Na MS si zahrá desať hráčov z Tipos Extraligy, traja neoblečú dres Slovenska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Na MS si zahrá desať hráčov z Tipos Extraligy, traja neoblečú dres Slovenska
Ivan Ďatelinka a Karol Csányi bojujú o puk pri mantineli.
Ivan Ďatelinka a Karol Csányi bojujú o puk pri mantineli.TASR
Na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji si zahrá celkovo desať hráčov, ktorí počas sezóny 2022/23 korčuľovali na štadiónoch Tipos Extraligy.

Logicky najviac z nich bude reprezentovať Slovensko. Ide o sedmičku Samuel Hlavaj, Dominik Riečický, Stanislav Škorvánek, František Gajdoš, Dávid Mudrák, Viliam Čacho a Alex Tamáši. Ďalší traja hokejisti sa predstavia v iných reprezentáciách.

Roberts Mamčics

Lotyšský obranca prišiel do Nových Zámkov v lete 2022 a aj keď časť sezóny vynechal pre zranenie, svoje defenzívne povinnosti si plnil veľmi dobre. Už niekoľko týždňov je známe, že na juhu Slovenska ostáva. Počas 39 zápasov zaznamenal jeden gól a desať asistencií.

Mamčics bude štartovať na svojich druhých majstrovstvách sveta, keďže si zahral aj vlani. V siedmich dueloch nebodoval, ale ani raz nebol vylúčený. Štyri stretnutia absolvoval na ZOH v Pjongčangu. Zaujímavé je, že Lotyšsko má až šesť z ôsmich obrancov hrajúcich českú najvyššiu súťaž.

Matič Podlipnik

Slovinský obranca pôsobil na Slovensku prvýkrát v roku 2019, keď bol súčasťou Slovana. Vrátil sa v závere ročníka 2021/22 a to do Spišskej Novej Vsi. V nej začal aj predošlú sezónu, ale po piatich stretnutiach sa dohodol na ukončení zmluvy. Neskôr sa predstavil na trinásť zápasov v drese Popradu.

Podlipnik počas prípravy na šampionát nosil na drese aj kapitánske céčko. Pred rokom bol pri návrate Slovinska do A-kategórie, kde absolvoval zatiaľ dva turnaje, pričom si zahral aj na ZOH 2014 a 2018. Štyrikrát štartoval na šampionátoch nižšej kategórie.

Karol Csányi

Je síce rodákom z Komárna a Slovensko reprezentoval v kategórii do 18 rokov, ale vlastní tiež maďarské občianstvo, za ktoré nastupuje už deväť rokov. Debutoval počas sezóny 2014/15. Csányi si zahral v Česku, USA, Švédsku aj v Číne, avšak väčšinu seniorskej kariéry rozdelil práve medzi Slovensko a Maďarsko.

U nás bol dve sezóny súčasťou Nitry, posledné dva ročníky zas strávil vo Zvolene a jeden rok bol súčasťou Extraligy v drese DVTK. Csányi zatiaľ odohral za Maďarsko 35 zápasov, raz sa zúčastnil šampionátu nižšej kategórie. Teraz ho čaká premiéra medzi elitou.