Lotyši po senzačnom bronze: Bola to šanca, ktorá sa naskytne raz za život

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Lotyši po senzačnom bronze: Bola to šanca, ktorá sa naskytne raz za život
Hostiteľská krajina oslavuje historický triumf.
Hostiteľská krajina oslavuje historický triumf.TASR
Lotyšskí hokejisti si užívajú eufóriu po senzačnom zisku prvej medaily. Majstrovstvá sveta začali doma v Rige debaklom 0:6 s Kanadou a prehrou 1:2 so Slovenskom, ale výhra s Českom odštartovala šesťzápasovú víťaznú sériu, ktorú zastavila až semifinálová porážka s Kanadou. Bronz im priniesol triumf nad druhým zámorským celkom.

Útočník Martins Dzierkals, ktorý uplynulú sezónu strávil v Českých Budějoviciach a predtým rok pôsobil v Plzni, pre webovú stránku IIHF povedal: "Som šťastný, že môžem hrať za Lotyšsko, pretože ľudia tu veľmi milujú hokej. Nemám na to slov."

Dzierkals bol v tíme držiteľov bronzu jedným z ôsmich zástupcov českých extraligových klubov. Slovenskú najvyššiu súťaž zastupoval Roberts Mamčics, ktorý uplynulú sezónu odohral v drese Nových Zámkov.

Ofenzívny hokejista Miks Indrasis vysvetlil význam veľkého úspechu: "Pre tímy ako Kanada je to normálne, pretože pravidelne získavajú medaily. Pre nás je to však šanca, ktorá sa naskytne raz za život. Je to neuveriteľné."

Svojho skúsenejšieho kolegu doplnil 19-ročný Dans Ločmelis: "Aj keď sme prehrávali, verili sme si. A to je najväčšia sila nášho tímu."

Strelec piatich šampionátových zásahov Rodrigo Abols uviedol: "Nemyslím si, že máme šancu získať medailu každý rok. Naším cieľom je ísť postupnými krokmi. Verím, že budeme inšpiráciou pre ostatných hokejistov."

Kapitán Kaspars Daugavinš sa s národným tímom rozlúčil vo februári minulého roka po olympiáde, ale po odobraní šampionátu ruskému Petrohradu a jeho pridelení pre Rigu sa rozhodol, že svojim dcéram - sedemročnej Amande a štvorročnej Adele - sa ešte ukáže v národnom drese. Nakoniec to bola udalosť nielen pre neho, ale pre celé Lotyšsko.

"Je to výnimočná udalosť, keď sa prezident (Egils Levits) priletí pozrieť na zápas. A my sme mu ukázali práve toto," tešil sa.

Američania, ktorí vo štvrťfinále zdolali Česko 3:0, boli až do semifinále jediným neporazeným tímom, následne ale neuspeli s Nemcami i Lotyšmi. Zostali tak bez medaily, rovnako ako vlani, keď v Tampere s Českom viedli 3:1, no v súboji o tretie miesto napokon prehrali 4:8.

"Hokej je hra, v ktorej rozhodujú centimetre. Každý môže v daný deň poraziť každého a Lotyšsko to dokázalo," povedal asistent kapitána USA Alex Tuch.

"Vidíte, ako veľa to pre nich znamená. Myslím si, že to asi chceli o niečo viac ako my. Po prvej tretine sme si povedali, že sa im v tom musíme vyrovnať, pretože hrali, akoby išlo o zlato, nie o bronz. Nasadením sme sa im nevyrovnali počas celých 60 minút," vravel útočník Rocco Grimaldi, ktorý bol na čele produktivity celých MS.