Slovenskí hádzanári zvíťazili s Kosovom a vytvorili si dobrú pozíciu do odvety

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenskí hádzanári zvíťazili s Kosovom a vytvorili si dobrú pozíciu do odvety
Jon Muqolli (Kosovo) a Ľubomír Ďuriš (Slovensko).
Jon Muqolli (Kosovo) a Ľubomír Ďuriš (Slovensko).TASR
Slovensko uspelo vo štvrtkovom zápase I. fázy kvalifikácie MS 2025 nad Kosovom 33:23. Tím trénera Fernanda Guricha si tak vytvoril dobrú východiskovú pozíciu na nedeľňajšiu odvetu v Prištine a s balkánskym súperom si udržal stopercentnú bilanciu aj v treťom vzájomnom zápase. Nadchádzajúci svetový šampionát je na programe od 9. do 27. januára 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku.

Slovensko - Kosovo 33:23

Slováci vstúpili víťazne do kvalifikácie a na postup na záverečný turnaj musia zdolať ešte dvoch súperov. Zo starého kontinentu postúpi na MS celkovo 11 tímov, tri majú istú miestenku ako hostitelia a rovnaký počet si vybojuje miestenku na januárových majstrovstvách Európy. Počas nich sa uskutoční aj žreb druhej fázy kvalifikácie.

Úvodný gól strelili v druhej minúte hostia zásluhou Muškolaja. Pomer 1:0 bol však jediný, ktorým Kosovo viedlo. O minútu vyrovnal Briatka a o ďalšie dve Fenár. Jeho tím pomaly zvýšil vedenie na trojgólové, žlté karty si však vyslúžili Urban i Macháč. Náskok Slovenka bol v desiatej minúte už štvorgólový a tréner hostí Qerimi prišiel s oddychovým časom. Kosovčania dokázali na chvíľu zastaviť súpera, no sami znížili až po štyroch minútach v presilovke. O ďalších päť minút bol náskok Slovákov opäť štvorgólový, najviac viedli v prvom dejstve o šesť gólov. Pred prestávkou podržali svoj tím obaja brankári Žernovič i Beriša, ktorý dosiahol 31,82-percentnú úspešnosť zákrokov. Jeho náprotivok mal až 40-percentnú úspešnosť. Hráči odišli do šatní za stavu 15:9.

Slováci majú s Kosovom pozitívnu bilanciu.
Slováci majú s Kosovom pozitívnu bilanciu.Flashscore

Aj po prestávke skórovali ako prví hostia. Slováci však následne odskočili na osemgólový rozdiel. Tempo hry následne kleslo, Kosovo sa dokázalo ofenzívne presadiť, no súper dokázal okamžite odpovedať. Dvakrát za sebou v podaní Tomáša Smetánku. Ešte pred polovicou druhého dejstva si jeho tím vypracoval deväťgólový náskok, ktorý však dlho neudržal. Hostia sa dostali do tempa, keď zužitkovali vylúčenie a mierne znížili manko. Domáci však nenechali nič na náhodu a postupne navyšovali náskok, blysol sa Smetánka, spojka Balonmano Nava si pripísal v druhom dejstve päť gólov. Po spoluhráčovi Jakubovi Prokopovi bol najlepší kanonier tímu.