Slovenské hádzanárky si zahrajú na ME, postup im priniesla remíza s Ukrajinou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenské hádzanárky si zahrajú na ME, postup im priniesla remíza s Ukrajinou
Slovenská radosť z postupu.
Slovenská radosť z postupu.TASR
Hádzanárky Slovenska postúpili na tohtoročné majstrovstvá Európy v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. V záverečnom dueli druhej kvalifikačnej skupiny remizovali s Ukrajinou 25:25 a miestenku tak majú na základe postavenia v tabuľke tretích tímov. Pre Slovensko je to prvá účasť na ME od roku 2014 a druhá v ére samostatnosti.

Slovensko - Ukrajina 25:25

Zverenky trénera Jorgeho Dueňasa potrebovali zvíťaziť o päť gólov, aby predstihli súpera na druhom mieste v skupine a mali istú priamu miestenku. Napokon si po zisku bodu postup zabezpečili z tabuľky tímov na tretích miestach, z nej idú ďalej ako druhý najlepší tím. V nedeľu ich potiahla desaťgólová Barbora Lanczová.

Prvý polčas poznačili početné fauly aj vylúčenia. Ukrajinky sa snažili od začiatku využiť fyzickú prevahu, ako prvé však skórovalo domáce družstvo a na strane hostiek narastala nervozita. Do polovice prvého dejstva mal ich súper maximálne jednogólový náskok, čo zlomila unikajúca domáca krídelníčka Pócsíková. Jej tím sa priblížil k postupu v 22. minúte, keď strelil štyri góly za sebou, inkasoval len raz a bol v potrebnom náskoku o päť presných zásahov. Ukrajinský tréner Chyžov zareagoval oddychovým časom a spravil druhú zmenu na brankárskom poste. Baloghová podržala medzi troma žrďami svoj tím a do prestávky výrazne prispela k zníženiu straty na 13:15.

Slovenky vstúpili aj do druhého dejstva aktívne. Napriek neskoršej strate koncentrácie, niekoľkým žrdiam a nepremeneným sedmičkám udržali vedenie a nepustili doňho súperky. Tie v záverečných sekundách ešte vyrovnali na konečných 25:25 a poistili si tak priamy postup.

Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra. Slovenky tak s určitosťou budú na nadchádzajúcich dvoch ME, keďže tie v roku 2026 budú spoluorganizovať.