Tréneri nechápali tresty, Shedden: Čo tí ľudia týždeň spali? Cítim sa ako v dobe kamennej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tréneri nechápali tresty, Shedden: Čo tí ľudia týždeň spali? Cítim sa ako v dobe kamennej

Banskobystrický tréner Doug Shedden nechápe rozhodnutiu DK SZĽH.
Banskobystrický tréner Doug Shedden nechápe rozhodnutiu DK SZĽH.HC ´05 Banská Bystrica
Vo štvrtkovom piatom stretnutí štvrťfinálovej série play-off Tipos Extraligy si hráči HC ´05 Banská Bystrica vybojovali na domácom ľade proti hokejistom HK Spišská Nová Ves postupový mečbal a ujali sa vedenia v sérii 3:2, pričom rozhodnúť o postupe do semifinále budú môcť už v sobotu.

Tréneri rozhodnutiam DK SZĽH nechápu

Len niekoľko hodín pred úvodným buly boli obom klubom oznámené rozhodnutia Disciplinárnej komisie SZĽH o potrestaní dvoch hráčov za predošlé zákroky. Anthony Nellis v prvom stretnutí série zranil narazením na mantinel najlepšieho strelca "baranov" Brandena Troocka a banskobystrický obranca Markus Kojo zas v druhom dueli nebezpečne fauloval Michaela Vandasa.

Nesmierne zarážajúce je, že po daných dueloch neprišiel žiadny trest, ale DK SZĽH sa rozhodla zakročiť až pred piatym stretnutím, pričom Nellis odohral od svojho faulu ďalšie tri a Kojo dva zápasy. Kanadský útočník však zrazu dostal stopku na tri duely, fínsky bek na dva. Tresty začali plynúť práve štvrtkovým súbojom pod Urpínom.

"Čo tí ľudia týždeň spali? Ospravedlňujem sa, ale toto je profesionálny hokej a ak o tom rozhodujú ľudia pracujúci na polovičný úväzok, tak nech zamestnajú ľudí na riadny úväzok. Pre mňa je to ako keby som bol v dobe kamennej. Keď sa niečo stane v zápase, hneď večer alebo na druhý deň pred ďalším stretnutím si to musia kompetentní pozrieť a rozhodnúť. Nie o týždeň neskôr. Je rok 2023," otvorene kritizoval banskobystrický lodivod Doug Shedden.

Tak, ako súhlasí s trestom pre Nellisa, neoponuje ani rozhodnutiu potrestať Koja, v oboch prípadoch, nie takýmto spôsobom: "Videl som ten zákrok Koja a tiež som toho názoru, že to bolo škaredé, rovnako ako faul Nellisa, ktorý nám vyradil 30-gólového hráča. Ale nemôže hokejista hrať tri zápasy a potom byť potrestaný," jasne konštatoval.

Oficiálne rozhodnutie bolo klubom doručené vo štvrtkových poobedňajších hodinách, pričom zápas sa začínal o 17:00. Napriek tomu mali oba celky indície, že sa niečo bude diať: "Večer som išiel spať skôr, okolo deviatej, a keď som sa ráno zobudil, tak som si pri káve prečítal správu, ktorá mi prišla o desiatej, že Kojo asi nemôže hrať," prezradil Shedden.

Aj keď spišskonovoveský lodivod Vlastimil Wojnar nehovoril až tak otvorene ako jeho náprotivok, v podstate veci sa obaja zhodli: "Je veľmi divné a neobvyklé, aby obaja hráči nastúpili na niekoľko zápasov a potom prišiel dodatočný trest. Do poslednej chvíle sme nevedeli, či je to oficiálne alebo nie. So zostavou bol problém. Nellis je hráč, ktorý nastupuje v presilovkách aj oslabeniach, vysoký ice-time má tiež pri vyrovnanom počte. Neviem, aké má komisia pravidlá, ale buď mali oboch potrestať hneď, alebo to už teraz nechať tak," hovorí český tréner.

O všetkom rozhodlo desať minút

Samotný piaty zápas bol rozhodnutý po desiatich minútach. Už v desiatej sekunde vyhodil puk na tribúnu z vlastnej tretiny Vandas, presilovku Banská Bystrica využila. Rovnako tak aj druhú, pridala tiež tretí gól, ktorým v čase 9:44 vyhnala Marcela Melicherčíka z bránky. "Barani" zmenili svoje presilové hry a okamžite to prinieslo úspech.

Pred bránku poslali Urbáneka či Výhonského. Práve táto dvojica sa postarala o tri zásahy: "Mne sa puk odrazil od brucha, Jakub ho dorazil za čiaru. Presne takéto škaredé góly do play-off patria a rozhodujú. Špeciálne tímy sú v play-off najdôležitejšie a teraz sa to ukázalo," tvrdí Výhonský.

"Mali sme skvelý štart, čo bolo veľmi dôležité. Lajna Gabora vyvinula tlak na súpera, získali sme presilovku, tú sme využili. Presilové hry aj oslabenia boli skvelé, hlavne presilovky musím pochváliť. Zmenili sme nejaké veci, dali pred bránku väčších hráčov a vyšlo nám to. Pracovali sme na tom včera na tréningu, chceli sme mať dominanciu pred bránkou, vyhrávať tam súboje a dorážať puky," hodnotil Shedden.

Spišiaci doplatili na vlastné zaváhania: "Po pár minútach sme zápas odovzdali. Urobili sme hrubé chyby a boli sme potrestaní. Rýchlo to bolo 0:3 a bolo po zápase. My sme niečo chceli zmeniť, ale nevyšlo to. Bystrica si stretnutie postrážila. Stále robíme rovnaké chyby, ktoré nám prehrávajú zápasy. Neviem, ako si to vysvetliť," nechal sa počuť Wojnar.

"Úplne sme zaspali začiatok stretnutia, čo je neakceptovateľné. Dostali sme tri góly po fauloch. Doháňalo sa to ťažko. Nie je príjemné prehrávať 0:3. Snažili sme sa streliť gól, ale ten prišiel neskoro. Znova sme spravili blbé vylúčenia, o ktorých si hovoríme každý zápas. Presilovky rozhodujú, musíme sa z toho konečne poučiť, vyhrať doma a vrátiť na siedmy zápas. Prišlo mi, že sme boli zbytočne premotivovaní. Úplne nezmyslene sme napádali, nepočkali sme si. Pramenilo to aj z výsledku, no nehrali sme to, čo sme chceli," konštatoval útočník Dalibor Bortňák.

Jeho mužstvo sa do zápasu nedostalo: "Prvé vylúčenie prišlo za vyhodenie puku, tam ani nemám čo hráčovi vyčítať. Skôr sme si hovorili o veciach, na ktoré to vyhodenie nadväzalo. Vandas to neurobil schválne, no my sme inkasovali. Presilovky sme mali aj my, ale ako nám predtým vychádzali a rozhodovali, tak teraz nám nepomohli otočiť stretnutie na našu stranu. Mohli sme to v nich zlomiť. V sobotu je však ďalší zápas a my budeme pripravení. Verím, že príde plný dom, poženie nás za výhrou a som presvedčený, že sa do Bystrice vrátime," dodal Wojnar.

Prehľad piateho štvrťfinále Banskej Bystrice a Spišskej Novej Vsi