TOP 5 najväčších hviezd MS: Rantanen má ťahať Fínsko k obhajobe, Seider brániť Nemecko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 5 najväčších hviezd MS: Rantanen má ťahať Fínsko k obhajobe, Seider brániť Nemecko
Mikko Rantanen bude najväčšou hviezdou šampionátu v Rige a Tampere.
Mikko Rantanen bude najväčšou hviezdou šampionátu v Rige a Tampere.Profimedia
Majstrovstvá sveta sa nezadržateľne blížia a znova sa na nich predstaví množstvo skvelých hráčov, z ktorých sme vybrali päť najväčších mien.

Mikko Rantanen

Strelec, s ktorým si nevie rady nejedna defenzíva NHL. Platilo to aj v play-off napriek tomu, že jeho Colorado vypadlo hneď v prvom kole. Aby sme ale situáciu správne pochopili v celkovom kontexte - Avalanche nemali po zisku Stanley Cupu dobrú sezónu, hlavne jej prvá polovica bola na ambície mužstva priam veľmi zlá.

Neskôr sa forma zlepšila, postup do vyraďovacej fázy si v Denveri zaistili s predstihom, avšak počas celého ročníka trápili mužstvo zranenia kľúčových hráčov.

Kapitán Landeskog vynechal kompletný ročník a vzhľadom na posledné informácie nebude hrať ani v novej sezóne. Hviezdny MacKinnon sa stal so 111 bodmi najproduktívnejším hráčom tímu, tiež však chýbal jedenásť duelov.

Až 22 zápasov nehral obranca Makar. Rantanen však nastúpil do každého jedného a nazbieral 105 bodov. Bolo z toho 55 gólov, čo je najviac v jeho kariére i najvyšší počin hokejistu Colorada. Celkovo ho predbehli len McDavid s Pastrňákom.

Nad sily Colorada bol v prvom kole prekapivo Seattle, lenže aj tam rodák z Nousiainenu zažiaril siedmimi gólmi a tromi asistenciami. Z tímového hľadiska si teraz prichádza napraviť pokazenú chuť do národného tímu, kde bude nielen najväčšou hviezdou tímu, ale aj celého šampionátu.

Fíni poskladali zaujímavé mužstvo, zložené prevažne z "európskych hráčov". Veľmi nebezpečná môže byť spolupráca Rantanena s takým Kakkom. 26-ročný krídelník sa do dresu Suomi vracia prvýkrát od MS 2018, dva roky predtým získal striebro. Celkovo na svetovom šampionáte štartoval trikrát. Odohral 23 stretnutí s bilanciou deväť gólov a trinásť asistencií.

Fínsko navyše obhajuje zlato spred roka, keď bol ich najproduktívnejším hráčom obranca Lehtonen, takže Rantanena fanúšikovia vidia určite na čele kanadského bodovania tímu a podľa papierových predpokladov je veľká šanca, že vyhrá aj celoturnajové. K tomu zlato. Taký je plán kanoniera so zabijáckym inštinktom.

Moritz Seider

Keď si tohto obrancu v drafte v roku 2019 vybral generálny manažér Steve Yzerman do Detroitu, mnohí sa chytali za hlavu. Navyše už na šiestom mieste. Až za ním sa nachádzali Cozens, Zegras, Caufield... Kanaďan však znova dokázal, že vie, čo robí. Ako v čase, keď skladal dnes nesmierne úspešný tím Tampy Bay.

Nemecký zadák Seider má stále iba 22 rokov, no herne sa radí medzi najlepších bekov profiligy. Má za sebou dve kompletné sezóny v NHL, pričom v oboch prípadoch odohral plný počet 82 duelov. Hneď pri premiére zaknihoval skvelých 50 bodov, teraz pridal 42.

Vyniká na oboch stranách klziska, je všeobecne kvalitný obranca. Jeho ofenzívne schopnosti sú v rozohrávke či strele, no smerom dozadu dokáže byť o dva kroky pred útočníkmi. Skvele číta ich reč tela a väčšinou vystihne úmysel protihráča prakticky okamžite vďaka kvalitnému korčuľovaniu a rýchlemu pohybu.

To, že vo svojej prvej sezóne v NHL vyhral aj Calder Trophy, prestížne ocenenie pre najlepšieho nováčika, hovorí za všetko.

Seider hral svoje prvé seniorské majstrovstvá sveta už ako 18-ročný. Zaujímavosťou je, že to bolo na Slovensku. Potom nastúpil ešte dvakrát, takže aktuálne ho čaká už štvrtý svetový šampionát. Pred rokom sa dostal do najlepšej trojky nemeckých hokejistov na turnaji.

Alex Tuch

Americký útočník má za sebou životnú sezónu, pretože si stanovil maximá v počte 79 bodov, 36 gólov a aj 43 asistencií. Bol tretím najproduktívnejším hráčom a druhým najlepším strelcom Buffala.

To síce nepostúpilo do play-off, ale v organizácii z toho nemusia robiť vedu, pretože tím s mladými hráčmi sa posúva dopredu a čoskoro môže patriiť medzi najlepšie v NHL.

Samotný Tuch bol v roku 2021 súčasťou výmeny Eichela na trase Vegas - Buffalo a aj keď má iba 27 rokov, patrí medzi najstarších v tíme. Spolieha sa na neho aj USA, kde je starších len päť hráčov a to ešte dvaja sú brankári.

S Garlandom by mal bodovo ťahať tím, kde je množstvo mladíkov, o ktorých budeme ešte veľa počuť - Hutson, Coronato, Farrell či Luke Tuch, mladší brat Alexa. Ten hráva zatiaľ v NCAA. Samotný Alex reprezentoval USA doteraz len v mládežníckych kategóriách.

Tyler Toffoli

Za Kanadu hral iba raz a to na MS 2015, kde získal zlato. Inak nikdy nenastúpil ani len na mládežníckom šampionáte. Teraz je z Toffoliho kapitán a muž, ktorý má dotiahnuť "javorový list" k titulu majstra sveta. Bol by "len" druhý od roku 2016.

Kanada má v porovnaní s USA trochu skúsenejší tím, no tiež v ňom nájdeme dvojku nadchádzajúceho draftu Adama Fantilliho, krídelníka Quinna z Buffala alebo jeho spoluhráča, brankára Leviho. Medzi najskúsenejšie mená potom patria ešte Lučič, Myers či Hunt.

Samotný Toffoli mal o takomto čase bojovať s Calgary v play-off, avšak ročník dopadol pre organizáciu priam katastrofálne. Rodák zo Scarborough tak chce prísť na lepšie myšlienky v Európe.

Pritom mal dobrú sezónu, veď s 34 gólmi stanovil svoje kariérne maximum a 73 bodov je jasne najvyššie číslo v NHL. Doteraz mal najviac 58. Stal sa najlepším strelcom aj najproduktívnejším hráčom Flames.

Filip Chytil

Mladý center zažil významný progres a od Rangers si vyslúžil novú zmluvu, ktorá začne platiť od budúcej sezóny a je v hodnote takmer 4,5 milióna dolárov ročne. Počas minulého ročníka v základnej časti strelil 22 gólov a pridal 23 asistencií, čo sú jeho jasne najlepšie čísla. Nakoniec však musel prehrýzť skoré vypadnutie v play-off.

Chytil si zahrá na svojom štvrtom svetovom šampionáte, ale medailu ešte nemá. Pred rokom totiž na MS chýbal. Tento rok má s Červenkom či Špačekom ťahať ofenzívu českého tímu, ktorý sa ako každý rok pokúsi prejsť až do semifinále.