MS v hokeji 2023, 11. deň: Slovinci sa lúčia bez bodu, Rakúsko sa teší zo záchrany

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 11. deň: Slovinci sa lúčia bez bodu, Rakúsko sa teší zo záchrany
Aktualizované
Rakúšania zvládli kľúčový súboj s Maďarmi a zostávajú v elitnej kategórii.
Rakúšania zvládli kľúčový súboj s Maďarmi a zostávajú v elitnej kategórii.Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár jedenásteho hracieho dňa.

15:20

Program v skupine A otvoria Dáni so Švédmi. Prvým menovaným ide o postup do štvrťfinále, druhým zase o priečku, z ktorej doň pôjdu. Skupina B bude mať pred sebou duel mačky s myšou. Kanada sa bude chcieť rehabilitovať za prehru so Švajčiarskom, zatiaľ čo Nórsko má istotu udržania, ale medzi najlepšiu osmičku sa nepozrie.

Dánsko - Švédsko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2), skupina A

Góly: 4. N. Jensen (Ehlers) – 14. Everberg (Lindberg, Nylander), 33. Petersson (Lindberg, Raymond), 53. Raymond (Berggren), 55. Grundström (P. Lindholm, Petersson)

Dáni prekvapivo otvorili skóre stretnutia v 4. minúte, keď N. Jensen prestrelil brankára Wallsteda. Švédi krátko na to nevyužili dlhú presilovku 5 na 3, no Everberg ešte do prestávky vyrovnal na 1:1. Druhá tretina priniesla veľa prerušení, ale aj šance na oboch stranách. Dáni tiež dostali šancu v početnej výhode o dvoch hráčov, rovnako v nej však neuspeli. Favorit potom dostal presilovku 5 na 4 a Petttersson ju v 33. minúte využil strelou pomedzi Sörensenove betóny. Švédi boli v tretej časti aktívnejší, prestrieľali svojho súpera 12:4 a po koncovkách Raymonda a Grundströma upravili na konečných 4:1.

Kanada - Nórsko 2:3 pp a sn (0:1, 1:1 1:0 - 0:0, 0:1), skupina B

Góly: 29. Lucic (Weegar, Middleton), 60. Crouse (Carcone) – 10. Martinsen (Olimb), 22. Olden (Salsten), rozh. nájazd: Trettenes

Favorit zápasu mal ťažší rozbeh a v úvodnom dejstve si Kanaďania nevedeli vypracovať ofenzívny tlak. Problémy im robila húževnatá defenzíva Nórov, ktorí sa v 10. minúte ujali vedenia. Pri mantineli dobre zapracoval kapitán Olimb, poslal puk medzi kruhy na Martinsena a ten pohotovou strelou prekonal Hofera. Od úvodu prostrednej časti sa očakával nápor Kanady, ten však pribrzdil v 22. minúte Olden, ktorý s prispením teču brániaceho Laughtona zvýšil na rozdiel dvoch gólov. V 29. minúte znížili Kanaďania zásluhou Lucica, no v závere druhej tretiny Fantilli tvrdo atakoval Kaasastula a za útok na hlavu videl trest v hre. Nóri však potvrdili, že presilové hry nepatria medzi ich silné stránky a počas päťminútovej početnej výhody sa nepresadili.

Nórsko malo možnosť rozhodnúť v presilovke aj v záverečnej päťminútovke, čo sa mu nepodarilo, no ukrojilo Kanade čas na vyrovnanie. V záverečnej hre bez brankára bol blízko vyrovnávajúcemu gólu 16 sekúnd pred koncom Quinn, ale Arntzenovi pomohla žŕdka. Kanaďania si ešte zobrali oddychový čas, počas ktorého sa im podarilo vykúzliť gólový plán, na konci ktorého bol 12 sekúnd pred sirénou dôrazný Crouse. V predĺžení gól nepadol a rozuzlenie museli priniesť až samostatné nájazdy. Nóri premenili štyri z piatich pokusov a po rutinérskych zakončeniach sa postarali o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu turnaja. Autorom víťazného gólu bol Trettenes.

19:20

Istotu záchrany nemajú Rakúsko s Maďarskom. Iba víťaz vzájomného súboja sa udrží medzi elitou aj v roku 2024. Jasným zostupujúcim je Slovinsko, aj preto môžeme v zápase s Kazachstanom vidieť uvoľnený hokej. 

Rakúsko - Maďarsko 4:3 pp a sn (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0, 1:0), skupina A

Góly: 13. Rossi, 27. Strong (P. Huber, Maier), 38. Haudum (Zwerger, Reinbacher), rozh. nájazd Ganahl – 9. Sofron (Erdély, Bartalis), 20. Sofron (Sebök, Stipsicz), 25. M. Horváth (Papp, G. Nagy)

Rakúšania dostali v úvode šancu v presilovej hre, no nevyužili ju. Maďari po úspešnom oslabení zvýšili aktivitu, častejšie sa dostávali pred Starkbauma a v 9. minúte ich Sofron poslal do vedenia 1:0. V druhej početnej výhode Rossi predviedol individuálnu akciu, dostal sa až pred Bálizsa a prekonal ho strelou pomedzi betóny. Maďari však v závere prvej časti využili prvú presilovku na šampionáte, keď Sebökovu strelu tečoval Sofron a zaznamenal druhý gól v zápase. V 25. minúte obranca M. Horváth zakončením od modrej čiary zvýšil na 3:1.

Strong sa však krátko na to najlepšie zorientoval pred Bálizsom a do prestávky opäť v presilovke vyrovnal Haudum. Rakúšania boli v tretej tretine bližšie ku gólu, ale maďarský brankár držal nerozhodný stav. Na druhej strane zahrozil Sebök, ale jeho pokus nebol presný a zápas tak išiel do predĺženia. V ňom mali oba tímy šancu rozhodnúť, Maďari dvakrát, no Starkbaum svoj tím podržal. V nájazdoch padli len dva góly, oba na rakúskej strane, rozhodol útočník Manuel Ganahl.

Kazachstan - Slovinsko 4:3 (1:1, 1:1, 2:1), skupina B

Góly: 19. Michailis (Rymarev, Beketajev), 40. Muratov (Orechov, Savickij), 52. Rymarev (Starčenko, Beketajev), 57. Muchametov (Michailis) – 2. Kuralt, 22. Kuralt (Ograjenšek, Tičar), 43. Drozg (Simšič, Pance)

Prvú veľkú šancu v zápase mali Kazachovia, ale Michailis nastrelil žŕdku, od ktorej sa puk odrazil do protiútoku. Puk si na os naviedol Kuralt a po 90 sekundách poslal Slovincov do vedenia. V 19. minúte však Michailis mieril presnejšie a vyrovnal na 1:1. Aj vstup do prostrednej časti hry vyšiel lepšie Slovincom, už po 66 sekundách hry pridal druhý presný zásah v stretnutí Kuralt. Opakoval sa však rovnaký scenár ako v 1. tretine, keď v záverečnej minúte preukázal šikovnosť Muratov a strelou nad Usovu lapačku vyrovnal.

Aj tretia tretina pokračovala v nastolenom trende. V úvode sa presadil Slovinec Drozg a v 52. minúte Kazachovia do tretice vyrovnali po rutinérskom bekhendovom blafáku od Rymareva. V 57. minúte definitívne preklopil stav na stranu Kazachstanu po individuálnej akcii Muchametov a Slovinci sa tak rozlúčili s elitnou kategóriou bez zisku bodu.