare na lavičke skončil.

"Dostávam rôzne ponuky, ktoré si v najbližších týždňoch preštudujem, ale momentálne nie je nič konkrétne," doplnil Mancini a dodal, že jeho odchod z talianskej reprezentácie nesúvisí s prípadným záujmom Saudskej Arábie.