Slovensko vyhralo prvýkrát na šampionáte, tesne porazilo domáce Lotyšsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko vyhralo prvýkrát na šampionáte, tesne porazilo domáce Lotyšsko
Aktualizované
Slováci sa môžu tešiť z prvých bodov na MS.
Slováci sa môžu tešiť z prvých bodov na MS.TASR
Slovenská reprezentácia vyhrala v druhom zápase na majstrovstvách sveta proti Lotyšsku tesne 2:1 a po prehre proti Česku získala prvé body na turnaji.

Slovensko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Gól: 1. Sukeľ (Cehlárik), 51. Hrivík (Koch, Pánik) - 37. Abols

V bránke tak znova začína Škorvánek a chrbát mu kryje Hlavaj. V prvom útoku sú s kapitánom Hrivíkom na krídlach Kelemen a Pánik. Dobrou správou je, že obranca Rosandič nedostal po faule, za ktorý v zápase proti Česku inkasoval trest na 5+DKZ, žiadny dodatočný dištanc a môže nastúpiť.

Slováci potrebovali iba 44 sekúnd, aby sa dostali do vedenia. Cehlárik krásnou zadovkou spoza bránky našiel pred ňou Matúša Sukeľa a ten z prvej pomedzi dvoch obrancov otvoril skóre - 1:0. Slováci boli nesmierne aktívni a robili defenzíve Lotyšska veľké problémy. Regenda sa ocitol sám pred gólmanom, pravým betónom zasiahol Šilovs.

Po krátkom úseku, v ktorom aj súper zahrozil, tak Rosandič strieľal vedľa a odrazený puk si našiel Hudáček. Trafil brankára. Škorvánek si prvý váznejší zákrok pripísal v 13. minúte, keď ho švihom preveril Bukarts. Vzápätí Balcers z ľavého kruhu mal ešte väčšiu možnosť, ani on neuspel.

Tesne pred koncom úvodnej tretiny najskôr Kňažko minul o milimetre bránku a po ďalšej strele zblízka Sukeľovu dorážku Šilovs nasmeroval hokejkou do brvna. Prvú tretinu vyhrali Slováci tesne 1:0, no mali v nej jasne viac z hry a mohla sa skončiť aj vyšším rozdielom.

Na začiatku druhej periódy hrali Lotyši prvú presilovku v stretnutí, ale nevypracovali si nič nebezpečné. Viac zahrozili krátko na to, tečované nahodenie o milimetre minulo bránku Škorvánka.

Keď sa pobaltský tím dostával k tlaku, Regenda ušiel do kontry dvoch proti jednému, ale prihrávka nebola presná. Slovensko zahodilo aj druhé prečíslenie v krátkom slede, zle prihrával Okuliar. Škorvánek v oslabení predviedol zákrok zápasu, nakoľko Abols bol úplne sám pred bránkoviskom, z prvej zakončil. Slovenský gólman zastavil puk fantasticky hokejkou.

Spomínaný Rodrigo Abols po chybe Okuliara ušiel do samostatného nájazdu, švihom vyrovnal - 1:1. Na rozdiel od úvodného dejstva to druhé Slovensku nevyšlo podľa predstáv.

Tretia tretina sa odvíjala viac defenzívne. Oba tímy síce chceli útočiť, ale zároveň si uvedomovali, že každá chyba môže rozhodnúť. Po jednej šiel sám na kasu Hudáček, no Šilovsa neprekonal. Našťastie sme sa dočkali. Po strele Kocha od modrej čiary sa o dorážku zblízka postaral kapitán Marek Hrivík - 2:1.

Lotyšsko paradoxne prebralo iniciatívu a vytváralo si nebezpečné pozície, navyše získalo po faule Grmana presilovku. V nej si našiel voľný puk pred bránkoviskom Džerinš a trafil žrď. Po zbytočnom faule Cehlárika za bránkou súpera Slováci hrali oslabenie o dvoch hráčov. Minútu a deväť sekúnd to vydržali.

Minútu a 50 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času odvolali Lotyši brankára a išli do power-play. Hrivík bekhendom minul bránku. Kelemen to dokonca skúsil cez celé klzisko, takisto neuspel. Slováci ustáli drvivý tlak v poslednej minúte a vyhrali tesne 2:1.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Hlasy (zdroj: RTVS):

Matúš Sukeľ, útočník SR, strelec prvého gólu: "Bol to náročný zápas. Ukázali sme v ňom charakter a v závere sme postrážili tesný náskok. Výborne nás podržal "Škorvi," hlavne v závere. Pred mojím gólom mi Peter Cehlárik pekne prihral, vyšlo to z forčekovania. Už v druhej tretine sme mohli dať ďalšie góly a rozhodnúť. Chvalabohu, že sme ho dali potom v tretej."

Stanislav Škorvánek, brankár SR: "V prvej tretine na mňa nesmerovalo veľa striel. Nič mi však nepadlo a aj to mi pomohlo. Pomohli mi aj spoluhráči, ktorí nepúšťali súpera do veľkých šancí. Bolo dôležité, že sme v tretej tretine dali gól. Padlo to v čase, keď nám už hra nešla tak ako v prvej tretine. Toto víťazstvo môže byť pre nás vzpruha. Včera (proti Česku) sme boli lepší tím a prehrali sme. Teraz sa nám to vrátilo."

Marek Hrivík, útočník, kapitán SR: "Bol to veľmi ubojovaný zápas. Vedeli sme, že hráme proti domácim, ktorí boli nabudení po prehre s Kanadou. Potrebovali sme dať zlepený gól, aby sme sa do toho dostali. Vedeli sme, že proti Lotyšom nebude šanca na pekné góly. Chvalabohu, že nám to padlo. Mali sme dobrý vstup, budeme sa to snažiť preniesť aj do ďalších zápasov. Mali sme v zápase dosť šancí a viacero prečíslení, z ktorých sme sa, žiaľ, nedostali k strelám. To musíme zmeniť. Sme tu skvelá partia a bojujeme jeden za druhého."

Ján Pardavý, asistent trénera SR: "Bolo to veľmi ťažké. V prvej tretine sme prestrieľali domácich, v druhej to bolo skôr opačne. Bol to výborný zápas vo skvelej atmosfére, ktorú vytvorili aj naši fanúšikovia. V niektorých prečísleniach sme sa nedostali ani k zakončeniu a to bolo zle. Chceme byť disciplinovaní a hráči to plnia. My sme nedostali žiadnu presilovku, hoci tam boli situácie, po ktorých mohli nasledovať vylúčenia. Vedeli sme, že Lotyši budú extrémne motivovaní. My sme však odohrali výborný zápas od začiatku do konca."