Historický deň pre africký futbal, Santos: Nie je fér, že sme prehrali

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Historický deň pre africký futbal, Santos: Nie je fér, že sme prehrali

Eufória na strane Maroka.
Eufória na strane Maroka.Profimedia
Belgicko. Španielsko. A po sobote aj Portugalsko. To je skalp Maroka na svetovom šampionáte v Katare. Walid Regragui (47) vytiahol ďalší majstrovský plán, ktorým jeho zverenci zdolali tretieho veľkého favorita na celkový triumf.

Maročania sa ako prvá africká krajina v histórii predstaví medzi štyrmi najlepšími na majstrovstvách sveta. Na konci prvého dejstva sa o to postaral hlavičkou Youssef En-Nesyri. "Je to historický deň pre africký futbal. Som veľmi, veľmi šťastný, že sme dokázali zdolať silné Portugalsko. Mali sme problémy so zostavou. Pre zranenia nám vypadli dvaja obrancovia, no hráči dali do toho všetko," povedal po stretnutí hlavný tréner Walid Regragui

Priebeh súboja.
Priebeh súboja.Opta by Stats Perform

V Katare pokračujú v taktických výkonoch. Okrem vlastného gólu s Kanadou neinkasovali v štyroch dueloch ani raz. Svoju túžbu dosiahnuť niečo veľkolepé ukázali najmä v záverečných minútach štvrťfinále, keď dohrávali bez vylúčeného Cheddiru.

"Je to neuveriteľné. Som taký hrdý na náš tím. Je to ako sen, sme v semifinále. Zaslúžime si to na tisíc percent za to, ako bojujeme. Hráme so srdcom pre našu krajinu a pre našich ľudí," nadviazal Sofyan Amrabat.

Historickým triumfom postavilo Maroko na nohy celú Afriku. Krajina si o finále zahrá s lepším z dvojice Anglicko - Francúzsko. "Je to neuveriteľný pocit. Nikto si nemyslel, že by sme to mohli dokázať. Turnaj berieme zápas po zápase. Chceme zvíťaziť v každom stretnutí a aj do dnešného sme išli s týmto cieľom," doplnil stredopoliar Abdelhamid Sabiri.

Na opačnej strane zavládlo obrovské sklamanie. Portugalci predvádzali ofenzívny futbal, ktorým bavili fanúšikov. Ovládli ním svoju skupinu a rozstrieľali Švajčiarov. Na Maročanov recept nenašli.

Nenašiel ho ani Cristiano Ronaldo. Po druhý raz v rade začal stretnutie z lavičky. Na konci schádzal z trávnika v slzách. V 37-rokoch absolvoval, s najväčšou pravdepodobnosťou, posledné majstrovstvá sveta v kariére. Na konte má 195 duelov, v ktorých strelil 118 gólov. 

"Svoje rozhodnutie nechať ho na lavičke neľutujem. Nemôžem premýšľať srdcom. Hralo mužstvo, ktoré proti Švajčiarsku podalo naozaj dobrý výkon. Nebol dôvod niečo meniť. Myslím si, že nie je fér, že sme prehrali, ale taký je futbal. Sme sklamaní, pretože sme si mysleli, že by sme sa mohli dostať do finále a zvíťaziť," uzavrel portugalský kormidelník Fernando Santos.