Nepríjemný Kazachstan? Káder plný hráčov z KHL, ktorý na MS zdolal len Nórov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nepríjemný Kazachstan? Káder plný hráčov z KHL, ktorý na MS zdolal len Nórov
Valerij Orechov (v popredí) počas prípravného zápasu proti Rusku U25.
Valerij Orechov (v popredí) počas prípravného zápasu proti Rusku U25.@kazakhstanhockey
Slovenskí hokejisti odohrali na MS v Rige štyri zápasy. Ich piatym súperom bude dnes Kazachstan, ktorý svoju púť začal obratom v dueli s Nórskom (4:3 sn). V kádri majú hráčov prevažne z KHL. Pred šampionátom hrali proti Rusku a Bielorusku. Hoci na majstrovstvách sveta ešte nikdy nezískal žiadnu medailu, tohtoročnou účasťou ťahá rekordnú sériu.

Kazachstan na rozdiel od slovenského tímu vstúpil do turnaja až v sobotu duelom s Nórskom. Na súpiske bolo aj 15 hráčov z KHL, z ktorých väčšina pôsobí v klube Barys Nur-Sultan. Výnimkou sú Valerij Orechov z Admiralu Vladivostok a Maxim Musorov z Chimiku Voskresensk. Jevgenij Rymarev hrá vo VHL za AKM Novomoskovsk.

Jediným krajanom z ruskej súťaže je slovinský útočník Jan Drozg. Stredoázijský tréner Galym Mambetalijev sa bude spoliehať najmä na Nikitu Michailisa. Dlhoročný útočník Barysu Nur-Sultan má v tejto sezóne na konte 15 gólov a 26 asistencií.

Okrem mládežníckych kategórií sa predstavil aj na posledných dvoch majstrovstvách sveta v najvyššej kategórii. V roku 2021 sa mu v Rige podarilo v siedmich zápasoch streliť tri góly a dvakrát asistovať. Vlani v rovnakom počte zápasov dvakrát skóroval a štyrikrát asistoval.

Nórsko - Kazachstan 3:4sn

Na majstrovstvách sveta sa predstavia tretíkrát za sebou

Kazachovia nevyužívajú len hráčov z KHL. Vlani v decembri si na Channel One Cupe poradili s Bieloruskom (1:4) a Ruskom (2:6). V rámci prípravy na majstrovstvá sveta sa potom dvakrát stretli s Južnou Kóreou, čoho výsledkom boli dve pohodlné víťazstvá 5:0 a 8:2. Potom sa však vrátili k osvedčeným súperom a prehrali s ruským tímom do 25 rokov 0:3 a s Bieloruskom 0:6.

Kazachstan strávil väčšinu svojej histórie na nižších úrovniach majstrovstiev sveta. Na najvyššej odohral 11 turnajov, z toho prvý v roku 1998. Na tohtoročných majstrovstvách sveta ťahá najdlhšiu sériu účastí - predstaví sa na nich tretíkrát za sebou. Hoci si v roku 2019 zabezpečil kvalifikáciu, nasledujúci rok súťaž prerušila pandémia. Nikdy v histórii sa Kazachom nepodarilo na šampionáte postúpiť do vyraďovacej fázy.

Prehľad zápasu Kazachstan - Slovensko

Paralela so Slovenskom sa datuje do roku 1993/1994, keď obaja odštartovali v kategórii C. V spomínanom období nastúpili aj premiérovo proti sebe. Súboj sa skončil bezgólovou remízou. V najvyššej kategórii odohrali Slováci proti Kazachom päť zápasov. Posledný v minulom roku na šampionáte.. Vo Fínsku sme vyhrali 4:3.

Pozrite si program 8. hracieho dňa hokejových MS