Slovensko nestačilo na Švajčiarov, súper rozhodol o víťazstve v tretej tretine

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko nestačilo na Švajčiarov, súper rozhodol o víťazstve v tretej tretine
Aktualizované
Švajčiari majú po štyroch zápasoch plný počet 12 bodov.
Švajčiari majú po štyroch zápasoch plný počet 12 bodov.TASR
Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom štvrtom zápase na MS so Švajčiarskom 2:4. V základnej B-skupine majú naďalej štyri body a priebežne sú na piatom mieste. Švajčiari zvíťazili vo všetkých štyroch doterajších zápasoch a bez straty bodu sú na čele skupiny, vo štvrtok inkasovali vôbec prvé góly na šampionáte.

Švajčiarsko - Slovensko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Gól: 6. Siegenthaler (Malgin, Hischier), 25. Niederreiter (Ambühl), 47. Marti (Richard), 60. Haas (Mirada, Simion) - 26. Kudrna (Kelemen, Pánik), 40. Regenda (Okuliar, Kňažko)

V bránke dostal druhýkrát na šampionáte šancu Hlavaj, ktorý podal výborný výkon proti Kanade. Zraneného Cehlárika nahradil v druhej formácii debutant na tohtoročnom podujatí Kudrna a prvý zápas čakal aj Luntera. Nastúpil vo štvrtom útoku namiesto Lantošiho.

Slováci vstúpili do zápasu aktívne a hlavne nahodenie Gajdoša bolo nebezpečné. Následne však súper zapol. Prečíslenie dvoch proti jednému zakončil Simion do vyrážačky Hlavaja. Po víťaznom buly Hischiera už strela Jonasa Siegenthalera od modrej čiary skončila v sieti - 1:0.

Vzápätí strieľal Richard iba o centimetre nad brvno. Na druhej strane si nahodenie Kocha našiel Hrívik, natlačil sa do bránkoviska a tesne minul. Neujal sa ani pokus Kelemena. Ten z prvej zakončoval spred bránkoviska bekhendom, puk mu nesadol podľa predstáv.

Hralo sa v dobrom tempe. Ďalšie minúty napriek tomu neprinášali vyložené možnosti. Jednu pološancu mal pri vylúčení Luntera strelou švihom Fiala, lapačkou zasiahol Hlavaj. Slováci ustáli i druhé oslabenia napriek tomu, že Helvéti výborne kombinovali. Do kabíny si niesli len tesný náskok.

Aj v druhom dejstve pokračovali švajčiarski hráči v aktivite. Hlavne Haas z druhej vlny stál osamotený na hranici pravého kruhu a švihom mieril iba trochu vedľa. Slováci boli neskoro v súbojoch a ťažko sa dostávali cez stredné pásmo.

Koch v 25. minúte na útočnej modrej čiare neudržal puk, pošmykol sa. Ambühl hrací predmet potiahol do protiútoku a ten zakončil presne Nino Niederreiter - 2:0.

Naši sa oklepali veľmi rýchlo. Kelemen získal puk pri mantineli, na pravom kruhu bol voľný Andrej Kudrna, ktorý z prvej prestrelil Mayera. Švajčiari inkasovali prvý gól na šampionáte - 2:1. Ešte predtým Helvéti stanovili nový rekord, pretože neinkasovali až 206 minút po sebe.

Zhruba osem minút pred koncom prostrednej časti hry sa dostal do samostatného nájazdu Malgin. Snahu o zasunutie puku medzi betóny Hlavaj prečítal a vystihol i bekhendovú kľučku Haasa z bezprostrednej blízkosti. Slováci zlepšili hru a vymanili sa spod tlaku protivníka.

Presilovka v závere tretiny Slovensku nevyšla. Navyše Simion ušiel sám na kasu. Fauloval ho Pánik. Švajčiari získali trestné strieľanie. Hlavaj však chytil forhendový blafáka Fialu. Navyše sme udreli. Dve sekundy po presilovke síce ešte Mayer vyrazil strelu Okuliara, no puk spadol do bránkoviska a Pavol Regenda ho dostal za čiaru - 2:2.

Prečkali sme oslabenie na prelome prestávky. Zrazu to bolo kto z koho, ani jeden tím nechcel urobiť chybu, ale nejaké prišli. Fiala ju nepotrestal pokusom spomedzi kruhov nad. Hrivík si našiel puk pred bránkoviskom, s vypätím všetkých síl ho ani na niekoľkokrát nepretlačil cez lapačku Mayera.

Helvéti sa vrátili do vedenia v 47. minúte. Znova vyhraté buly a strela od modrej. Tú poslal Christian Marti. Nešťastníkom momentu sa stal Ivan. V snahe zablokovať strelu ju rukavicami tečoval nechytateľne za Hlavaja - 3:2.

Zo zdravotných dôvodov v tretej perióde vypadol obranca Grman. Tréner Ramsay stiahol hru na tri formácie. Švajčiarsko však znova prebralo iniciatívu a chcelo pridať poistku. Hlavaj pokračoval vo výbornom výkone aj pri príležitosti Niederreitera.

Minútu a 51 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času slovenská striedačka zobrala oddychový čas. Zakrátko tam zamieril i Hlavaj, začala sa hra v šestici. Tá nevyšla. Miranda potiahol puk a Gaetan Haas ho zblízka poslal medzi tri žrde - 4:2.

Najlepší hráči zápasu

Švajčiarsko: Jonas Siegenthaler

Slovensko: Miloš Kelemen

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS):

Andrej Kudrna, útočník SR: "Švajčiari hrali rýchlo, agresívne a napádali nás v našom pásme. Bolo to proti nim ťažké. Po 2. tretine bolo 2:2 a po tom, čo sme v tretej časti inkasovali na 2:3, sme sa už nevedeli presadiť a vytvoriť si šancu na vyrovnanie. Samo Hlavaj chytal výborne, dal nám šancu na body. Chytil aj trestné strieľanie a do poslednej sekundy nám dal nádej na úspech. Pre mňa bola ťažká prvá tretina, keďže som hral po dlhšej prestávke. Pomohli mi však spoluhráči. Bojovali sme jeden za druhého."

Adam Jánošík, obranca SR: "Stovka reprezentačných zápasov je pekná, no škoda, že sme to neokorenili víťazstvom. Rozhodli malé veci, detaily a Švajčiari si potom tesný náskok postrážili. Verím, že sa z toho poučíme a že ďalší náš zápas už bude víťazný."

Samuel Hlavaj, brankár SR: "Ťažko sa mi hľadajú slová. Nič sa nedá robiť, musíme ísť ďalej. Po treťom inkasovanom góle som inicioval skúmanie vysokej hokejky, no potom som videl, že to bol náš hráč. Máme na čom stavať. Teraz potrebujeme zbierať body, no nejaké sme mohli vziať aj dnes."

Šimon Nemec, obranca SR: "Bol to ťažký zápas. Tento tím nie je stavaný na to, aby hral trištvrte zápasu v obrannom pásme. Myslím si, že skóre 2:4 je len vďaka nášmu brankárovi. Verím, že nasledujúce zápasy sa nám budú hrať ľahšie. Vieme tvoriť v ofenzívnej zóne a myslím si, že by sa nám malo hrať jednoduchšie."

Miloš Kelemen, útočník SR: "V tretej tretine nás umne držali, ťažko sa dostávalo z pásma. Za stavu 2:2 to bolo otvorený zápas, párkrát sme zle prestriedali, ale nebol to z našej strany zlý zápas. Ale musíme sa dobre vyspať, zajtra nás čaká ďalší duel."

Pavol Lauko, lekár SR: "Mário Grman nedohral zápas, ale vyšetrenie nepreukázalo vážne zranenie. Budeme to sledovať a uvidíme. Čo sa týka Petra Cehlárika, nebude hrať ani zajtra proti Kazachstanu, aby sme ho mali k dispozícii na ďalšie zápasy."

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore