Udalosti štvrťfinále Tipos Extraligy: Vypadnutie Slovana, historické kroky východniarov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti štvrťfinále Tipos Extraligy: Vypadnutie Slovana, historické kroky východniarov
Spišiaci oslavujú vyrovnanie série na 3:3. Vtedy ešte netušili, že sa dočkajú minimálne ďalších dvoch domácich duelov.
Spišiaci oslavujú vyrovnanie série na 3:3. Vtedy ešte netušili, že sa dočkajú minimálne ďalších dvoch domácich duelov.Facebook: HK Spišská Nová Ves
V pondelok vyvrcholilo štvrťfinále play-off Tipos Extraligy a spoznali sme štyroch postupujúcich do semifinále, ktorými sa stali Košice, Zvolen, Spišská Nová Ves a Michalovce.

Počas celkovo 23 zápasov padlo dokopy 103 gólov. V deviatich prípadoch sedem. Najvyššiu výhru zaznamenala Spišská Nová Ves, ktorá ako jediná strelila aspoň šesť gólov, v druhom zápase série porazila 6:0 Banskú Bystricu. Brankár Marcel Melicherčík si pripísal dve čisté kontá. Po jednom mali Jared Coreau a Stanislav Škorvánek.

Šesťkrát sa rozhodovalo v predĺžení a druhá výhra Košíc nad Nitrou priniesla jediné samostatné nájazdy. Najproduktívnejším hráčom štvrťfinále sa stal Peter Zuzin, získal deväť kanadských bodov (3+6). Nasledujú Kale Kerbashian (3+5) a Martin Réway (2+5). Obaja útočníci Spišiakov zaznamenali po šesť bodov v presilovkách, slovenský krídelník dvakrát strelil víťazný zásah.

Nitriansky zadák Luke Green sa postaral až o päť gólov, presadil sa v každom stretnutí s Košicami. Z obrancov nazbierali najviac bodov Ivan Glazkov (2+4) a Patrik Bačik (1+5). Fín Elias Ulander ako jediný dvakrát trafil prázdnu bránku, dokonca v jedinom dueli. 

Markus Kojo z Banskej Bystrice nazbieral až 52 trestných minút, dvakrát mu bol udelený trest 5+20. Martin Belluš jediný dostal "desiatku". Trest v hre obdržali Ulander a Reid Duke. Dalibor Bortňák inkasoval až päť menších dvojminútových trestov.

Spomedzi brankárov inkasoval iba jeden gól Filip Surák, ale v bránke strávil len 71 minút, pričom mal percentuálnu úspešnosť zákrokov 97,37 %. Spomedzi gólmanov, ktorí chytali pravidelnejšie, je lídrom štatistík Škorvánek (Michalovce) s 94,92-percentnou úspešnosťou. Predviedol aj najviac zákrokov (224).

HC Košice - HK Nitra 4:1

Košice v základnej časti obsadili prvé miesto, v konečnom účtovaní neskončia na horšom než treťom mieste. Už teraz je jasné, že dosiahnu najlepšie umiestnenie od roku 2016, keď takisto triumfovali v základnej časti a v semifinále podľahli Banskej Bystrici 2:4 na zápasy.

Kolísavé výsledky, reálna hrozba zostupu, ale aj víťazstvo v Kontinentálnom pohári či dve vyraďovacie série. Sezóna 2022/23 mala pre hokejistov HK Nitra turbulentný priebeh, nevyvíjala sa ideálne a od úvodu sa výsledkovo trápila. V decembri sa na pomerne dlhé obdobie usadila na poslednom mieste tabuľky a zažila aj 13 prehier po sebe.

Paradoxne počas tohto obdobia dokázala zvíťaziť v Kontinentálnom pohári. V domácej súťaži sa výsledky zlepšili až po návrate trénera Antonína Stavjaňu a príchode brankára Libora Kašíka koncom decembra.

Nitrania postúpili do vyraďovačky až po tom, čo v poslednom kole základnej časti dosiahli prehru s Liptovským Mikulášom, ktorá im tesne, ale predsa, stačila na postup. V kvalifikácii play-off zdolali Poprad 3:0 na zápasy a následne nastúpili proti víťazovi základnej časti z Košíc.

HC Slovan Bratislava - HK Dukla Ingema Michalovce 2:4

HK Dukla Ingema Michalovce je prvým tímom v histórii slovenskej hokejovej Extraligy, ktorý postúpil do semifinále z 8. miesta po základnej časti. Slovanisti vstúpili do série s Michalovcami v pozícii favorita. Po základnej časti obsadili druhé miesto, na ktoré padli až po poslednom stretnutí.

Štvrťfinálový súper im vzišiel z kvalifikácie, v ktorej Michalovce vyradili Duklu Trenčín. Rozohraný súper sa napokon ukázal ako priveľké sústo pre "belasých," ktorých najdôležitejšia fáza sezóny nezastihla v najlepšej forme. Slovanisti prehrávali v sérii 1:3 a hoci sa do nej vrátili domácim víťazstvom 4:0, siedmy duel si už nevynútili.

Slovan sa stal prvým tímom, ktorý po druhom mieste v základnej časti neprešiel prvým kolom play-off. Vo štvrťfinále play-off slovenskej extraligy vypadol tretíkrát v histórii. Predtým sa medzi najlepšiu štvorku nedostal v rokoch 2006 a 2011.

HKM Zvolen - HC Mikron Nové Zámky 4:1

Hokejisti Zvolena sú pod trénerskou taktovkou Oremus - Kmeč tretíkrát za sebou v semifinále najvyššej súťaže na Slovensku. Vo štvrťfinálových súbojoch si poradili s Novými Zámkami výsledkom 4:1, keď piaty duel vyhrali na domácom ľade 5:2.

Veľkú zásluhu má na tom aj útočník Zuzin. Olympijský medailista z Pekingu bol s deviatimi bodmi ústrednou postavou celej série. V záverečnom piatom meraní síl sa zaskvel dvomi gólmi.

HC ´05 Banská Bystrica - HK Grotto Spišská Nová Ves 3:4

Hokejisti Spišskej Novej Vsi dosiahli historický úspech v najvyššej slovenskej súťaži, keď prvýkrát postúpili do semifinále play-off a už neskončia horšie ako štvrtí. V prípade úspechu favorita v dueli Košíc s Michalovcami by dokonca získali tretie miesto, ale oni, samozrejme, myslia na finálové méty a po zdolaní Banskej Bystrice túžia vyradiť aj jej suseda zo Zvolena.

Tím zo Spiša zvládol v pondelok v Banskej Bystrici záverečný siedmy štvrťfinálový duel. Vyhral ho 3:2 po predĺžení a celú sériu na zápasy 4:3. Rozhodujúci zásah vyslal Martin Réway počas presilovej hry. Réway bol po dvoch dueloch štvrťfinálovej série líder štatistík v kanadskom bodovaní svojho tímu. Potom prišiel menší útlm a svoje kvality predviedol v rozhodujúcom siedmom zápase.

Banskobystričania nevyhrali sériu vyraďovacej časti od roku 2019, keď vo finále porazili Nitru a tešili sa z tretieho majstrovského titulu po sebe. V ďalšej sezóne zasiahol koronavírus. Odvtedy tím spod Urpína uspel iba v predkole proti Trenčínu. Rok dozadu vypadol rovnako vo štvrťfinále so Zvolenom. Práve pohronské derby mohli diváci vidieť v prípade, ak by posledné slovo nemal Réway, ale niekto z mužstva trénera Douga Sheddena.

Kanadský lodivod prišiel do Banskej Bystrice v závere novembra minulého kalendárneho roka, keď sa mužstvo nachádzalo na deviatom mieste tabuľky s iba dvojbodovým náskokom na poslednú priečku. Pod Sheddenom sa dostali "barani" na štvrtú pozíciu základnej časti. Zlepšil aj herný prejav. Po vypadnutí vo štvrťfinále play-off patrí Banskobystričanom konečné šieste miesto.