Slovensko - Kazachstan. Posledné tri bitky: Kopeckého spasenie a trestné strieľania mladíkov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko - Kazachstan. Posledné tri bitky: Kopeckého spasenie a trestné strieľania mladíkov
Tréner Vůjtek rozdáva na MS 2012 pokyny skúsenej trojici reprezentantov na ľade. Zľava Kopecký, Radivojevič a Handzuš.
Tréner Vůjtek rozdáva na MS 2012 pokyny skúsenej trojici reprezentantov na ľade. Zľava Kopecký, Radivojevič a Handzuš.Profimedia
Kazachstan. Súper s nálepkou z kategórie outsider. Iný prívlastok nemajú Kazachovia ani na 86. majstrovstvách sveta. Po roku si opäť zmerajú sily so zverencami Craiga Ramsayho (72). Vlani v Helsinkách to boli nervy, ale Slovensko súpera dokázalo zdolať. Poďme sa spoločne pozrieť na ostatné tri vzájomné súťažné duely týchto dvoch krajín na medzinárodnom fóre.

13. máj 2010, Kolín nad Rýnom: Kazachstan - Slovensko 1:5

Strely na bránku - 36:37.

Ešte v časoch, keď sa majstrovstvá hrali systémom základná skupina - osemfinálová skupina - play-off, uzatvárali Slováci svoje pôsobenie v prvej fáze turnaja proti Kazachom. Po prehre s Rusmi a výhrou nad Bieloruskom sa nič iné ako triumf nad outsiderom neočkávalo. 

Vlažný úvod ukončil gól Zagrapana, na ktorého nadviazal po zmene strán dvomi zásahmi Čiernik. Kazachovia znížili na začiatku tretej časti hry, definitívne ich ale odrezal premenený trestný nájazd debutanta Tatara. Prvý šampionát medzi seniormi, snaha bola odmenená premiérovým gólom na šampionátoch.

Na konečných 5:1 upravil po prihrávke súčasného asistenta trénera Ramsayho Frühauf. Vtedy to bola ale družina iného kouča - Glena Hanlona. Kanadský tréner si ďalšie víťazstvo na turnaji nepripísal, v osemfinále Slováci dokonca ani nebodovali a finišovali na konečnej 12. priečke. 

9. máj 2012, Helsinki: Slovensko - Kazachstan 4:2

Využité presilovky - 2:0.

Po triumfe 4:2 nad USA dva dni predtým pribudli tri body zverencom Vladimíra Vůjteka aj po súboji s neskôr vypadávajúcim celkom. Nerodili sa však ľahko. 

Na bleskový zásah Graňáka reagoval "vymiešaním" Laca v bránke Rymarev, Hudáčekovi kontroval opäť po akcii od zadného mantinelu Puškarov takým spôsobom, že rozbil kameru za chrbtom gólmana. V 49. minúte bol stav nerozhodný 2:2. Jeremejev držal Slovákov v zúfalstve, až kým neprišli chvíle Kopeckého

Držiteľ Stanley Cupu prv z pravého kruhu na buly bez prípravy rozvlnil sieť, aby 13 sekúnd pred záverečnou sirénou poistil nečakanú utrápenú výhru. Po základnej skupine sa Slováci umiestnili na štvrtej priečke, aby cez Kanadu s Českom dokráčali k strieborným medailám. Tri zo siedmich stretnutí na tejto ceste vyhrali o gól, ďalšie tri duely o dva - len Bielorusov porazili o štyri trefy.

20. máj 2022, Helsinki: Kazachstan - Slovensko 3:4

Úspešnosť na vhadzovaní - 62,75 % : 37,25 %.

Neskorší vývoj šampionátu ukázal, že ak by Slováci netriumfovali v riadnom hracom čase, do štvrťfinále, kde vypadli, by sa nedostali. Tesne pred polovicou súboja to zaváhanie reálne hrozilo.

Kazachstan viedol 2:1, no Akolzin neudržal nervy na uzde, inkasoval päťminútový trest za vrazenie na mantinel a družina spod Tatier ponúknutú možnosť využila. Fehérváry náprahom aj s prispením hokejky obrancu vyrovnal a Liška po rýchlej rozohrávke skrz Húsku otočil priebeh zápasu.

Pamätáte si ešte na trestné strieľanie Tatara? Mladík nadviazal na mladíka a po 12 rokoch sa presadila, verme, ďalšia vychádzajúca hviezda NHL. Slafkovský si Šutova položil na ľad a nekompromisne zavesil pod hornú žŕdku. Napriek tomu to bola dráma až do konca, keď Paňjukov svojím druhým gólom držal Slovákov v šachu.

19. máj 2023, Riga: Kazachstan - Slovensko (19:20)