Slováci podali proti Kanade skvelý výkon, po prehre v nájazdoch získali jeden bod

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci podali proti Kanade skvelý výkon, po prehre v nájazdoch získali jeden bod
Aktualizované
Hlavaj podal fantastický výkon a držal nádeje Slovenska na výhru.
Hlavaj podal fantastický výkon a držal nádeje Slovenska na výhru.
TASR
Slovenský národný tím prehral vo svojom treťom vystúpení na majstrovstvách sveta 2023 v Rige proti Kanade tesne 1:2 po samostatných nájazdoch a získal jeden bod.

Slovensko - Kanada 1:2 sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 17. Cehlárik (Hrívik, Hudáček) - 8. Neighbours (McBain), rozh. nájazd: Quinn

Tréner Ramsay spravil zmeny v zostave. Do bránky sa postavil Hlavaj, pričom úvodné dve stretnutia odchytal Škorvánek. Po príchode absolvoval tohtoročnú premiéru na svetovom šampionáte obranca Nemec, nastúpil v prvej formácii s Kochom a zároveň hral aj presilovky.

Úpravy sa dotkli všetkých obranných dvojíc. Prvýkrát na turnaji nastúpilo Slovensko s ôsmimi bekmi. Ofenzívne lajny ostali bez zmeny. V prvej bol kapitán Hrívik po boku Kelemena a Pánika.

Zápas začal v dobrom tempe a po faule Middletona získalo Slovensko len svoju štvrtú presilovku na šampionáte, ale po minúte sa nedovolene previnil Okuliar a 34-sekundovú početnú prevahu o dvoch mužov daroval Kanade Pánik. Hlavaj sa blysol proti pokusu nestráženého Glassa spred bránkoviska, ako aj dorážke Laughtona na lapačku.

Krušné chvíle síce Slováci ustáli, avšak potom defenzíva zabudla na Jakea Neighboursa a ten v samostatnom nájazde pomedzi betóny gólmana poslal puk do bránky - 0:1. Okamžite mohol vyrovnať Sukeľ, osamotený medzi kruhmi neprekonal vo veľkej príležitosti Montembeaulta, ktorý si poradil i s ranou Hudáčka.

Tento skúsený útočník následne ušiel obrancom, chcel si to hodiť na bekhend. V poslednej chvíli ho na hranici faulu zastavil Toffoli. Carcone šesť minút pred koncom prvého dejstva stál sám pred bránkou, skvele zareagoval Hlavaj.

V súboji v útočnom pásme sa nechal za držanie vylúčiť Lučič a aj keď presilová hra Slovákom najskôr nevychádzala, nakoniec z toho bola krásna kombinácia. Hudáček poslal puk doprava Hrívikovi, ten našiel pri bránkovisku Petra Cehlárika, ktorý iba nastavil hokejku - 1:1. Úvodná tretina tak skončila nerozhodne.

Zmeniť to chcel Hudáček, ktorý hral aktívne a mal šance, ale ako keby mu nebolo dopriate, keďže v ďalšej presilovke sa cez všetkých protihráčov dostal až pred Montembeaulta, ten výborne zasiahol a ešte lepšie po nasledovnej možnosti.

Znova ju vytvoril útočník Třinca, Pánik videl iba prázdnu bránku, trafil bočnú sieť. Na druhej strane zachránilo brvno Hlavaja. Kanaďania boli nervózni, čo vyústilo až k škaredému krosčeku Myersa na Tamášiho. Čerstvá posila Hradca Králové nebezpečne narazila na mantinel. Mladý center bol našťastie v poriadku.

Našim presilovka nevyšla, a tak Jánošík "daroval" jednu súperovi. Hlavne Fantilli voľný medzi kruhmi výrazne zahrozil, minul. Bohužiaľ, Kelemen vyhodil puk z obranného pásma na tribúnu. Pred 51-sekundovou možnosťou o dvoch hráčov si tréner Tourigny zobral oddychový čas, ale v tomto úseku Hlavaj neinkasoval, takže aj krídelník Arizony sa vrátil do hry po dvoch minútach.

"Javorový list" stupňoval svoj tlak. Slováci odolávali vďaka veľkej bojovnosti a obetavosti. Hlavaj ľavým betónom zneškodnil bekhend Carconeho a chytil aj strelu rovnakého hráča spomedzi kruhov. Fantasticky chytal Hlavaj, čo korunoval parádnym zákrokom lapačkou pri pokuse Beara zblízka.

Šťastie sa k nemu priklonilo pri rýchlom brejku. McBain si puk hodil na forhend, prestrelil prázdnu svätyňu. Hudáček v 37. minúte nešťastne narazil Weegera, ten dopadol hlavou na hranu mantinelu a po videoporade rozhodcov z toho bol trest 5+DKZ.

Kanada začala dlhú početnú prevahu tlakom. Naši boli na ľade bez striedania viac ako dve minúty. Carcone trafil žrď, kapitán Toffoli volejom spred bránky tesne minul. Drvivý nápor neskutočnou obetavosťou Slováci zvládli a pred druhou prestávkou neinkasovali.

Tretie dejstvo začalo zvyšnou časťou presilovky v trvaní minúty a 17 sekúnd, no nakoniec Slováci zvládli celé dlhé oslabenie. Koch navyše zablokoval strelu Quinna, ktorý bol sám v palebnej pozícii. Regenda po buly preveril Montembeaulta. Výborne zapracova Sukeľ, potiahol brejk, prihral na Chromiaka, avšak ten nedokázal prekonať Slafkovského spoluhráča z Montrealu. Nepodarilo sa to ani Kelemenovi dorážajúcemu zblízka.

Do poslednej tretiny nenastúpil Cehlárik, takže pri absencii dvoch útočníkov to Ramsay stiahol viac-menej na tri útočné formácie, keďže mal k dispozícii len desať hráčov na tieto pozície. Posledné minúty riadneho hracieho času boli opatrnejšie, ale Kanada bola naďalej nebezpečnejšia.

Predovšetkým pokus Blaisa v presilovke volal po góle, zase sa vyznamenal Hlavaj. Hrívik sa rútil sám na Montembeaulta, asi bol aj faulovaný. Trafil pravý betón a nevylučovalo sa. Duel dospel až do predĺženia. To odštartovalo opatrne. Dve minúty a jedenásť sekúnd pred jeho koncom však Čacho v súboji o puk zasiahol do tváre Toffoliho a putoval na trestnú lavicu.

Neskutočne obetavý výkon korunovali Slováci aj počas tohto oslabenia, aj keď znova tam boli veľké šance. Hlavne Carcone mieril do žrde. Počas 65 minút zverenci trénera Ramsayho inkasovali osem dvojminútových trestov a jeden päťminútový, ale všetko to ustáli. Dokonca aj tri hry s tromi hráčmi.

Pánik otvoril nájazdy výborne, švihom od betóny dostal puk za čiaru - 1:0. Hlavaj navyše vystihol protismernú kľučku Quinna. Hrívikovi pri bekhendovej kľučke ušiel hrací predmet. Fantilli minul priestor troch žrdí. Sukeľ trafil žrď, no Glass na konci tretej série pomedzi betóny vyrovnal - 1:1. Cehlárik sa vrátil na nájazdy, vôbec mu to to nevyšlo, skĺzol sa mu puk. Toffoli mohol poslať Kanadu do vedenia, fantasticky lapačkou zareagoval Hlavaj.

Chromiak otvoril piatu sériu nádherným bekhendovým blafákom, na ktorý mu Montembeaulta skočil - 2:1. Carcone zachránil "javorový list" - 2:2. Išlo sa na "rýchlu smrť", poradie sa otočilo. Glass to skúšal zas medzi nohy, zasiahol betón. Úplne rovnako dopadol Pánik. Carcone pri svojom druhom pokuse neuspel. Puk si v siedmej sérii zobral Nemec, nebol hrdinom.

Kanada bola veľmi blízko po góle Quinna z ôsmej série. Chromiak musel dať, nedal a Slovensko tak proti favoritovi po skvelom obetavom a bojovnom výkone prehralo. Získalo aspoň jeden bod.

Najlepší hráči zápasu

Slovensko: Samuel Hlavaj

Kanada: Samuel Montembeault

Hlasy aktérov /zdroj: RTVS Šport/

Craig Ramsay, tréner SR: "Bol to náročný zápas, mali sme veľa vylúčených hráčov a niektorí preto neboli v dostatočnom tempe. Je náročné hrať len s polovicou mužstva. O to viac som hrdý na tých, ktorí hrali tak veľa oslabení. Ukázali skvelé nasadenie, zblokovali neuveriteľné množstvo striel. Brankár bol úžasný, ale najviac by som vyzdvihol vôľu. Každý nechal na ľade všetky sily. Chlapci ukázali, že slovenský hokej čaká úžasná budúcnosť."

Peter Cehlárik, útočník SR, po druhej tretine odstúpil z hry pre zranenie: "Dali sme si šancu vyhrať zápas, ale mali sme hrať viac disciplinovanejšie, vylúčenia nás podkopli. V tretej tretine sme však podali výborný výkon a máme na čom stavať. Chcelo to viac bodov do tabuľky. Ja som v druhej tretine zblokoval strelu, chcel som hrať ďalej, ale už to nešlo."

Matúš Sukeľ, útočník SR: "Bol to ťažký zápas. Myslím si, že Kanada dobre forčekovala, mali sme veľa oslabení, ale ustrážili sme si to a Samo nás podržal. Škoda, že sme neurvali body navyše."

Martin Chromiak, útočník SR: "Trpká prehra. Myslím si, že sme boli Kanade viac ako vyrovnaný súper. Žiaľ, takáto prehra bolí najviac. Pred zápasom by každý z nás bral bod. Po tom, čo sme predviedli na ľade, sme si však zaslúžili minimálne dva body. Veril som si aj na druhý nájazd, nechcel som robiť to isté, pretože som vedel, že brankár to bude čakať, no nevyšlo mi to."

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Andrej Podkonický, asistent trénera SR: "Vyrovnaný zápas, bolo v ňom veľa vylúčení. Hrali sme veľa presiloviek, oslabení. Musím určite začať od brankára Sama Hlavaja, ktorý nás držal v zápase a dal nám šancu vyhrať a chytal veľmi dobre. Chlapci bojovali, zblokovali veľa striel, zaslúžili si určite vyhrať. Mali sme šance, Hrivík mohol rozhodnúť, ale aj oni mali šance. Od zápasu s Lotyšmi sme radi, že tím funguje a verím, že bude pokračovať v bojovných výkonoch."

Samuel Hlavaj, brankár SR a debutant na MS: "Pred zápasom by sme brali bod, ale siahali sme aj na tri. Dostali sme sa do zápasu, ja aj chalani a potom sme pokračovali v tempe. V prvej tretine sme neukázali náš hokej, až v tretej sa nám to podarilo. V závere sme už mali trochu kŕče."

Šimon Nemec, obranca SR: "Bol to výborný zápas. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Dvakrát sme ubránili oslabenie 3 na 5, raz 3 na 4, bod sa nám môže máliť. Cítil som sa veľmi dobre, nohy neboli také ťažké. Zápas sa musel divákom páčiť. Mohol som premeniť nájazd, mali sme veľa šancí. Po faule na Richarda Pánika to malo byť čisté trestné strieľanie. Na ten priebeh zápasu je bod fajn, ale stále sa nám máli."

Gólový film zápasu aj s jednotlivými nájazdami.
Flashscore