Réway sa odmlčal, aby bol hrdinom, Spišiaci prepísali históriu. Spadne zimák, tvrdí Wojnar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Réway sa odmlčal, aby bol hrdinom, Spišiaci prepísali históriu. Spadne zimák, tvrdí Wojnar

Hokejisti Spišskej Novej Vsi oslavujú víťazstvo v rozhodujúcom siedmom zápase.
Hokejisti Spišskej Novej Vsi oslavujú víťazstvo v rozhodujúcom siedmom zápase.TASR
Hokejisti HK Grotto Spišská Nová Ves prepísali históriu, pretože prvýkrát sa tím z tohto mesta dostal do semifinále najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Štvrťfinálová účasť bola prvou po 25 rokoch, pričom premiérovo sa stalo, aby Spišiaci vyhrali sériu hranú na štyri stretnutia.

Boj proti Banskej Bystrici bol nesmierne vyrovnaný, o čom jasne svedčí aj fakt, že rozhodovalo až predĺženie siedmeho zápasu a v ňom, ako inak, presilová hra. Hrdinom je Martin Réway. Šikovný útočník počas prvých dvoch stretnutí nazbieral až šesť kanadských bodov, následne počas štyroch duelov nebodoval ani raz a aj keď sa pomaličky začali množiť diskusie o tom, čo sa s ním stalo, "zlatým" gólom dal jasnú odpoveď.

"Keď vám padnú štyri body, tak je to vždy super, no play-off je o tímovej robote. Nechodíte na ľad často ako v základnej časti. Snažíte sa hrať päťku na inú päťku. Preto som sa možno v siedmom zápase necítil tak dobre, ale stiahli sme to na tri, čím som sa cítil lepšie a lepšie," povedal Réway.

Vyzdvihol tímový výkon: "Každý si predstavuje, že rozhodne siedmy zápas play-off, takže som veľmi šťastný, ale veľmi veľa urobili ubránené oslabenia či zablokované strely. Marcel Melicherčík pochytal množstvo šancí. Päťminútové oslabenie pri vylúčení Ulandera bolo zlomovým bodom. Faul to bol, o tom žiadna, ale chalani to ubránili vynikajúco a tým sa zlomil zápas," pokračoval.

Najmä v závere predviedli Spišiaci obrovskú obetavosť: "Verím, že sme nepovedali posledné slovo. Vieme, čo sme dosiahli, ale nemôžeme sa s tým uspokojiť. Play-off sa nekončí. Bude to ťažšie a ťažšie, ale veríme vo vlastné schopnosti," konštatoval spokojný Réway.

V semifinále sa "rysy" postavia proti Zvolenu, ktorý je jediným tímom medzi štyrmi najlepšími nenachádzajúci sa na východnom Slovensku: "Je to pre východ dobrá vizitka. Budeme ho musieť dať dole a bude to potom len o východe," pousmial sa rodák z Prahy.

Veľkú radosť neskrýval ani hlavný tréner Vlastimil Wojnar: "Je niečo neuveriteľné vyhrať siedmy zápas v predĺžení, ale pred nami je ešte dlhá sezóna. Bola to parádna séria so šťatným koncom pre nás. Sme veľmi radi hlavne za fanúšikov, ktorí boli celú sezónu fantastickí. Tešíme sa na semifinále. Myslím si, že spadne štadión. Pre nás sa to ešte nekončí," hovoril český lodivod.

Slová chvály mal tiež na spomínaného Réwaya: "Je geniálny hráč. Potrebuje len dostať priestor. Práve preto prišiel, na presilovky, ktoré sa jeho príchodom zdvihli, aj keď to nie je iba o ňom, ale o ďalších štyroch ľuďoch, no potvrdil, prečo je tu," pochvaľoval si Wojnar.

Ďalšia z ofenzívnych opôr Juraj Majdan nebodoval až do šiesteho zápasu. V ňom sa presadil dvakrát, raz udrel tiež v pondelok: "V niektorých fázach hráč nedostáva toľko času na ľade, ale teraz mi to v dôležitých momentoch napadalo. Verím, že toto nie je náš koniec, ale začiatok. Mužstvo má charakter na to, aby išlo veľmi ďaleko. Banská Bystrice je fyzicky veľmi dobré mužstvo, som rád, že sme to zlomili a postúpili," hodnotil.

"Som šťastný za celý klub a všetkých chalanov. Je to eufória. Asi si ešte ani neuvedomujeme, čo to pre klub znamená," dodal Majdan. Vo štvrťfinálovej sérii medzi Spišiakmi a Bystričanmi vždy platilo, že mužstvo, ktoré dá ako prvý gól, zakaždým vyhrá.

Sklamanie zavládlo v banskobystrickom tábore. Nik z hráčov sa nechcel lúčiť s vlastnými fanúšikmi po prehre v poslednom zápase play-off série: "Sériu rozhodol jeden gól. Bohužiaľ, dal ho súper. Musím mu zagratulovať. Inak bolo štvrťfinále vyrovnané. Dospelo do siedmeho zápasu, v ňom predĺženie a pre nás s trpkou príchuťou. Všetci chalani sa dali po zlom novembri dokopy, vytvorila sa neuveriteľná partia, ťahali sme za jeden povraz a dotiahli sme to až sem, no posledný krok nám nevyšiel. Mali sme na postup do semifinále,“ hodnotil koniec sezóny kapitán Banskej Bystrice Ivan Ďatelinka.