Líder USA má na chrbte vytetovaný slovenský znak, jeho prastarkí pochádzali z Holíča

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Líder USA má na chrbte vytetovaný slovenský znak, jeho prastarkí pochádzali z Holíča

Tuch bol v tejto sezóne tretím najproduktívnejším hráčom Buffala.
Tuch bol v tejto sezóne tretím najproduktívnejším hráčom Buffala.Profimedia
Najväčším ťahúňom tímu USA na majstrovstvách sveta má byť útočník Alex Tuch (27), ktorého korene pochádzajú zo Slovenska.

Jeho prastarí rodičia z maminej strany boli z Holíča: "Prastarého otca som nepoznal, ale k prastarej mame som mal blízko. Keď som bol dieťa, boli sme stále spolu. Starala sa o mňa a mal som ju veľmi rád. Ona ma tiež ľúbila. Zomrela, keď som mal desať," povedal v dávnejšom rozhovore pre SME.

Tuch si na chrbát pred niekoľkými rokmi dal vytetovať slovenský znak s nápisom GiGi, pretože práve tak volali jeho prababičku. K tomu pridal dva levy. Tie však majú pôvod na Islande a pochádzajú z historického znaku z 13. storočia.

Rodák z mesta Syracuse v štáte New York takisto vlastní neziskovú organizáciu s názvom AT9, ktorá pomáha deťom v neľahkých životných situáciách so zameraním na liečbu rakoviny a pomoc tým, ktorí majú špeciálne potreby.

USA bude prvýkrát reprezentovať na seniorskej úrovni. Zatiaľ hral na MS do 18 rokov a získal zlato, štartoval tiež na MSJ. Tuch teraz prichádza na šampionát po životnej sezóne, pretože si stanovil maximá v počte 79 bodov, 36 gólov a aj 43 asistencií. Bol tretím najproduktívnejším hráčom a druhým najlepším strelcom Buffala.

To síce nepostúpilo do play-off, ale v organizácii z toho nemusia robiť vedu, pretože tím s mladými hráčmi sa posúva dopredu a čoskoro môže patriť medzi najlepšie v NHL.

Samotný Tuch bol v roku 2021 súčasťou výmeny Eichela na trase Vegas - Buffalo a aj keď má iba 27 rokov, patrí medzi najstarších v tíme. Spolieha sa na neho aj USA, kde je starších len päť hráčov a to ešte dvaja sú brankári.

S Garlandom by mal bodovo ťahať tím, kde je množstvo mladíkov, o ktorých budeme ešte veľa počuť - Hutson, Coronato, Farrell či Luke Tuch, mladší brat Alexa, ktorý bol draftovaný Montrealom v druhom kole. Zatiaľ hráva v NCAA.