MS v hokeji 2023, 4. deň: Škandinávske derby pre Švédsko, Lotyši porazili Čechov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 4. deň: Škandinávske derby pre Švédsko, Lotyši porazili Čechov
Aktualizované
Martins Dzierkals a vľavo český brankár Šimon Hrubec.
Martins Dzierkals a vľavo český brankár Šimon Hrubec.
TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár štvrtého hracieho dňa.

15:20

Nemecko - USA 2:3 (0:0, 2:1, 0:2), skupina A

Góly: 31. Soramies (M. Müller, Seider), 40. Schütz (Tuomie) - 26. Attard (Eyssimont, Tynan), 46. Farrell (Hutson), 55. Coronato (Perunovich, Tynan)

Hokejisti USA zvíťazili pondelňajšom zápase A-skupiny MS v Tampere nad Nemeckom 3:2. Nemci sa po dvoch tesných prehrách s favoritmi snažili o prvé víťazstvo, no o nádejný náskok 2:1 prišli v záverečnej tretine. Víťazný gól USA strelil v 55. minúte v presilovke útočník Matt Coronato.

Američania majú po troch zápasoch plný počet bodov a sú na čele A-skupiny. Nemci nebodovali v troch dueloch ani raz. Po nasledujúcich dvoch dňoch voľna nastúpia vo štvrtok o 19:20 proti Dánsku, Američania budú hrať v stredu o 15.20 s Rakúskom.

Američania mali za sebou dve víťazstvá, Nemci dve prehry, no prvá tretina dala zabudnúť na papierové predpoklady. Nemci boli aktívnejší, predviedli viacero ofenzívnych akcií, no zúročiť streleckú prevahu (12:4) sa im nepodarilo ani v dvoch presilovkách.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Zámorský tím v druhej tretine výrazne zvýšil obrátky, snažil sa diktovať hru a od 26. minúty viedol, keď strelu Attarda nešťastne tečoval do vlastnej siete obranca Wissmann - 0:1.

Nemci však ešte v druhej tretine otočili skóre, keď im vyšli dva úniky. V ich prvom oslabení v zápase potiahol puk Moritz Müller a Soramies zblízka dorazil puk za brankára DeSmitha. Schütz ušiel v závere druhej tretiny defenzíve súpera a päť sekúnd pred sirénou upravil na 2:1.

Začiatok tretej tretiny bol o snahe Američanov, ktorá vyústila do gólu Farrella v 46. minúte. Rozhodnutie priniesla presilovka USA počas vylúčenia Seidera, keď Perunovichovu prihrávku využil Coronato - 2:3.

Slovensko - Kanada 1:2 sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1), skupina B

Góly: 17. Cehlárik (Hrívik, Hudáček) - 8. Neighbours (McBain), rozh. nájazd: Quinn

Prečítajte si celý článok o zápase Slovenska proti Kanade.

19:20

Česko - Lotyšsko 3:4 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 0:1), skupina B

Góly: 23. Rih. Bukarts (Cibulskis, Džerinš), 24. Dzierkals (Freibergs, Balcers), 46. Cibulskis (Andersons, Smirnovs), 65. Batna (Jaks) – 9. Němeček (Beránek, Černoch), 30. Kubalík (Červenka, Dvořák), 57. Kempný (Červenka, Kubalík)

Lotyšskí hokejisti zvíťazili v pondelkovom zápase B-skupiny MS nad Českom 4:3 po predĺžení. Prvý triumf domáceho tímu na tohtoročnom šampionáte zariadil v záverečnej minúte predĺženia Oskars Batna. Český tím nastúpil v Rige proti domácim bez dvojice zranených útočníkov Filipa Chytila a Filipa Chlapíka.

V úvodnej tretine boli aktívnejší Lotyši, ktorí prestrieľali favorita 13:4, no v prvom dejstve sa presadil iba Čech David Němeček. Domáci v prostrednej časti v priebehu 62 sekúnd otočili skóre zásluhou Rihardsa Bukartsa a Martinša Dzierkalsa.

Po tom, čo Oskars Cibulskis v 46. minúte poslal Lotyšsko do vedenia 3:2, to vyzeralo, že outsider duelu získa všetky body. Napokon však v závere poslal zápas do predĺženia Michal Kempný, no lotyšský tím sa radoval nakoniec z extra bodu v predĺžení, ktorý zabezpečil v 65. minúte Batna.

Česi majú po troch zápasoch 7 bodov a patrí im priebežne 2. miesto v tabuľke. Na svoj štvrtý duel v skupine nastúpia vo štvrtok o 15:20 proti Slovinsku, Lotyšsko čaká v stredu o 15:20 zápas s Nórskom.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Lotyši nastúpili po prehrách s Kanadou a Slovenskom do duelu veľmi aktívne. Blízko otvorenia skóre bol v 4. minúte kapitán Daugavinš, ale Hrubec včas vystrelil pravý betón. Česi ustáli úvodný nápor domáceho tímu a v 9. minúte udreli, keď sa strelou spoza hráča presadil Němeček. Lotyši v prvom dejstve prestrieľali Čechov v pomere 13:4. Domáci pokračovali v aktivite aj v prostrednej časti a boli odmenení.

V 23. minúte nahodil puk od modrej čiary Rihards Bukarts a prekvapil Hrubca. Už o 62 sekúnd sa do výbornej streleckej pozície dostal Dzierkals a strelou nad lapačku poslal Lotyšsko do vedenia. V 30. minúte však domáci vyrobili jednu z mála chýb v obrannom pásme a elitný český útok to nekompromisne potrestal. Červenka poslal puk na nekrytého Kubalíka a ten vyrovnal na 2:2.

V 39. minúte zabránil už takmer istému gólu lotyšský brankár Šilovs, ktorý predviedol pekný zákrok pri zakončení Černocha. V 46. minúte Lotyši opäť bez váhania nahodili puk po vhadzovaní smerom na Hrubca a strela Cibulskisa s prispením teču brániaceho Jordána skončila v bránke - 3:2. Outsider zápasu však napokon nápor Česka nezvládol a pasívna hra sa mu vypomstila.

V 57. minúte ukázal prehľad v hre Červenka, ktorý pripravil gólovú pozíciu Kempnému a ten poslal zápas do predĺženia. V ňom sa čakalo na gól až do poslednej minúty, v ktorej rozhodol o dvojbodovom víťazstve domáceho tímu Batna.

Fínsko - Švédsko 1:2 sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1), skupina A

Góly: 47. Lamikko (Pesonen, Kapanen) - 38. Lindberg (Zetterlund, Berggren), rozh. nájazd Raymond

Hokejisti Švédska zvíťazili v pondelňajšom šlágri A-skupiny MS v Tampere nad domácim Fínskom 2:1 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v šiestej sérii útočník Lucas Raymond. Jedným z čiarových rozhodcov duelu bol Slovák Šimon Synek.

Švédi majú po troch víťazných zápasoch na konte osem bodov a za lídrom skupiny USA zaostávajú o bod. Fíni prehrali dva z úvodných troch zápasov šampionátu, so štyrmi bodmi im patrí štvrtá priečka. "Suomi" nastúpia na ďalší duel v stredu o 19:20 proti Francúzsku, Švédov čakajú po dvoch dňoch voľna vo štvrtok o 15:20 Maďari.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Fíni chceli potvrdiť, že po prehre s USA (1:4) a víťazstve nad Nemeckom (4:3) sa dostali do hernej pohody. Proti ním stál severský rival, ktorý v doterajších dvoch zápasoch na MS neinkasoval a pevnou defenzívou sa prezentoval aj v prvej tretine. Tá priniesla vyrovnaný hokej v obojstranne vysokom nasadení.

Bližšie ku gólu boli Fíni, keď Rantanen trafil v 6. minúte žŕdku. Aj v druhom dejstve si tímy dávali pozor na chyby v defenzíve, no mierne navrch mali Švédi.

Po viacerých šanciach na oboch stranách im v 38. minúte vyšla kombinácia, v ktorej Zetterlund prihrávkou na Lindberga prekvapil brankára Larmiho, ktorý inkasoval po strele bez prípravy - 0:1. Tretia tretina priniesla nápor aj výraznú streleckú aktivitu Fínov (14:2), ktorí ju zúročili v 47. minúte.

Lamikko dokončil útočnú akciu lišiackou strelou spoza bránkovej čiary a využil odraz puku od brankára Johanssona 1:1. Švédi inkasovali prvý gól na MS po 167 minútach. Zápas napokon dospel po päťminútovom predĺžení do samostatných nájazdov. Tie vyzneli lepšie pre Švédov (3:2), autor víťazného nájazdu Raymond dvakrát prekonal Larmiho.