MS v hokeji: Po 39 rokoch doma o zlato. Sme namotivovaní a v eufórii, znie z českej kabíny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Po 39 rokoch doma o zlato. Sme namotivovaní a v eufórii, znie z českej kabíny

Dokážu si Česi poradiť so Švajčiarskom?
Dokážu si Česi poradiť so Švajčiarskom?Profimedia
Hrať o titul majstra sveta pred vlastnými fanúšikmi? Naposledy sa to (vtedy ešte československej) hokejovej reprezentácii podarilo v roku 1985. Pastrňák a spol. majú šancu na jedinečný zážitok a oslavu, ak v nedeľu večer porazia Švajčiarov. Finálové obsadenie bude celkovo nečakané, predpokladanú dvojicu o zlato, teda obhajcov titulu z Kanady proti hviezdami NHL nabitému Švédsku, uvidíme iba v zápase o bronz.

Švajčiarsko - Česko (20:20)

Tých 39 rokov, ktoré uplynuli od spomínaného roku 1985, je dlhá doba. Nikto zo súčasného tímu ešte nebol na svete, hlavný tréner Radim Rulík bol v čase šampionátu 20-ročný mladík rok po maturite. A keď sa národný tím (mimochodom, taktiež vďaka sedemgólovej výhre nad Švédmi) prebojoval do finále proti Kanade, vyrazil z Ostrova nad Ohří do Prahy v nádeji, že získa lístok na tento duel.

"Veľmi som sa tam chcel dostať. Nepodarilo sa to. Tak som sa asi šesť hodín vracal stopom," spomína. Výsledok sa dozvedel až doma...

Ďalšie domáce finále si nenechá ujsť a na striedačke bude mať najlepší výhľad. Svojich zverencov chce priviesť k prvému titulu za posledných 14 rokov. Český hokej čaká na zlatú radosť takmer celú večnosť.

"Sme takí namotivovaní a v eufórii, že už ani necítime únavu," povedal odhodlane po semifinále Dominik Kubalík. Fanúšikovia o ňom opäť hovoria ako o kanonierovi. V sobotu pomohol zdolať Švédov dvomi gólmi. Na turnaji si pritom prešiel streleckým trápením. Po boku nezastaviteľného Martina Nečasa však opäť ožil.

Ak hovoril o únave, tak tá švajčiarsku kabínu obchádza. Finálový súper bojoval s Kanadou o postup cez predĺženie a nájazdy až do 21:30. V tom čase sa už Česi, ktorí skončili o štyri a pol hodiny skôr, rozprávali po večeri v hoteli pred televízorom. To je pre tím citeľný hendikep.

"Je to super vymakané. Sme doma, máme lepšie podmienky a dlhšiu prestávku. Keď hráte večer, zaspíte až po polnoci. Čo, samozrejme, nie je najlepšie, keď máte na druhý deň zápas," upozornil Nečas.

Národný výber už raz hral so Švajčiarmi doma o medailu. V roku 1993 ich zdolal 2:0 a získal bronz. Vtedy bol pri tom obranca Leo Gudas, otec súčasného defenzívneho piliera Radka. Ten ho teraz prekonal. "Byť vo finále je snom každého chlapca," zdôraznil český obor.

Preview finále.
Flashscore

Jeho tím zasypal Švédsko siedmimi zásahmi a rozdrvil najsilnejšiu defenzívu turnaja na prach. Defenzívny val s Karlssonom, Hedmanom, Dahlinom nemal nárok...

"Obrovská, obrovská sila Švédov, domáce prostredie nám v tom veľmi pomohlo, bola to energia navyše. Keby sme nehrali proti takému silnému tímu doma, mali by sme to oveľa ťažšie," prízvukoval Rulík.

Sám to bude mať zložitejšie, pretože pre dištanc nebude môcť využiť služby Jána Ruttu, ďalší obranca Jakub Krejčík odišiel po semifinále do nemocnice so zlomeným nosom a nie je isté, či bude môcť hrať vo finále. Duel s Tre Kronor však dohral s ochranným "košíkom" na tvári.

Vzájomné strety na majstrovstvách sveta.
Vzájomné strety na majstrovstvách sveta.Flashscore

Rulík potvrdil, že je trénerom na zlé časy. Vlani doviedol dvadsiatku po 22 rokoch do finále majstrovstiev sveta a teraz sa mu podarilo ukončiť pôst pri seniorskej reprezentácii.

"Pocity sú veľmi podobné. Je to už veľa rokov. Emócie boli strašne silné, umocnené domácim prostredím. S dvadsiatkou v Halifaxe sme to nezažili. Tam sme boli hostia, Kanada bola domáca a oni cítili podporu, my nie," porovnal Rulík.

Národný tím sa teraz môže fanúšikom za ich vytrvalú úžasnú podporu odvďačiť. "Chceme pre nich uchmatnúť zlato. To, čo robia, je neskutočné. Ľudia tu žijú hokejom," pochválil David Pastrňák.