História lôpt na majstrovstvách sveta - od Tienta po Al Rihlu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

História lôpt na majstrovstvách sveta - od Tienta po Al Rihlu

História lôpt na majstrovstvách sveta - od Tienta po Al Rihlu
História lôpt na majstrovstvách sveta - od Tienta po Al RihluProfimedia
V roku 1954 nemecký reprezentačný tréner Sepp Herberger povedal: "Lopta je guľatá a zápas trvá 90 minút." Tento legendárny citát sa menej týkal prvých majstrovstiev sveta, keď bola lopta akákoľvek, len nie guľatá. 

Nová lopta pre majstrovstvá sveta v Katare, Al Rihla, je veľmi výrazná. Slovo Rihla pochádza z arabskej literatúry a znamená "cesta". A my vás vezmeme na cestu od Tienta na prvých majstrovstvách sveta v Uruguaji v roku 1930 až po Al Rihlu, ktorá sa bude používať tento rok.

Najmä na prvom turnaji boli lopty iné ako guľaté. V Uruguaji sa používali dve rôzne lopty: T-Model a Tiento. Ani jedna z nich nemala ventil, tlak vzduchu rýchlo klesal. V roku 1930 mali lopty ešte ďaleko od okrúhlej, ktorú poznáme dnes. To isté platilo aj pre nasledujúce majstrovstvá sveta.

Na svetovom šampionáte v Taliansku v roku 1934 sa prvýkrát použila lopta, ktorá nebola vyrobená z kože. Model Federale 102 bol vyrobený z bavlny a rovnako ako modely z roku 1934 nemal ventil na vháňanie vzduchu. Lopta s ventilom bola vyrobená až na majstrovstvách sveta v roku 1950.

Počas niekoľkých nasledujúcich turnajov došlo k inováciám. V roku 1986 sa v Mexiku použilo prvé guľaté teleso z plne syntetického materiálu. To ale nebola posledná inovácia futbalových lôpt na majstrovstvách sveta.

MS 1930 v Uruguaji - T-Model a Tiento

Na prvých majstrovstvách sveta v Uruguaji sa používali dve lopty súčasne. Ani jeden z modelov nemal ventil. Bez ventilu nebolo možné vháňať vzduch, takže lopty mali vždy rôzny tlak vzduchu.

MS 1934 v Taliansku - Federale 102

V Taliansku v roku 1934 sa používala lopta Federale 102. V tom čase sa lopta nevyrábala z kože, ale z bavlny. Lopta má pre Taliansko obzvlášť historický význam, keďže majstrovstvá sveta vyhralo na domácej pôde vďaka finálovému víťazstvu 2:1 nad Československom.

MS 1938 vo Francúzsku - Allen

Na záverečnom turnaji o štyri roky neskôr vo Francúzsku zvíťazilo opäť Taliansko, používala sa lopta Allen. Bola ručne vyrobená a mala nápis "Coupe Du Monde", čo vo francúzštine znamená majstrovstvá sveta.

MS 1950 v Brazílii - Superball Duplo T

Lopta pre MS 1950 mala nielen pôsobivý názov, ale priniesla aj skutočnú inováciu. Prvýkrát disponovala ventilom, ktorý umožňoval dosiahnuť rovnaký tlak vzduchu vo všetkých. Lopta bola zostavená z 12 ručne zošitých dielov.

MS 1954 vo Švajčiarsku - Swiss World Champion

V roku 1954 lopta nezodpovedala svojmu názvu, pretože majstrom sveta sa stalo Nemecko. Z tohto roku pochádza aj legendárny citát Seppa Herbergera - lopty sa skutočne stávali čoraz guľatejšími. Swiss World Champion bola vyrobená z vyčinenej kože a mala oveľa svetlejšiu farbu ako jej predchodcovia.

MS 1958 vo Švédsku - Top Star

Lopta pre šampionát vo Švédsku nemala v porovnaní so svojou predchodkyňou žiadne zásadné inovácie. Top Star bola vyrobená z mierne vybielenej hovädzej kože. Vyhovovala Brazílčanom, ktorí získali titul.

MS 1962 v Čile - Mr. Crack

Na svetovom šampionáte v Čile v roku 1962 sa okolo lopty pre svetový pohár odohrala dráma. Mr. Crack mal priveľa chýb, zlízol si kritiku. Bola tiež vyrobená z osemhranných panelov z bielenej hovädzej kože, ale počas hry príliš často strácala vzduch. Aj preto padlo rozhodnutie použiť opäť Top Star z roku 1958.

MS 1966 v Anglicku - Slazenger Challenge 4 Star

V rodnej krajine futbalu sa na majstrovstvách sveta v roku 1966 používal model Slazenger Challenge 4 Star. Lopta nemala veľa inovácií, ale premiérovo sa vyrábala v rôznych farbách vrátane červenej. Mohli ste jasne teda vidieť, že lopta neskončila v bráne v legendárnom finále medzi Anglickom a Nemeckom s legendárnym "gólom z Wembley" v predĺžení.

MS 1970 v Mexiku - Adidas Telstar Durlast

Adidas Telstar bola prvá futbalová lopta s 12 čiernymi päťuholníkmi a 20 bielymi šesťuholníkmi. Vďaka tomuto vzoru mohli diváci oveľa ľahšie vidieť loptu na čiernobielych televíznych prijímačoch.

MS 1974 v Nemecku - Adidas Telstar Durlast

Na majstrovstvách sveta v Nemecku sa používala rovnaká lopta, ktorá bola len mierne vylepšená a vyšívaná nemeckým nápisom. Mimochodom, pomenovali ju podľa rovnomenného satelitu Telstar.

MS 1978 v Argentíne - Adidas Tango Riverplate

Táto futbalová lopta sa stále skladala z 20 šesťuholníkov a dvanástich päťuholníkov, ale šesťuholníky mali odtlačok v podobe trojíc. Vznikol dojem dvanástich rovnakých kruhov.

MS 1982 v Španielsku - Adidas Tango Espana

Lopta na majstrovstvách sveta 1982 v Španielsku sa v podstate nelíšila od svojej predchodkyne, ale po prvý raz boli švy namiesto šitia priemyselne zvárané.

MS 1986 v Mexiku - Adidas Azteca Mexico

Lopta použitá na majstrovstvách sveta 1986 v Mexiku bola skutočnou inováciou. Prvýkrát bola plne syntetická, takže lepšie odpudzovala vodu a jej hrateľnosť bola v porovnaní s jej predchodcami oveľa lepšia. Lopta nakoniec najviac vyhovovala Argentínčanom, ktorí dokázali vo finále poraziť Nemecko a osláviť titul majstrov sveta.

MS 1990 v Taliansku - Adidas Etrusco Unico

Na druhých majstrovstvách v Taliansku sa predstavila Adidas Etrusco Unico. Názov dostala podľa starovekých Etruskov. Lopta predstavovala ďalšiu etapu vo vývoji syntetických materiálov. Bola prvá používaná na zápasy s vnútornou vrstvou z čiernej polyuretánovej peny. Neskôr ju využili tiež na na olympijských hrách v Barcelone v roku 1992.

MS 1994 v USA - Adidas Questra

Ďalšou inováciou bola Adidas Questra, prvá lopta s bielym polyetylénom, ktorá zabezpečovala veľmi vysokú návratnosť energie. Pod ňou sa nachádzala ďalšia penová a stlačiteľná vrstva, ktorá zabezpečovala tlmenie hlavičiek. Názov Questra je odvodený od anglického slova "quest for the stars" (hľadanie hviezd). Na konci majstrovstiev siahla na hviezdy Brazília, keď vo finále zvíťazila nad Talianskom.

MS 1998 vo Francúzsku - Adidas Tricolore

Adidas Tricolore sa používala na majstrovstvách sveta vo Francúzsku v roku 1998. Trikolóra sa prvýkrát od čias Telstar Durlast vyrábala mimo Európy a bola považovaná za dovtedy najmodernejšiu futbalovú loptu. Pod kožou mala vloženú penovú výplň.

MS 2002 v Južnej Kórei a Japonsku - Adidas Fevernova

Adidas Fevernova bola použitá na ázijskom kontinente. Od svojich predchodcov sa výrazne líšila najmä farebným dizajnom, ktorý mal pripomínať miestnu kultúru. Lopta mala vrstvu zo syntetickej peny, ktorá je spojená s trojvrstvovou polymérovou tkaninou - tým zabezpečovala presnejšiu trajektóriu.

MS 2006 v Nemecku - Adidas +Teamgeist

Lopta používaná na majstrovstvách sveta sa dostávala bližšie k vede, keďže Adidas +Teamgeist bol vyvinutý na univerzite v Loughborough. Prvýkrát si ju vyskúšali na majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov v Peru v roku 2005. Lopta sa skladá zo 14 panelov, ktoré vytvárajú mimoriadne okrúhlu štruktúru. +Teamgeist je mimoriadne vodeodolný a zachováva si letové vlastnosti aj počas daždivých dní.

MS 2010 v Juhoafrickej republike - Adidas Jabulani

Adidas Jabulani sa používala v roku 2010 v Juhoafrickej republike. Lopta sa skladala z ôsmich trojrozmerne tvarovaných panelov. Názov Jabulani pochádza z juhoafrického jazyka Zulu a znamená "byť šťastný".

MS 2014 v Brazílii - Adidas Brazuca

Jasné farby lopty Brazuca nám majú pripomínať radosť zo života Brazílčanov. Je vyrobená zo špeciálneho materiálu, ktorý reguluje teplotu a je špeciálne prispôsobený klimatickým podmienkam v Brazílii.

MS 2018 v Rusku - Adidas Telstar Mechta 18

FIFA udelila lopte ocenenie FIFA Quality Pro. Názov bol odvodený od jej predchodcov, lopty používanej na majstrovstvách sveta v rokoch 1970 a 1974, ako aj od čísla 18, ktoré označuje rok 2018.

MS 2022 v Katare - Al Rihla

Al Rihla sa bude používať na majstrovstvách sveta 2022 v Katare. V arabskej literatúre znamená Rihla "cesta" alebo "cestopis". Pre ktoré tímy bude táto cesta najdlhšia?