Hrdina Pastrňák, čisté konto Dostála. Česi ovládli domáci šampionát + VIDEO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hrdina Pastrňák, čisté konto Dostála. Česi ovládli domáci šampionát + VIDEO

Aktualizované
Českí hokejisti získali na domácom ľade v Prahe zlaté medaily.
Českí hokejisti získali na domácom ľade v Prahe zlaté medaily.Profimedia
Český tím ovládol záverečný zápas majstrovstiev sveta a Švajčiarsko zdolal 2:0. Víťazný zásah strelil David Pastrňák (28). Skóroval v 50. minúte a David Kämpf (29) pridal následne do prázdnej bránky druhú poistku. Česká hokejová reprezentácia sa po 14 rokoch opäť stala majstrom sveta.

Švajčiarsko - Česko 0:2

Vypredaná aréna sledovala od úvodu hokej v rýchlom tempe s dôrazom na defenzívu. Tímy si dávali pozor na chyby vo vlastnom pásme, no zároveň sa snažili o ofenzívu. V 10. minúte sa k rýchlemu protiútoku dostala prvá formácia českého tímu, zakončil Palát, ale brankára Genoniho neprekvapil. Najväčšiu švajčiarsku šancu prvej tretiny mal v 17. minúte Bertschy, ale z pravého krídla trafil iba do žŕdky.

V druhej tretine si oba tímy zahrali po dve presilovky, ale ani počas nich sa nezmenilo bezgólové skóre. Dianie na ľade v nej bolo naďalej vyrovnané, do streleckých pozícií sa dostali oba tímy, ale brankári Genoni i Dostál boli opory svojich tímov. V závere druhej časti sa Česi usadili v pásme, aktivita Pastrňáka vyústila do strely Kämpfa, ktorá sa obtrela o žŕdku.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Konštrukcia bránky zazvonila aj v úvode tretej časti, keď švajčiarsky útočník Thürkauf tečoval strelu od modrej čiary, no Dostál si vydýchol. Dianie v tretej tretine nakrátko prerušila výmena poškodeného plexiskla a krátko po nej išli Česi do vedenia. Po vyhranom buly v útočnom pásme si Pastrňák nakorčuľoval na ľavý kruh a po Kundrátkovej prihrávke prekonal Genoniho strelou bez prípravy - 0:1.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Švajčiari sa vrhli to útoku, vytvorili si niekoľko sľubných príležitostí, ale Dostála nedokázali prekonať. Pokúsili sa aj o hru so šiestimi hráčmi, no Kämpf do prázdnej bránky uzavrel skóre zápasu. Brankár Lukáš Dostál si pripísal tretie čisté konto na MS a druhé vo vyraďovacej časti. Tohtoročný český tím je deviaty v histórii, ktorý získal titul majstrov sveta na domácom šampionáte. Pred nimi to dosiahli len štyri krajiny - Československo v rokoch 1947, 1972 a 1985, Sovietsky zväz v rokoch 1973, 1979 a 1986, Švédsko v roku 2013 a Fínsko v roku 2022.