MS v hokeji 2023, 8. deň: Maďari potrápili Fínov, ale dostali sedem gólov. Nemci víťazne

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 8. deň: Maďari potrápili Fínov, ale dostali sedem gólov. Nemci víťazne
Aktualizované
Balázs Sebök strieľa úvodný gól v zápase.
Balázs Sebök strieľa úvodný gól v zápase.
TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár ôsmeho hracieho dňa.

15:20

Maďarsko - Fínsko 1:7 (0:1, 1:1, 0:5), skupina A

Góly: 27. Sebők (Pozsgai, Galló) - 13. Lehtonen (Rantanen, Ohtamaa), 24. Kakko (Armia, Suomela), 41. Ohtamaa (Rantanen, Manninen), 44. Hartikainen (Rantanen, Lehtonen), 47. Kapanen (Kakko, Suomela), 55. Merelä (Friman, Björninen), 60. Armia (Määttä, Olkinuora)

Fínski hokejisti zvíťazili v piatkovom zápase A-skupiny MS nad Maďarskom 7:1. Triumf domácich zariadilo sedem rôznych strelcov. Proti Maďarom stál deň po súboji so Švédskom (1:7) ďalší severský gigant - Fínsko. Outsider duelu v stretnutí proti "Tre Kronor" dve tretiny nevystrelil na bránku, no duel so "Suomi" začal aktívne.

Po piatich minútach hry pohrozil domácemu tímu Bartalis, ale jeho bekhendový pokus zneškodnil Olkinuora. V 13. minúte na opačnej strane trochu upokojil favorita gólovou strelou Lehtonen. Fíni však tak, ako od úvodu turnaja, ani proti Maďarom nepredvádzali v prvých dvoch tretinách oslnivý výkon.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Na začiatku prostrednej časti hry síce zvýšil na 2:0 v presilovej hre Kakko, ale Maďari nezložili zbrane a aj po štyridsiatich minútach prehrávali iba o gól. V 27. minúte znížil na rozdiel gólu Sebök, ktorý využil, že Olkinuora stratil puk z dohľadu.

Bolo to však iba 40 minút, koľko dokázali Maďari vzdorovať Fínom, napokon fyzicky "odpadli" a favorit nedopustil prekvapenie.

Tretie dejstvo odštartovali Fíni sériou troch gólov. Postupne sa presadili Ohtamaa, Hartikainen a prvýkrát na turnaji aj Kapanen. V závere ešte prikrášlili skóre Merelä s Armiom a sedem rôznych strelcov zabezpečilo domácim triumf 7:1.

Lotyšsko -Slovinsko 3:2 (1:0, 2:2, 0:0), skupina B

Góly: 12. Ri. Bukarts (Džerinš, Indrašis), 32. Daugavinš (Balinskis), 38. Ro. Bukarts (Džerinš) - 28. Kuralt (Tičar, Magovać), 40. Verlič (Urbas)

Hokejisti Lotyšska zvíťazili v piatkovom zápase A-skupiny MS nad Slovinskom 3:2. Domáci hráči si pripísali v Rige tretí triumf za sebou a s ôsmimi bodmi držia posledné štvrté postupové miesto. Slovensko, ktoré o 19:20 nastúpi proti Kazachstanu, za nimi zaostáva o štyri body.

Domáci hokejisti si hneď v úvode zahrali presilovku, najprv 6 na 5, keďže pri signalizovanom faule dlho nepožičali puk súperovi. Boli to však Slovinci, ktorí boli bližšie ku gólu. V oslabení sa dostal do úniku Pance, ale tiesnený Šilovsa neprekonal. Slovincom v deviatej minúte nevyšlo ani prečíslenie 3 na 2 a potom udreli domáci.

V 12. minúte predviedli peknú a rýchlu akciu, ktorú rozohrali spoza vlastnej bránky, a na jej konci dal Rich Bukarts otvárací gól. Slovinci si v závere prvej a na začiatku druhej časti zahrali trikrát v početnej výhode, no ani jednu nevyužili. Čo sa im nepodarilo v nerovnovážnom stave, vyšlo im v hre 5 na 5, no s veľkým šťastím, respektíve smolou pre domácich.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Balcers potiahol puk do útočného pásma, otáčal sa s ním, no na modrej čiare aj Zile, ktorý nabehol rovno na spoluhráčovo rameno. Obaja skončili na ľade, puku sa zmocnili Slovinci a prečíslenie 2 na 1 zakončil k odkrytej ľavej žŕdke Kuralt - 1:1. Domáci potom pridali na obrátkach a v 32. minúte využil presilovku Daugavinš.

Hneď na to mohol zvýšiť na 3:1 Jaks, ale napálil len hornú žŕdku. V 38. minúte pridal tretí zásah Roberts Bukarts, no Slovinsko stihlo do prestávky streliť dôležitý kontaktný gól, keď Verlič tečoval strelu Urbasa - 3:2.

Hosťom vyšla na začiatku tretej časti trénerská výzva a gól Balinskisa neplatil pre postavenie hráča v bránkovisku. Slovinci sa snažili vyrovnať, ale nevyšlo im to ani pri záverečnej hre bez brankára, ktorú ukončil faul Saboliča. Aj po piatom zápase tak zostali bez bodu.

19:20

Rakúsko - Nemecko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1), skupina A

Góly: 12. Wolf (Schneider, Rossi), 54. Haudum (Wukovits, Huber) - 5. Sturm (Ehl, Niederberger), 17. Tuomie (Stachowiak, J. Müller), 34. Stachowiak (Schütz, M. Müller), 59. Sturm

Nemeckí hokejisti zvíťazili v piatkovom zápase A-skupiny MS nad Rakúskom 4:2. Víťazný gól zaznamenal v 34. minúte po individuálnej akcii Wojtek Stachowiak. Vedenia sa ujali v 5. minúte Nemci, keď rakúskej obrane ušiel Sturm a úspešne zakončil pomedzi nohy Kickerta. Vyrovnanie mal na hokejke Haudum, ale Niederberger jeho pokus vykopol betónom.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

V 12. minúte sa rútil sám na bránku Rossi, ale strelou na vyrážačku neuspel. Vzápätí však Niederberger nestačil na Wolfovu nekompromisnú strelu – 1:1. Pred prvou prestávkou ešte vrátil Nemcom vedenie Tuomie. V 25. minúte sa ocitol v dobrej pozícii Raffl, no Niederberger dobre zmenšil strelecký uhol a nedovolil rakúskemu kapitánovi skórovať.

Najkrajší moment prostrednej časti hry predviedol v 34. minúte Stachowiak, ktorý sa po obkrúžení útočného pásma dostal až do bekhendového zakončenia a poslal Nemecko do dvojgólového vedenia. V 54. minúte ešte záver duelu zdramatizoval Haudum, Rakúšania však v závere nedokázali vyrovnať a triumf Nemcov spečatil do prázdnej bránky druhým gólom v zápase Sturm.

Kazachstan - Slovensko 4:3 sn (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0, 1:0), skupina B

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Danijar), 25. Orechov (Michalis, Starčenko), 26. Rymarev (Michalis), roz. nájazd: Rymarev - 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 56. Regenda (Hrívik, Ivan)

Celý priebeh zápasu si môžete prečítať v našom článku.