Slovensko - Švajčiarsko. Posledné tri bitky: Slafkovského pohotová trefa i osmička z Rigy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko - Švajčiarsko. Posledné tri bitky: Slafkovského pohotová trefa i osmička z Rigy

Slafkovský oslavuje svoj zásah proti Švajčiarom.
Slafkovský oslavuje svoj zásah proti Švajčiarom. Profimedia
Presne po roku sa na majstrovstvách sveta proti sebe znovu postavia Slovensko a Švajčiarsko. Helsinki si 18. mája 2022 pamätajú ako prehru hokejistov spod Tatier, ktorí čakajú na triumf proti Helvétom na najväčšom fóre už 11 rokov. Naposledy si Slováci urobili proti alpskému súperovi chuť na strieborných majstrovstvách sveta 2012. Príde po roku čas na revanš, alebo sa šnúra neúspechov natiahne? Prečítajte si, aké osudy mali ostatné tri vzájomné merania síl na svetových šampionátoch.

6. máj 2018, Kodaň: Slovensko - Švajčiarsko 0:2

Úspešnosť zákrokov brankárov - 92,31 % : 100 %

Švajčiari začali aktívne a Čiliak musel riešiť hneď niekoľko nepríjemných projektilov. Jeden z nich po nahodení Diaza od modrej tečoval Scherwey a bolo to 0:1. Slováci prestrieľali súpera v prvej tretine 12:9, v zápase v tomto smere len tesne prehrali (25:26), napriek tomu gól nedali. Zuby si na Berrovi vylámali Jurčo, Nagy či Skalický.

Desať sekúnd pred prvou prestávkou bol vylúčený Diaz a počas našej početnej výhody gól padol. Akurát to bol gól v oslabení, nie presilovkový. Scherwey nalákal štyroch protihráčov na pravý mantinel, čím otvoril voľnú cestu Mircovi Müllerovi na osi ihriska. Presná prihrávka, samostatný únik, rana ponad vyrážačku - 2:0. 

Bol to práve vzájomný zápas, ktorý odsúdil prvú účasť Craiga Ramsayho z pozície trénera Slovákov na MS ako neúspešnú. Slovensko skončilo piate s 11 bodmi iba o bod za Švajčiarskom. To následne vyradilo v play-off Fínsko, Kanadu a vo finále prehralo až po samostatných nájazdoch so Švédskom.

27. máj 2021, Riga: Švajčiarsko - Slovensko 8:1

Využité presilovky - 5:0

Výsledok hovorí sám za seba, no ešte horšie vyznieva fakt, že sedem kúskov schytal Július Hudáček za necelých 34 minút. Hororová bilancia. Slovenský gólman ukončil stretnutie s úspešnosťou zákrokov 71,4 %. Výrazne mu nepomohli ani spoluhráči, ktorí inkasovali 60 trestných minút.

V siedmej minúte predčasne skončil za vrazenie na mantinel Pospíšil, čo potrestal Diaz. Za nešportové správanie nedohral ani Rosandič, hoci jeho výstrelok prišiel až za stavu 1:6. Helvéti potrestali vylúčenia Slovákov päťkrát, ťažili z odrazených pukov. Na druhej strane zo štyroch dvojminútových trestov vtedajšieho favorita nevzišiel žiadny presilovkový gól. Jediný čestný zásah prišiel z hokejky Krištofa.

Napriek tomu Slovensko postúpilo prvýkrát po ôsmich rokoch do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V skupine A skončilo s 12 bodmi o bod za Českom, ale čo je podstatnejšie, tak o dva pred piatym Švédskom. Vo vyraďovačke vypadli Slováci na hokejkách Američanov po výsledku 1:6.

18. máj 2022, Helsinki: Švajčiarsko - Slovensko 5:3

Strely na bránku - 30:16

Studená sprcha prišla aj v Helsinkách. Slováci sa nepoučili zo zásahu počas vlastnej presilovky. Rovnakým kúskom sa blysol Malgin v priebehu vylúčenia Bertschyho po 52 sekundách. A to ešte v rovnakom oslabení šiel do úniku i Thurkauf.

Roman so Slafkovským dokázali dvakrát vyrovnať stav, keď prvý menovaný dosledoval akciu Lantošiho a dorazil puk do siete. Vtedy budúca jednotka draftu ukázala strelecký inštinkt - z otočky z pravého kruhu mierila presne k ľavej žŕdke a na svetovom šampionáte mužov sa presadila vôbec prvýkrát.

Meier po naskočení z trestnej lavice upravil na 3:2, rozhodujúci zásah strelil v tretej tretine Hischier. Z dvoch hviezd New Jersey bude súčasťou tímu v Rige tentoraz len kapitán Tomáša Tatara. Hoci Takáč vykresal iskierku nádeje a práve Tatar dvakrát trafil konštrukciu bránky, bolo to všetko, čo družina Craiga Ramsayho dokázala zo 16-strelového kapitálu vytĺcť. 

Slováci sa dostali do osmičky najlepších, v ktorej viedli 2:0 trefami Sýkoru a Regendu proti Fínom. Následne však obdržali štyri zásahy po sebe a na turnaji skončili. O čosi horšie dopadli Švajčiari, ktorí proti USA ani neskórovali, aby prehrali 0:3.

18. máj 2023, Riga: Švajčiarsko - Slovensko (19:20)