Slovensko nestačilo na Kazachstan, rozhodli samostatné nájazdy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko nestačilo na Kazachstan, rozhodli samostatné nájazdy
Aktualizované
Kazachstan prekvapil Slovákov a získal dva body.
Kazachstan prekvapil Slovákov a získal dva body.Flashscore
Slovenskí hokejisti prehrali vo svojom piatom zápase na majstrovstvách sveta s Kazachstanom 3:4 po predĺžení a nájazdoch a výrazne si skomplikovali postup do štvrťfinále. V základnej B-skupine majú dva duely pred koncom na konte len päť bodov, o tri menej ako štvrté Lotyšsko. Kazachstan vyhral druhý duel po nájazdoch a so štyrmi bodmi je na šiestom mieste.

Kazachstan - Slovensko 4:3 sn (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0, 1:0)

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Danijar), 25. Orechov (Michalis, Starčenko), 26. Rymarev (Michalis), roz. nájazd: Rymarev - 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 56. Regenda (Hrívik, Ivan)

Začiatok bol opatrný z oboch strán, defenzívy si dávali pozor. Zakončenia prichádzali iba z diaľky a brankári ich videli. Kazachstan bol o niečo aktívnejší. Nebezpečnú prihrávku pred bránkovisko tečoval medzi tri žrde Starčenko, pozor si dal Hlavaj.

Slováci ako keby neboli v zápase, ťažko sa dostávali cez modrú čiaru a nedokázali vytvoriť nebezpečné situácie. Zmenil to Kudrna po peknej kombinácii, spomedzi kruhov strieľal nad.

Päť minút pred koncom úvodného dejstva sme sa dočkali. Patrik Koch vystrelil od modrej čiary, gólman Šutov nevidel dokopy nič a puk zapadol za neho. Výborne clonil Hudáček - 0:1. Kazachovia následne ušli do protiútoku dvoch proti jednému. Savitskij mieril pod brvno, Hlavaj zasiahol ramenom.

Druhú tretinu otvorila strela voľného Hrívika spred bránkoviska, lapačkou zasiahol Šutov. Prvé striedanie bolo výborné, nebezpečne mieril i Hudáček. Napriek tomu ušli Kazachovia do brejku a Roman Starčenko trafil medzi betóny - 1:1. 

Zbytočné vylúčenie Tamášiho v útočnom pásme ešte Kazachstan nepotrestal, avšak naša štvorica bola na ľade poriadne dlho a krátko po ubránenom oslabení voľný Valeri Orechov spomedzi kruhov zavesil do rohu bránky - 2:1.

Prešlo iba niekoľko sekúnd, keď znova kvôli ofenzívnemu faulu putoval na trestnú lavicu tentoraz Regenda. Jevgenij Rymarev sa postaral už o tretí zásah outsidera - 3:1. Aby toho nebolo málo, Muratov mal na hokejke ďalší gól. Vytiahol z bránky aj Hlavaja a nebyť fantastického bloku Nemca, tak je to 4:1.

K presilovke sa dostalo aj Slovensko. Hrívik však mieril spomedzi kruhov tesne vedľa a Pánik zblízka našiel iba lapačku Šutova. Hokejisti s dvojkrížom na hrudi pokračovali v aktivite, lenže Šutov sa rozchytal a na dvakrát zmaril aj prudkú ranu Regendu.

Počas tretej tretiny bol vylúčený Daniyar, keď puk skákal v bránkovisku. Šutov už ležal na ľade, prichádzala jedna dorážka za druhou. Je priam až neuveriteľné, čo Slováci zahodili na čele s Kňažkom, ktorý mal pred sebou absolútne prázdnu viac ako polovicu svätyne. Trafil betón gólmana.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Zakrátko ale Richard Pánik vykresal nádej pre Slovensko. Hrívik mu prihral medzi obrancov a skúsený krídelník si bekhendovou kľučkou vychutnal Šutova - 3:2. Hlavaj zachránil kontru dvoch proti jednému, zuby si na ňom vylámal Šestakov.

Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času to na seba zobral Pavol Regenda. Potiahol puk do útočného pásma a z ľavého kruhu prekonal Šutova - 3:3. Jediné šťastie, že Michalis v šanci neposlal Kazachov naspäť do vedenia. Pánik mal možnosť byť hrdinom. Strieľal hneď po buly pol minútu pred koncom, našiel lapačku gólmana. Duel tak išiel do predĺženia.

V ňom Hlavaj zachránil, nakoľko Rymarev išiel na nášho gólmana úplne osamotený. Na druhej strane mal podobnú príležitosť Tamáši, ani on nenašiel recept na Šutova. Brejky pokračovali. Hviezdili gólmani pri pokusoch Starčenka i Lantošiho. Zápas tak dospel až do samostatných nájazdoch.

Tie otvoril gólovo Savitskij, odpovedať na neho dokázal Hudáček, no rovnako presne mieril i Rymarev. Kapitán Hrívik sa ako prvý pomýlil. Muratov navyše vykúpal Hlavaja a keď Lantoši nedal, v podstate bolo rozhodnuté. Michalis korunoval stopercentnosť Kazachstanu, ktorý porazil Slovensko.

Najlepší hráči

Kazachstan: Andrei Šutov

Slovensko: Marek Hrívik

Hlasy aktérov /zdroj: RTVS a TASR/

Mislav Rosandič, obranca SR: "Ukázalo sa, že musíme byť pripravení na každý zápas rovnako a nemôžeme nikoho podceniť. Hráči Kazachstanu ukázali, že sú šikovní a to najmä v nájazdoch. Budeme bojovať o postup, hoci to môže byť o chlp, keďže to nemáme vo vlastných rukách."

Ján Pardavý, asistent trénera: "Veľmi ťažká prehra, mali sme solídny začiatok, boli sme dobrí na puku. Nechceli sme opäť strieľať, chceli sme si neustále prihrávať. V našom výkone bola ľahkovážnosť, urobili sme tri ofenzívne fauly. Chcenie a snaha tam bola, ale už sme to naháňali za chvost. Je to ťažká prehra, ale musíme si to rozobrať."

Marek Hrivík, kapitán SR: "Nerozumiem, ako sme mohli tento zápas pokaziť. Vedeli sme, že to bude náročné, ale nečakali sme, že sa položíme sami seba v druhej tretine. Potom sa to ťažko dobiehalo. Myslím si, že šance sme mali, oni veľmi dobre bránili, mali hráčov v "domčeku", ťažko sa presadzovalo."

Libor Hudáček, útočník SR: "Hodnotí sa to ťažko. Mali sme kopu šancí, nevyužili sme ich, zbytočne sme faulovali a dostali sme gól v oslabení. Dúfam, že to bude ešte zlatý bod. Jednoduchšie je brániť ako útočiť. My sme do nich museli búšiť, škoda, že ze ich brankár nás vychytal. Musíme vyhrať ešte dva zápasy a uvidíme, čo z toho bude."

Matúš Sukeľ, útočník SR: "Nie sme s tým spokojní, takto sme si to nepredstavovali. Neviem, čo sa stalo v druhej tretine. Prvá lajna mala výborné striedanie a zrazu otočka a bolo 1:3, ani sme sa nespamätali. Zlatý bod by som to určite nenazval, musíme sa poučiť a v ďalšom zápase bodovať naplno."