MS v hokeji: Česi úspešní v nájazdoch, šláger ovládli Švédi. Šampionát otvoril gólovo Andrighetto

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Česi úspešní v nájazdoch, šláger ovládli Švédi. Šampionát otvoril gólovo Andrighetto

Aktualizované
Českí hokejisti majú na domácom šampionáte prvé body.
Českí hokejisti majú na domácom šampionáte prvé body.Profimedia
Švajčiarski hokejisti vyhrali v piatok v otváracom zápase A-skupiny 87. majstrovstiev sveta nad Nórskom 5:2. Severenia dokázali ešte v prvej tretine odpovedať na Andrighettov (31) úvodný gól turnaja, ale v ďalšom priebehu už mal po každej stránke navrch favorit. Česi uspeli v druhom zápase totožnej skupiny po nájazdoch nad Fínskom 1:0. Rozhodujúci zásah v prvej sérii strelil Ondřej Kaše (28). Šláger sa hral v slovenskej B-skupine, v ktorej Švédi zdolali USA 5:2.

A-skupina:

Švajčiarsko - Nórsko 5:2

Švajčiarom trvalo takmer 12 minút na využitie obrovskej hernej a streleckej prevahy. Nepomohla im ani presilovka, ktorú hrali zle. Až Andrighettova strela spoza obrancu po rýchlom kombinačnom prieniku našla svoj cieľ, ale tento moment favorita skôr pribrzdil. Onedlho bolo po peknej akcii Nórov s prihrávkou spoza bránky vyrovnané a do konca tretiny mali ešte jednu veľkú šancu ísť do prekvapujúceho vedenia.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Toho sa po návrate z kabín opäť dočkali Švajčiari a postupne sa v jasnej hernej prevahe rozstrieľali. V závere zápasu sa uspokojili so štvorgólovým vedením a súperovi umožnili v jeho presilovke znížiť. Nóri nastúpia na svoj druhý zápas v sobotu o 20:20 proti domácemu Česku, o 24 hodín neskôr je na programe úvodné buly zápasu Švajčiarsko - Rakúsko.

Česko - Fínsko 1:0 po sn

Tempo nasadili od úvodného buly obe mužstvá vysoké, len opačný charakter mal počet počet vzruchov pred bránkami. Fíni, ktorí v úvodnej 5-minútovke vyzneli agilnejšie, postupne strácali ostrie. Ani domáci sa vo vynaliezavosti príliš nepredviedli. Po desiatich minútach mali na konte len tri strely na bránku, z toho dve propagačné, potom však pridali na dôraze a vytvorili si do prestávky tri veľké šance. Fíni boli takmer bezzubí a svoju jedinú strelu dokázali na súperovho brankára vyslať až v 19. minúte.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

V druhej tretine Česi vystupňovali svoj nápor a v závere tejto časti strelili gól, ktorý by bol rozhodcami popoludňajšieho zápasu Slovákov s Nemcami zrejme posúdený ako regulárny. Palát zasunul puk do bránky v čase, keď jeho spoluhráč nebol v kontakte s fínskym brankárom a predtým len zľahka, oveľa ľahšie ako v situácii pred nemeckým gólom, ktorý následne potvrdilo video. V tomto prípade mala fínska striedačka so svojou výzvou na prekontrolovanie šťastie.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Tretie dejstvo prinieslo najviac dynamiky a vzruchu, Granlund v presilovke napáli, do žrde a Fíni mali aj ďalšie šance. Päť minút pred koncom však najväčšiu zahodil na druhej strane Kämpf. Niečo vyše minúty pred tretím klaksónom dostali Soumi po skrumáži pred Dostálom presilovku, Česi sa so štastím ubránili a v hre troch na troch sami nepremenili tutové príležitosti Kämpf, Kubalík a dvakrát Tomášek. Lenže v štyroch nájazdových kolách uspeli Kaše i Červenka, kým súper v piatkový večer zostal bez akéhokoľvek gólu.

B-skupina

Slovensko - Nemecko 4:6

Stretnutiu sme sa venovali v samostatnom článku.

Zostrih zápasu s Nemeckom.
Flashscore

Švédsko - USA 5:2

V úvode šlágra prvého dňa MS v Ostrave mali menší tlak zámorskí hokejisti, no do vedenia išli ich súperi. Eriksson Ek počas avizovanej presilovky vystrelil spoza obrancu a brankár Lyon nedokázal zareagovať na jemný teč. Krúživý pohyb celej švédskej päťky v útočnom pásme robil hráčom USA veľké problémy a viackrát sa stalo, že si nedokázali prebrať hráčov, z čoho prišli ďalšie dobré šance troch koruniek. Američania sa po úvodnom nápore len ťažko dostávali do príležitostí.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

USA odštartovali lepšie aj do druhého dejstva a Jones trafil žŕdku Gustavssonovej bránky. Ich tlak však trval znova len chvíľku a taktovku prebrali Švédi, ktorí roztočili kolotoč v útočnom pásme a v 24. minúte pridal druhý gól spomedzi kruhov úplne voľný Raymond. Chvíľu na to trafil M. Johansson žŕdku. Američania premiešali zostavu a nakopla ich presilovka po prísnom vylúčení L. Johanssona. V 33. minúte znížil strelou príklepom z vrcholu kruhu Werenski.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Švédom vrátil dvojgólové vedenia v 37. minúte M. Johanssen, no krátko po druhej prestávke upravil na 2:3 z pohľadu USA Nelson, ktorého našiel medzi kruhmi Gaudreau. Švédi v závere bránili tesný náskok, no mohli oň prísť po faule Erikssona Eka necelé tri minúty pred koncom. Američania to skúsili 6 na 4, ale inkasovali dva góly do prázdnej bránky. Prvý dal Hedman a druhý Eriksson Ek, ktorý nazbieral tri body (2+1).