MS v hokeji: Rozhovor s kapitánom Francúzska Sachom Treillem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kapitán Francúzska Sacha Treille: Turnaj v Česku je výnimočný. Prečo spomína na Pardubice?

Treille je kapitánom Francúzska na majstrovstvách sveta.
Treille je kapitánom Francúzska na majstrovstvách sveta.Profimedia
Sacha Treille patrí aj vo veku 36 rokov k oporám a najproduktívnejším hráčom francúzskej reprezentácie a v zápase proti Lotyšsku dosiahol skúsený útočník Grenoblu dokonca tretiu najvyššiu rýchlosť zo všetkých hráčov v zápase. Atmosféru majstrovstiev sveta zažíva už po pätnásty raz a druhý rok je kapitánom tímu krajiny galského kohúta. "Kedysi bolo veľmi ťažké bojovať o body, ale teraz máme lepší tím ako pred rokmi. Myslím si, že Francúzsko je na dobrej ceste," hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Flashscore Správy.

Treille je profesionálom od roku 2003 a jeho hokejový životopis je pomerne pestrý. Niekoľko sezón strávil vo Švédsku, pôsobil aj v Nemecku a v Českej republike, kde hral extraligu za Kladno, Spartu a Pardubice. V januári 2019 sa vrátil do rodného Grenoblu, s ktorým získal šesť titulov.

Ako by ste porovnali majstrovstvá sveta 2015 v Prahe s tohtoročnými v Ostrave?

"Je to približne rovnaké, na oboch miestach je dobrá atmosféra. Praha má väčšiu arénu, ale na tom až tak nezáleží. Sme tu, aby sme hrali hokej a vyhrávali."

V Česku ste hrali za Pardubice, Kladno a Spartu. Ako si spomínate na toto obdobie?

"Všade to bola pre mňa dobrá skúsenosť. Rád spomínam na pôsobenie v Kladne, ktoré je síce menším tímom, ale vedeli sme hrať veľmi tvrdo. Potom v Sparte to bolo niečo úplne iné. Veľmi sa mi to páčilo. V Pardubiciach to bolo pre mňa špeciálne. Mali sme dobrú prvú sezónu a narodil sa mi tam syn, takže to bude pre mňa vždy dôležité miesto."

Program Francúzska v skupine B.
Program Francúzska v skupine B.Flashscore

Aké je to pre vás hrať tu po rokoch v Česku?

"Je to skvelé, pretože Česká republika je hokejová krajina a je vždy skvelé byť tu a užívať si fanúšikov a všetko, čo sa týka českého hokeja."

Čo si myslíte o tunajšej atmosfére?

"Je skvelá, výnimočná. Pamätám si, že to tak bolo aj na poslednom českom šampionáte. Tento rok je to možno ešte lepšie, takže ďakujem všetkým za povzbudzovanie. Dúfam, že to tak zostane aj v budúcnosti."

Ste na pätnástom šampionáte, ako sa podľa vás hokej za ten čas vyvinul?

"Je to stále rovnaké, možno je to teraz trochu rýchlejšie. Kedysi bolo veľmi ťažké bojovať o body, ale teraz máme lepší tím ako pred rokmi. Myslím si, že Francúzsko je na správnej ceste."

S národným tímom ste dosiahli viacero dôležitých víťazstiev, na ktoré spomínate najradšej?

"Spomínam si na rok 2007, keď sme si mysleli, že Francúzsko nikdy nebude hostiť majstrovstvá sveta. Ale v roku 2017 sa to stalo a podarilo sa nám skvelým spôsobom poraziť Fínov na domácej pôde. To bude asi moja najlepšia spomienka."

Toto je váš druhý rok vo funkcii kapitána Francúzska. Ako vnímate svoju úlohu v tíme?

"Snažím sa odovzdávať skúsenosti a zároveň sa starám o to, aby sa každý hráč cítil v tíme dobre. Potom sa len snažím byť pre nich tým najlepším príkladom."

V tíme máte Pierra-Édouarda Bellemareho, ktorý pôsobí v NHL, aký má význam pre váš tím?

"Veľmi, pretože prináša veľa skúseností z NHL. Je jedným zo starších chlapcov v tíme, takže má podobnú úlohu ako ja. Je príkladom pre ostatných na ľade aj mimo neho."

Ako by ste porovnali úroveň hokeja vo francúzskej lige s majstrovstvami sveta?

"Sú tu najlepší zo všetkých krajín, takže je tu určite kvalitnejší a rýchlejší hokej a nie je tu toľko času a priestoru na ľade. Naša liga však ide každým rokom nahor a myslím si, že fanúšikovia z iných krajín by boli úrovňou hokeja vo Francúzsku prekvapení."

Hoci ste doteraz odohrali dva dobré zápasy, máte z nich iba bod. Ako by ste zhodnotili stretnutie proti Lotyšsku?

"Nehrali sme zle, rovnako ako proti Kazachstanu, keď sme nakoniec nezískali ani bod. Samozrejme, sme sklamaní, že sme proti Lotyšsku nezískali bod navyše, ale ak budeme takto hrať aj naďalej, myslím si, že ďalší duel bude úspešný."

Treilleho štatistiky proti Lotyšsku.
Treilleho štatistiky proti Lotyšsku.Flashscore

Proti Kazachstanu a Lotyšsku ste viedli, ale súperi oba zápasy otočili. Prečo?

"To je šport. Samozrejme, že bojujeme tvrdo celých 60 minút, musíme ďalej tvrdo pracovať a body určite prídu."

V utorok vás čaká dôležitý súboj proti Poľsku. Ako sa naň pripravujete?

"V prvom rade si oddýchneme, pretože na tomto turnaji nás čaká veľa zápasov a pred Poľskom si potrebujeme dobiť baterky. Naším hlavným cieľom je udržať sa v najvyššej divízii, takže budeme tvrdo bojovať o tri body."

Videli ste zápas poľskej reprezentácie proti Lotyšsku?

"Ak mám byť úprimný, tak nie. Teraz sa sústredíme hlavne na oddych a budeme hovoriť len o Poľsku. Je to práca našich analytikov, ktorí si zápas naštudujú a budú nám ho prezentovať."

V novembri oslávite 37. narodeniny, ako sa cítite po fyzickej stránke?

"Stále dobre. Najdôležitejšie je udržiavať sa v kondícii. Pokiaľ budem môcť hrať, užívať si hokej a neprídu žiadne zdravotné problémy, nie je šanca, že by som skončil. Stále mám chuť pokračovať."