Slovenky mieria na európsky šampionát. Som hrdá na každú z nás, teší sa Popovcová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenky mieria na európsky šampionát. Som hrdá na každú z nás, teší sa Popovcová
Domácich fanúšikov potešili Slovenky postupom na ME.
Domácich fanúšikov potešili Slovenky postupom na ME.TASR
Tréner slovenských hádzanárok Jorge Dueňas (61) začal svoje pôsobenie na lavičke národného tímu neúspešnou kvalifikáciou na ME 2022 a s nulou na bodovom konte. V tej ďalšej však nedeľu v Šali remizoval jeho tím s Ukrajinou a postúpil tak na tretí európsky šampionát a piate vrcholové podujatie v histórii. Svoje súperky na ME spoznajú Slovenky po žrebe, ktorý je na programe 18. apríla vo Viedni.

Po dôležitom zápase Duenas uviedol: "Keď som prišiel do národného tímu, hráčky boli úplne iné. Potrebovali sme ich vymeniť veľa, niektoré boli príliš skromné, iné odmietali nomináciu."

Pred záverečnými dvoma duelmi druhej kvalifikačnej skupiny mu sťažili situáciu dve zranenia. Z pôvodnej nominácie mu vypadli spojka Rajnohová a pivotka Pastorková. "Niekedy hráčky nemôžu prísť pre problémy, inokedy pre zranenia. Teraz sme mali problémy s Rajnohovou a Pastorkovou - museli sme zmeniť formáciu. Strednú spojku hrala Holejová, ktorá bežne nehrá na tomto poste," povedal.

Slovensko - Ukrajina 25:25

V piatej skupine kvalifikácie ešte na ME 2022 obsadili Slovenky posledné štvrté miesto s nulovým bodovým ziskom za Maďarskom, Španielskom a Portugalskom. V tej uplynulej získali dokopy päť bodov, čo je najviac od ME 2014 (7). Aj vtedy si zabezpečil miestenku v Šali, a to po remíze 24:24 s Francúzskom.

Domáce hráčky prekvapili Ukrajinky kvalitným nástupom vo vysokom tempe do oboch polčasov. "V prvej polovici sme bránili na dobrej úrovni a dôležité zákroky mala naša brankárka. Boli sme schopní aj úspešne útočiť, ukradnúť nejaké góly a dať tie jednoduchšie. To boli naše najlepšie momenty, v ofenzíve sme mali disciplínu, aj keď sme potrebovali viac presnosti," zhodnotil Duenas.

Na tím prišla kríza v polovici druhého polčasu, z dobrých útokov a ofenzívnej snahy boli dve žrde a dve nepremenené sedmičky. "Bola to trochu aj smola. Šance sme mali a veľa sme ich zahodili. Nemôžeme sa však hnevať na nikoho, všetky hráčky tu nechali všetko," povedala po dueli Martina Popovcová. Tá v podstate spečatila postup, keď necelú polminútu pred koncom zvýšila na priebežných 25:24.

Popovcová sa postarala o posledný zásah Slovenska.
Popovcová sa postarala o posledný zásah Slovenska.TASR

"Celý zápas sa niesol v tom, že sme sa bili. Trochu sme ho pustili, záver bol vyhrotený. Som hrdá na každú jednu hráčku, dotiahli to výborne a nebolo to len o jednom góle. Hrali sme jedna za druhú, to prinieslo potrebný výsledok," dodala krídelníčka Iuventy Michalovce.

Na postupe mala veľkú zásluhu 10-gólová Lanczová, ktorá zbierala presné zásahy najmä na hodoch zo siedmich metrov. Jej tím ich premenil viac ako súper, no zároveň mal menšiu efektivitu ako hosťky. Záverečné dve stretnutia priniesli aj premiéru michalovskej brankárky Iryny Jablonskej-Bobaľovej. Tá najprv dosiahla 46,15-percentnú úspešnosť zákrokov proti Izraelu a tím podržala aj šiestimi zákrokmi v prvom polčase v Šali.

Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra v štyroch mestách (Viedeň, Innsbruck, Debrecín, Bazilej). Slovenky tak s určitosťou budú na nadchádzajúcich dvoch ME, keďže tie v roku 2026 budú spoluorganizovať.