Favorit MS v hokeji: Kanada má pred sebou obhajobu, tím povedie hviezdny mladík Bedard

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Kanada má pred sebou obhajobu, tím povedie hviezdny mladík Bedard

Bedard už má jedno veľké zlato, vlani priviedol Kanadu k triumfu na juniorskom šampionáte.
Bedard už má jedno veľké zlato, vlani priviedol Kanadu k triumfu na juniorskom šampionáte.Profimedia
Zďaleka nezložili najsilnejší tím, aký by mohli, napriek tomu sú Kanaďania znova veľkými favoritmi na zlaté medaily. Proti nie je ani história, veď na minulých ôsmich majstrovstvách sveta chýbal ich káder vo finále len raz - v roku 2018 skončili "až" štvrtí. Šampionát naposledy ovládli pred rokom. Tentokrát má výber kolísky hokeja dotiahnuť k titulu hviezda budúcnosti, útočník Connor Bedard (18) z Chicaga.

Vývoj od posledných majstrovstiev sveta

Generálnym manažérom národného tímu pre tento turnaj je jednotka draftu z roku 2002 a bývalý skvelý strelec Rick Nash. Iba 39-ročný chlapík ukončil kariéru predčasne pre zranenie už pred šiestimi rokmi, od hokeja sa však príliš nevzdialil a takmer hneď začal pracovať ako funkcionár.

V Columbuse, kde predtým pôsobil, sa napríklad už tretí rok stará o hráčsky vývoj. Predvlani bol pri kanadskom výbere na MS ako asistent generálneho manažéra a pomohol k zisku strieborných medailí, tentoraz bude mať ešte výraznejšiu úlohu. V príprave Kanada porazila Rakúsko 5:1 a Maďarsko 4:0. To ale pre ňu skutočne neboli žiadni súperi...

Tréner

Istota zostáva, rovnako ako pred rokom povedie mužstvo do boja z pozície hlavného trénera André Tourigny, ktorý sa navyše na turnajoch v rokoch 2021 a 2022 objavil ako asistent. V zámorí má za sebou tri sezóny na lavičke Arizony Coyotes, tentoraz chýbalo klubu na postup do vyraďovacej časti výrazných 21 bodov.

Realizačný tím s ním vytvorí 59-ročný Dean Evason, ktorý má roky skúseností z NHL, avšak na medzinárodnú scénu sa vydá prvýkrát. Doplní ich dvojica zastupujúca skôr mladú generáciu - Jay Woodcroft naposledy koučoval Edmonton Oilers a z pozície asistenta trénera pomohol Kanade k zlatu v roku 2015. Steve Ott má za sebou sedem rokov v pozícii asistenta v St. Louis a je len otázkou času, keď sa v NHL dočká povýšenia.

Anatómia tímu

Každý, kto sa pozrie na to, ako vyzerala súpiska Kanady na MS 2015 v Česku, môže byť trochu sklamaný. Superhviezdy ako Sidney Crosby, Claude Giroux, Ryan O'Reilly či Brent Burns si tentoraz dres javorového listu neoblečú. Napriek tomu sa výber dá len ťažko označiť za slabý.

Mladé jadro šikovne dopĺňajú Andrew Mangiapane (najlepší hráč MS 2021), ťažkými zápasmi ostrieľaní víťazi Stanley Cupu - brankár Jordan Binnington a Colton Parayko - či obrancovia Damon Severson a Jamie Oleksiak, ktorí dohromady odohrali 22 sezón v NHL. Tam, kde sa mladíci potrápia (14 hráčov tímu sa narodilo po roku 2000), ich zastúpia skúsenosti.

Prednosť

Sebaistota a kvalita kádra. Aktuálny svetový šampión nutne nepotrebuje, aby ho z NHL prišli reprezentovať tí najlepší z najlepších, napriek tomu dokáže dôjsť až na vrchol. V predchádzajúcich rokoch to mnohokrát predviedol. Aj v Česku sa dá čakať dravosť a chuť do hry všetkých okolo Connora Bedarda.

Hoci niektorým fanúšikom môžu chýbať veľké mená, na ľade by mali byť pojmy budúcnosti. Napríklad jednotka draftu 2021, obranca Owen Power. Čo na ľade nezachránia nadšenie a technika, to postrážia Dawson Mercer a Dylan Cozens, ktorí sú vo veku 22 a 23 rokov ešte pomerne mladí, no majú za sebou už tri, respektíve štyri kompletné sezóny v NHL. Veľa sa dá očakávať aj od Brandona Hagela z Tampy Bay, ktorý má za sebou životný ročník so 75 bodmi.

Program Kanady v základnej skupine MS.
Program Kanady v základnej skupine MS.Flashscore

Slabina

Kanaďania by mohli doplatiť na nezáujem. Prestíž hokejového šampionátu nie je v zámorí veľká, a to hlavne preto, že v máji pokračujú napínavé boje o Stanley Cup. Navyše tentoraz s dvoma kanadskými zástupcami - Edmonton s Vancouverom hrajú v play-off proti sebe, jeden tím z kolísky hokeja tak postúpi až do konferenčného finále. Každý z hráčov na kanadskej súpiske by miesto na šampionáte vymenil za účasť v bojoch o Stanley Cup, majstrovstvá sveta nie sú vrcholom hokejovej sezóny...

Mužstvu tiež v porovnaní napríklad so Švédmi chýba skutočná superstar. Megahviezda a jasný ťahúň mužstva, ktorý zavelí a ostatní za ním pôjdu. Čo ak sa mladšie jadro v atrakciami nabitej slnečnej Prahe nebude koncentrovať na výkon tak ako by bolo treba?

Hviezda podľa čísel

Connor Bedard

Superhviezda budúcich rokov má za sebou prvú sezónu v NHL vo farbách Chicaga. Hoci musel Bedard vynechať pre zranenie 14 stretnutí základnej časti, aj tak vyhral s 22 gólmi a 39 nahrávkami (61 bodov) súťaž produktivity všetkých zelenáčov v súťaži. Horšie samozrejme vyzerá štatistika -44 v bilancii +/-, ktorá ho radí na predposledné miesto celej NHL.

Bedardova sezóna v NHL.
Bedardova sezóna v NHL.Flashscore

Samozrejme, dá sa to pripísať mladíckej neskúsenosti a biednym výsledkom Blackhawks, ktorí patrili k najhorším klubom ligy. Bedard inak od začiatku napĺňal očakávania, technicky bol nezameniteľný, ani s drobnejšou postavou sa nezľakol výrazne väčších súperov. Doteraz najlepší zápas sezóny odohral 12. marca proti Anaheimu, keď zaknihoval gól a štyri nahrávky. Desať minút v tomto stretnutí odchytal za Ducks aj terajší reprezentačný gólman Česka Lukáš Dostál.

Predikcia

Na rozohriatie príde najprv Veľká Británia, potom Dánsko a následne Rakúsko. Ťažší súperi, teda Fíni, Švajčiari a Česi čakajú Kanadu až na záver skupiny. Obhajcovia zlata sa teda dobre naladia na vyraďovacie boje a znovu budú mieriť úplne na vrchol. Finále je minimom a súčasný šampión sa doň dostane.

Nominácia na majstrovstvá sveta

Brankári: Jordan Binnington, Joel Hofer (obaja St. Louis/NHL), Nico Daws (New Jersey/NHL; Utica/AHL),

Obrancovia: Bowen Byram, Owen Power (obaja Buffalo/NHL), Kaiden Guhle (Montreal/NHL), Jamie Oleksiak (Seattle/NHL), Colton Parayko (St. Louis/NHL), Damon Severson (Columbus/NHL), Olen Zellweger (Anaheim/NHL),

Útočníci: Jack McBain, Dylan Guenther (obaja Arizona/NHL), Jared McCann, Brandon Tanev (obaja Seattle/NHL), Connor Bedard (Chicago/NHL), Michael Bunting (Pittsburgh/NHL), Dylan Cozens (Buffalo/NHL), Ridly Greig (Ottawa/NHL), Andrew Mangiapane (Calgary/NHL), Dawson Mercer (New Jersey/NHL), Pierre-Luc Dubois (Los Angeles/NHL), Brandon Hagel, Nick Paul (obaja Tampa Bay/NHL).