Fíni odštartovali obhajobu nepresvedčivými výkonmi. Trápili sa aj s Francúzskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fíni odštartovali obhajobu nepresvedčivými výkonmi. Trápili sa aj s Francúzskom
Náročný súboj Fínsko zvládlo.
Náročný súboj Fínsko zvládlo.Profimedia
Fínski hokejisti pokračujú na MS v nepresvedčivých výkonoch. Obhajcovia titulu sa v stredu poriadne nadreli na víťazstvo nad Francúzskom (5:3), ktoré spečatili až v samom závere gólom do prázdnej bránky.

Nebol to najkrajší zápas

"Les Bleus" boli blízko nečakaného úspechu, v Tampere zaskočili domácich rýchlym vedúcim gólom. Fíni síce priebeh otočili, lenže srdnatý súper sa nevzdával a vyrovnal na 2:2. Vedenie na stranu "Suomi" znovu strhol kapitán Marko Anttila a v tretej tretine v presilovke zvýšil na rozdiel dvoch gólov Teemu Hartikainen.

V 50. minúte však znížil Charles Bertrand a domáci museli bojovať o víťazstvo až do samého konca. Z obáv ich vyslobodil až gól Sakariho Manninena do prázdnej bránky, keď Francúzi v závere riskovali v hre bez brankára.

"Nebol to najkrajší zápas, to je jasné. No v tejto fáze šampionátu na tom až tak nezáleží. Potrebovali sme vyhrať, dostať sa na víťaznú cestu," zdôraznil brankár Emil Larmi, ktorý si pripísal svoj tretí štart na prebiehajúcich MS.

Prehľad zápasu Fínsko - Francúzsko 5:3

Výkonom veľmi nepresvedčil, už po 64 sekundách ho prekonal z veľkého uhla strelou od mantinelu obranca Florian Chakiachvili. Outsider hrýzol až do konca. Severania museli siahnuť na dno síl, aby vydreli tri body.

"Je to pre nás veľké víťazstvo ako každý zápas na tomto turnaji. Francúzi hrali veľmi aktívne, neustále korčuľovali a hrali tvrdo. My sme sa len ťažko presadzovali, ale zvládli sme to. Pre mňa je špeciálne, že som dal gól, pretože pochádzam neďaleko odtiaľto a je tu moja rodina a priatelia," poznamenal Anttila, ktorý si okrem gólu pripísal v zápase aj asistenciu.

"Dali sme niekoľko gólov, aj keď jeden bol do prázdnej bránky. Vieme si vypracovať šance a to je pozitívne. Musíme ďalej pracovať a verím, že sa to bude zlepšovať. Je potrebné, aby sme verili vo svoje sily a nepodliehali frustrácii," povedal pre web IIHF autor piateho gólu Manninen (v zápase 1+1).

Francúzi si to užili

Fíni predtým podľahli USA (1:4) a v severskom derby Švédom (1:2 sn), nad Nemcami vyhrali až po tuhom boji (4:3). Vďaka stredajšiemu víťazstvu sa posunuli v tabuľke A-skupiny na priebežné štvrté miesto práve pred svojho súpera. Na konte majú sedem bodov, Francúzi o tri menej.

"V utorok sme dosiahli zlý výsledok (s Maďarskom 2:3 pp), chceli sme sa rehabilitovať a dokázať, že vieme hrať aj proti najlepším tímom. Čelili sme majstrom sveta, navyše v ich domácom prostredí, no chceli sme ukázať, že sme pripravení. Užili sme si to. Túžili sme odohrať tesný zápas, čo sa nám podarilo," komentoval duel útočník Francúzska Hugo Gallet (v zápase 0+1).

Štatistika duelu
Štatistika dueluFlashscore

"Chceli sme ukázať inú tvár oproti súboju s Maďarskom. Snažili sme sa o to a bojovali sme. Bol to vyrovnaný duel. Všetci sme až do konca verili, že môžeme zvíťaziť. Teraz nás čakajú tri ťažké stretnutia. Pôjdeme do nich jeden po druhom," dodal Charles Bertrand, strelec tretieho gólu Francúzska.

Fíni sa po voľnom dni stretnú v piatok s Maďarskom, Francúzov čaká v sobotu vo večernom termíne Švédsko.