Starší bratia smútia po vypadnutí, mladší sa tešia z neuveriteľného obratu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Starší bratia smútia po vypadnutí, mladší sa tešia z neuveriteľného obratu

Obrovská radosť hráčov Žiaru nad Hronom po výhre v siedmom zápase.
Obrovská radosť hráčov Žiaru nad Hronom po výhre v siedmom zápase.Mário Bóna
Posledný marcový pondelok priniesol rozuzlenie dvoch najdlhších štvrťfinálových sérií Tipos Extraligy a aj nižšej Tipos SHL. Zatiaľ čo Banská Bystrica smúti, Žiar nad Hronom je v eufórii.

Tieto dva tímy spomíname najmä pre zaujímavú paralelu. V kádri "baranov" sa musia s vypadnutím vyrovnať Rastislav Gašpar a Gilbert Gabor. Ich mladší bratia Nicolas Gašpar s Kevinom Gaborom zohrali kľúčové úlohy pri postupe "indiánov" cez Dubnicu. Po Dukle Trenčín sa Žiar stal druhým slovenským tímom, ktorý otočil sériu play-off z 0:3 na 4:3. Neuveriteľný obrat dovŕšil na ľade súpera.

Deviaty tím dlhodobej súťaže najskôr v predkole vyradil Považskú Bystricu a následne si poradil aj s druhým tímom základnej časti. Bola to sezóna extrémov. Bývalý tréner Norbert Javorčík skončil pre hrôzostrašnú sériu. Od polovice novembra prehrali počas dvoch mesiacov Žiarčania až sedemnásť z osemnástich odohraných stretnutí, čím spadli z druhej priečky, kde v tom čase mali stratu iba dvoch bodov na prvý tím, do boja o záchranu s Breznom.

Až v poslednom kole sa rozhodlo, že zverenci nového kouča Šimka postúpili do predkola a neskončili na jedenástom mieste. Následne otočili sériu kvalifikácie z 1:2 na 3:2. Pri obrate s Dubnicou pracoval celý tím ako jeden celok. V bránke žiaril Roman Petrík. Stredoslovenský klub ale dostal ranu tým, že Zvolen si pri zraneniach stiahol do Extraligy kľúčových útočníkov Viktora Fekiača s Martinom Jakúbekom. Obaja sa po postupe "bryndziarov" vrátili v snahe o otočku.

Poďme späť k bratským dvojiciam. Kevin Gabor od svojho príchodu dokopy nazbieral v 34 zápasoch totožný počet bodov. Skóroval v každom zo štyroch víťazných vystúpení, raz dokonca dvakrát. V sérii s Považskou Bystricou sa presadil štyri razy, čo činí skvelých deväť presných zásahov za dvanásť duelov. Rovnaký počet zaznamenal v 22 stretnutiach základnej časti. Nicolas Gašpar strelil v rozhodujúcom siedmom zápase víťazný gól na 4:3.

Hokejový Žiar nad Hronom sa historicky prvýkrát prebojoval do play-off a teraz svoj počin ešte vylepšil. Výsledkom je semifinálová séria proti Žiline, najväčšiemu favoritovi na postup do Tipos Extraligy.

Gilbert Gabor v drese Banskej Bystrice bol akurát na trestnej lavici, keď Martin Réway počas presilovky poslal Spišskú Novú Ves medzi štyri najlepšie celky. Inak ale vôbec nehral zle, svoju úlohu si splnil. Rastislav Gašpar nastúpil päťkrát, podarilo sa mu zaknihovať zhodný počet bodov (1+4).