Hádzanári spoznali súperov o ME 2026: Stretnú sa s Maďarskom, Čiernou Horou a Fínskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hádzanári spoznali súperov o ME 2026: Stretnú sa s Maďarskom, Čiernou Horou a Fínskom
Slováci naďalej bojujú aj o účasť o MS 2025, keďže zvládli dvojzápas s Izraelom.
Slováci naďalej bojujú aj o účasť o MS 2025, keďže zvládli dvojzápas s Izraelom.TASR
Slovenskí hádzanári sa v 2. skupine kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy v roku 2026 stretnú s Maďarskom, Čiernou Horou a Fínskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Kodani. Na šampionát si vybojujú postup prvé dva tímy z každej z ôsmich skupín a štyria najlepší z družstiev umiestnených na tretích priečkach.

Organizátormi ME budú od 15. januára do 1. februára 2026 Dánsko, Švédsko a Nórsko. Okrem nich má už istú účasť na šampionáte aj Francúzsko ako obhajca titulu. Táto štvorica bude namiesto kvalifikácie účinkovať na turnaji EHF EURO Cup 2026. O zvyšných 20 miesteniek bude v kvalifikácii bojovať 32 krajín, rozdelených do ôsmich štvorčlenných skupín. Pre určenie poradia ôsmich tímov z tretích pozícií sa budú brať do úvahy len výsledky proti dvom postupujúcim v skupine.

Slováci figurovali pred žrebom v treťom výkonnostnom koši. Spolu s nimi v ňom boli Bosna a Hercegovina, Belgicko, Švajčiarsko, Rumunsko, Litva, Ukrajina a Taliansko, s ktorými sa tak nemohli stretnúť v jednej skupine. Na zápasy kvalifikácie ME 2026 sú v kalendári vyhradené tri termíny (každý s dvoma kolami stretnutí). Hrať sa bude od novembra 2024 do mája 2025, prvé kolo je na programe 6./7. novembra 2024 a záverečné 11. mája 2025.

Zverenci trénera Fernanda Guricha sú stále v hre aj o postup na MS 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku. Cez Izrael postúpili do záverečnej fázy kvalifikácie, v májovej baráži nastúpia proti favorizovanému Poľsku. Prvý zápas odohrajú 8. alebo 9. mája 2024 na palubovke súpera, odvetu 11. alebo 12. mája doma.