Katar v dátach: Mbappé trestal aktivitu Casha, Angličania rozhodli v šestnástke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Katar v dátach: Mbappé trestal aktivitu Casha, Angličania rozhodli v šestnástke

Katar v dátach: Mbappé trestal aktivitu Casha, Angličania rozhodli v šestnástke
Katar v dátach: Mbappé trestal aktivitu Casha, Angličania rozhodli v šestnástkeProfimedia
V druhý deň osemfinále sa z postupu medzi osmičku najlepších tešili obhajcovia titulu z Francúzska a jeden z tradičných favoritov každého veľkého podujatia - Angličania. Úlohou nasledujúcich minút je ukázať vám, ako si počínali na základe dát.

Rekordmani Lloris a Giroud

Jeden míľnik vo francúzskom futbale bol jasný už pred zápasom - Hugo Lloris mal odohrať svoj 142. zápas za národný tím a 17. na majstrovstvách sveta. V oboch štatistikách sa pridal k predchádzajúcim rekordérom a o niekoľko dní sa pravdepodobne osamostatní v tabuľkách. Lloris prispel k pokračovaniu Francúzska na turnaji v Katare zákrokom v prvom polčase proti strele Zielinského. Francúzi otvorili skóre v druhom polčase a dosiahli pohodlné víťazstvo 3:1.

Vývoj xG
Vývoj xGOpta by Stats Perform

Štatistika očakávaných gólov ukazuje, že po lepšom začiatku Francúzov prevzali iniciatívu Poliaci a v 38. minúte mal veľkú šancu Zielinski. Francúzi dali tri góly, ale vďaka penalte v závere Poliaci aj tak ukončili osemfinále s relatívne vyššou hodnotou xG (1,37 - 1,83).

Pohyb Oliviera Girouda po ihrisku
Pohyb Oliviera Girouda po ihriskuOpta by Stats Perform

Najlepším strelcom francúzskej reprezentácie je po novom jeden muž - Olivier Giroud. Zaznamenal svoj 52. gól za národný tím, čím prekonal Thierryho Henryho. Aj z mapy pohybu Girouda vidíme, že Poliaci hrali aktívne a francúzsky hrotový útočník strávil v zápase väčšinu času na pravej strane stredu poľa.

Štatistiky Kyliana Mbappého proti Poľsku.
Štatistiky Kyliana Mbappého proti Poľsku.Opta by Stats Perform

Ak o niečom netreba pochybovať, tak o tom, že Girouda jedného dňa na čele tabuľky strelcov francúzskej reprezentácie nahradí Kylian Mbappé. Proti Poliakom strelil dva góly a celkovo ich na majstrovstvách sveta dal už deväť, čím prekonal Pelého. Legendárny Brazílčan bol doteraz rekordérom svetového šampionátu v štatistike hráčov do 24 rokov s ôsmimi gólmi. Aj ďalšie Mbappého štatistiky zo zápasu proti Poľsku prekvapujúco dokazujú, že je kľúčovým mužom francúzskeho tímu.

Matty Cash a jeho pohyb po ihrisku.
Matty Cash a jeho pohyb po ihrisku.Opta by Stats Perform

A na záver ešte jedna štatistika, tentoraz z poľského pohľadu. Proti Francúzsku ukázal pravý obranca Matty Cash, že jeho pohyb pozdĺž postrannej čiary sa zďaleka neobmedzuje len na defenzívu, ale že dokáže posielať nebezpečné lopty z pravej strany. Na druhej strane tento odvážny prístup dal Mbappému viac priestoru na potrestanie poľskej obrany.

Anglicko hrozilo zvnútra šestnástky

Anglicko zlomilo zápas proti Senegalu v priebehu desiatich minút na konci prvého polčasu. Paradoxne, dovtedy mali lepšie šance Afričania, ale góly Hendersona a Kanea rozhodli o dueli. Henderson sa stal najstarším anglickým strelcom na majstrovstvách sveta od roku 1958.

Vývoj zápasu Anglicko - Senegal.
Vývoj zápasu Anglicko - Senegal.Opta by Stats Perform

Zo štatistiky "momentum zápasu" vyplýva, že hra sa v prvom polčase prelievala a chvíľu pred inkasovanými gólmi mali Senegalčania najlepšiu pasáž úvodnej štyridsaťpäťminútovky. V druhom polčase mali Angličania väčšinu času hru pod kontrolou.

Heat mapa Judea Bellinghama v zápase medzi Anglickom a Senegalom.
Heat mapa Judea Bellinghama v zápase medzi Anglickom a Senegalom.Opta by Stats Perform

Jude Bellingham zaznamenal asistenciu pri prvom góle a rozbehol aj akciu pred druhým gólom. V devätnástich rokoch sa stal najmladším anglickým asistentom v histórii majstrovstiev sveta.

A nakoniec štatistika, z ktorých pozícií Anglicko strieľalo. Všetky tri strely v pokutovom území, ktoré Anglicko vyslalo na bránku, sa skončili gólom. Aby aj nie, keď je na hrote Harry Kane. Na veľkých turnajoch strelil jedenásť gólov a v tomto smere je najlepším Angličanom v histórii.