Historicky najlepší strelec krajiny? Je to odmena za trpezlivosť, hovorí Giroud

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Historicky najlepší strelec krajiny? Je to odmena za trpezlivosť, hovorí Giroud

Emotívna oslava 52. historického zásahu za Francúzsko.
Emotívna oslava 52. historického zásahu za Francúzsko.Profimedia
Olivier Giroud (36) je presvedčený, že jeho rekord v počte nastrieľaných gólov v drese národného tímu Francúzska je príkladom najmä pre mladých futbalistov. Podľa jeho slov je odmenou za nezlomnosť v priebehu kariéry, ktorá je o vzostupoch a pádoch.

Giroud prekonal strelecký rekord Thierryho Henryho, keď pri víťazstve 3:1 s Poľskom strelil v 117. reprezentačnom vystúpení 52. presný zásah. Stal sa tak historicky najlepším strelcom "Les Bleus".

Tridsaťšesťročný kanonier nemal vždy "na ružiach ustlané". Nie vždy bol číslom jeden v zostave svojej krajiny. Za priestor na šampionáte v Katare vďačí, do veľkej miery, absencii Karima Benzemu. V sobotu sa predstaví vo štvrťfinále proti Anglicku.

"Rekord mi pripomína roky, ktoré sú za mnou. Jedenásť rokov s Francúzskom s množstvom pozitívnych, ale aj negatívnych spomienok," uviedol na tlačovej konferencii. Novinárom odpovedal na otázky vo francúzštine, angličtine i taliančine.

Rodák zo Chamberý debutoval v Ligue 1 v drese Montpellieru. Mal 24 rokov. Po minuloročnom vypadnutí v osemfinále Eura so Švajčiarskom tréner Deschamps pri nomináciách Girouda prehliadal až do marca tohto roka.

"Myslím, že najdôležitejšie je ukázať vhodný príklad mladým hráčom. Ponúknuť im pohľad, že aj keď cesta, po ktorej sa vydali, nie je jednoduchá, nakoniec môžu zvládnuť všetko," pokračoval. 

A vie dobre, o čom hovorí. V porovnaní s ostatnými nebol v dvadsiatich rokoch profesionálnym futbalistom. "Všetko je možné a to je na tom skvelé. Treba si uvedomiť, že to, čo chcete, nemôžete získať hneď, ako chcú dnešní mladí hráči. Kľúčom k úspechu je nezlomnosť a trpezlivosť," prízvukoval.

Keď už sa zdalo, že Giroudova kariéra sa blíži ku koncu a najväčšiu slávu má za sebou, prišiel prestup do AC Miláno. Olivier omladol a milánčanom pomohol k Scudettu. 

"Musel som si nájsť ďalšiu výzvu. Hrať za veľké Miláno bola skvelá príležitosť. Chcel som urobiť všetko správne, pretože som vedel, že mám pred sebou ešte niekoľko dobrých rokov," povedal Giroud, ktorý v 57 vystúpeniach za Rossoneri strelil 23 gólov.

"Hlavne som bol presvedčený, že sa mi môže naďalej dariť. Hneď v prvom roku sme vyhrali Scudetto," uzavrel s úsmevom na tvári kanonier Francúzska.