Hádzanárky Slovenska zabojujú o postup na ME 2024. Pčola: Treba stabilizovať formu a výkony

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hádzanárky Slovenska zabojujú o postup na ME 2024. Pčola: Treba stabilizovať formu a výkony
Koučovi Dueňasovi na zraze chýba pár hráčok.
Koučovi Dueňasovi na zraze chýba pár hráčok.TASR
Slovenské hádzanárky nastúpia na rozhodujúce zápasy kvalifikácie ME 2024. V nemeckom Heidelbergu sa stretnú vo štvrtok s Izraelom a v nedeľu ich čaká v Šali súboj s Ukrajinou. Zverenky kouča Jorgeho Dueňasa (61) sú v tabuľke 2. skupiny zatiaľ na tretej priečke a chcú zabojovať o postup. Na šampionát sa dostanú prvé dva tímy a najlepšie štyri družstvá z tretích miest v skupinách.

Slovenky doteraz zdolali v skupine iba Izrael na domácej pôde (31:22) a v prípade štvrtkového úspechu nad rovnakým súperom ich v nedeľu pravdepodobne čaká kľúčový domáci súboj s Ukrajinou. S ňou v októbri minulého roka na neutrálnej pôde v poľskom Mielci prehrali o päť gólov 20:25.

Suverénom skupiny je favorizované Nemecko, ktoré v doterajších troch stretnutiach nestratilo ani bod. Do nemeckého Heidelbergu odcestuje slovenský tím v stredu a večer už bude mať v dejisku predzápasový tréning.

"Teraz sa musíme koncentrovať najmä na prvý zápas s Izraelom a náš výkon. V domácom vzájomnom dueli sa vtedy súperky po polčase trochu šetrili, keďže ich čakali tri súboje za sebou, odohrali sme naozaj dobrý duel. Je dôležité, aby sme aj teraz vstúpili rovnako, pretože pre Izrael je prakticky jediná šanca ísť na šampionát cez nás," upozornil asistent trénera Peter Pčola.

Slovenky počas tréningu v Bratislave pred záverom kvalifikácie ME 2024.
Slovenky počas tréningu v Bratislave pred záverom kvalifikácie ME 2024.TASR

"Dajú do toho všetko. Musíme zachytiť úvod a koncentrovať sa celých 60 minút. Kvalita je určite na našej strane, no musíme to dokázať na palubovk. Čakajú nás dva dôležité zápasy, ktoré sú kolísavé," dodal.

Z pôvodnej slovenskej nominácie vypadli pre zdravotné problémy spojka Erika Rajnohová a pivotka Kristína Pastorková. Nahradili ich Orsolya Demeterová a Sára Erika Zsákovicsová. Komplikácie hlásila aj Katarína Pócsíková, ale zostala s tímom.

"Sú tu aj mladé hráčky, ktoré dostanú šancu. Je to na nich, aby sa ukázali a zabojovali o miesto v reprezentácii," zdôraznil Pčola. Do Nemecka pocestuje 16-členný káder, z výberu zostanú doma Zsákovicsová a brankárka Bella Oláhová. Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Na ME štartovali Slovenky naposledy v roku 2014, keď obsadili 12. priečku.

Nominácia hádzanárok SR na kvalifikačné zápasy ME:

Brankárky: Alexandra Ivanycjová (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Iryna Jablonská-Bobaľová (MŠK Iuventa Michalovce), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Pivotky: Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Diana Michálková (UHC Stockerau/Rak.), Orsolya Demeterová (HC DAC Dunajská Streda)

Krídelníčky: Nicol Nejedlíková (UHC Tulln/Rak.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková (obe MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Sára Erika Zsákovicsová (Eszterházy SC/Maď.), Natália Némethová (Házená Kynžvart/ČR), Edina Pastoreková, Olívia Ščípová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)