MS v hokeji 2023, 7. deň: Nemci s prvým, Švajčiari so zaslúženým víťazstvom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 7. deň: Nemci s prvým, Švajčiari so zaslúženým víťazstvom
Aktualizované
Hokejisti Nemecka sa proti Dánom dočkali prvého triumfu.
Hokejisti Nemecka sa proti Dánom dočkali prvého triumfu.
Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár siedmeho hracieho dňa.

15:20

Maďarsko - Švédsko 1:7 (1:3, 0:3, 0:1), skupina A

Góly: 8. Kiss (Bartalis, Garát) – 2. Lindberg (Tömmernes), 6. De La Rose (Grundström), 18. Everberg (Liljegren, Sandin), 25. Petersson (Tömmernes, Raymond), 38. Berggren (Raymond, Liljegren), 39. De La Rose (Sörensen, Tömmernes), 49. Raymond (Carlsson, Tömmernes)

Švédi nastúpili už aj s obrancom Liljegrenom z Toronta Maple Leafs a po 93 sekundách viedli, keď Lindberg prekvapil D. Horvátha. Počas oslabenia zvýšil De La Rose na 2:0 a favorit dobre vykročil za tromi bodmi. Maďari síce presilovú hru nevyužili, no tesne po nej sa presadil Kiss a krátko na to mohol vyrovnať Gallo.

Severania sa však ešte do prestávky dostali opäť do dvojgólového vedenia, akciu Liljeberga zakončil Everberg. Na začiatku druhej tretiny využil Petersson početnú výhodu 5 na 3. Švédi dominovali, prestrieľali svojho súpera 19:0 a v prostrednej časti ešte skórovali Bergren a druhým presným zásahon v stretnutí aj De la Rose. V tretej časti Švédsko pridalo ešte jeden gól, presadil sa Raymond.

Česko - Slovinsko 6:2 (0:2, 1:0, 5:0), skupina B

Góly: 39. Kubalík (Kempný, Tomášek), 44. Kubalík (Tomášek, Smejkal), 45. Červenka (Voženílek, Košťálek), 52. Kempný (Sobotka, Kubalík), 58. Kubalík (Zbořil), 59. Flek (Kempný, Dvořák) - 8. Verlič (Urbas, Gregorc), 12. Urbas (Gregorc, Jeglič)

Zo štandardného úvodu nečakaný priebeh. Vysoký favorit predvádzal svoju technickú i korčuliarsku vyspelosť, ale z jasnej prevahy nič nevyťažil. Naopak Slovincov ich úvodný gól povzbudil. Ich elitná formácia opäť udrela a v presilovke určila senzačný stav 0:2 po prvej tretine. Favorit v závoze aj v druhom dejstve spustil svoje nájazdy, ale kombinačným akciám chýbala finálna kvalita, veľmi bolo cítiť absenciu dvoch supercentrov Chytila a Sedláka. Navyše Slovinci okrem udatného boja predvádzali aj nebojácne kontry a neisté české štruktúry im prečíslenia umožňovali, nehovoriac o reálnej početnej výhode. Z dvoch presiloviek hrali Slovinci dobre jednu, len mali v zakončení smolu a 3:0 pre outsidera viselo vo vzduchu aj v rovnovážnom stave.

Lenže ku sklonku druhej tretiny dostali presilovú výhodu Česi a po 80-sekundovom trápení prestrelil Gračnara kanonier Kubalík. Stav 1:2 z pohľadu favorita veštil drsné tretie dejstvo, ale Slovinci čepeľou Kubalíka opäť doplatili na oslabenie a presne po 5 minútach už prehrávali. Nevyhnutnosť bodovania v každom zápase demonštroval Roman Červenka, dlhoročná konštanta českej reprezentácie. Jeho tím ďalšími tromi gólmi záver s prehľadom odkontroloval.

19:20

Dánsko - Nemecko 4:6 (1:0, 1:3, 2:3), skupina A

Góly: 6. Lassen (M. Lauridsen), 40. Bau Hansen (Krogsgaard, Wejse), 56. Wejse (Olesen, Andersen), 60. Wejse (M. Lauridsen, Koch) – 30. Peterka (Wissmann), 32. Ehl (M. Müller, Seider), 38. M. Müller (Noebels, Peterka), 56. J. Müller (Wissmann, Stachowiak), 59. Noebels (Sturm), 60. Sturm

Nemci mali za sebou tri tesné prehry a ak si chceli ešte udržať šancu na postup do štvrťfinále, potrebovali vyhrať. Dáni však začali lepšie a v 6. minúte otvorili skóre, keď si strelu Lassena nešťastne tečoval do vlastnej siete M. Müller. Mužstvo Harolda Kreisa po inkasovanom góle zvýšilo aktivitu, no v prvej tretine nevedelo prekonať brankára Dichova. V polovici duelu vyrovnal Peterka a krátko na to už Nemci vyhrávali 2:1, keď Ehl využil zaváhanie brankára Dichova.

V 38. minúte M. Müller zvýšil na rozdiel dvoch gólov, no 23 sekúnd pred koncom druhej časti sa presadil Bau Hansen. Tretia tretina bola o snahe Severanov, ktorá vyústila do gólu Wejseho v 56. minúte. O dvadsať sekúnd neskôr však Nemci opäť viedli, keď J. Müller strelou od modrej čiary prekvapil Dichova. V závere ešte padli tri góly, Noebels a Sturm zakončili do prázdnej brány, za Dánov skorigoval Wejse.

Švajčiarsko - Slovensko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0), skupina B

Góly: 6. Siegenthaler (Malgin, Hischier), 25. Niederreiter (Ambühl), 47. Marti (Richard), 60. Haas (Mirada, Simion) - 26. Kudrna (Kelemen, Pánik), 40. Regenda (Okuliar, Kňažko)

Prečítajte si priebeh zápasu z nášho live prenosu