Slovensko – Kanada. Posledné tri bitky: Košický smútok i strelecká nemohúcnosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko – Kanada. Posledné tri bitky: Košický smútok i strelecká nemohúcnosť

Zľava Marek Čiliak a Christián Jaroš po prehre s Kanadou 5:6 na domácich MS v Košiciach.
Zľava Marek Čiliak a Christián Jaroš po prehre s Kanadou 5:6 na domácich MS v Košiciach.TASR
V pondelkovom stretnutí na 86. majstrovstvách sveta v hokeji Slovensko nebude proti Kanade favoritom. Potrebuje dať zabudnúť na duely z Helsínk a Petrohradu, ktoré sa skončili celkovým skóre 1:10. Naopak, príklad si môže zobrať z domácich MS v Bratislave a v Košiciach z roku 2019, kde slovenskí reprezentanti boli menej ako dve sekundy od cenného skalpu zámorskej krajiny. Teraz sa spoločne pozrieme na ostatné tri súťažné merania síl s reprezentáciou Kanady.

16. máj 2022, Helsinki: Slovensko – Kanada 1:5

Strely na bránku – 35:44

Málokedy sa vidí takýto počet striel na bránku v jednom zápase od oboch tímov. Je o to väčšia škoda, že za chrbtom gólmana Thompsona skončil iba jeden slovenský projektil.

Začali sme nesmierne aktívne, vo výborných šanciach sa vyskytli Liška i Slafkovský, puk v kanadskom bránkovisku poskakoval po strele Nemca, ale skóre otvorili až Kanaďania po vlastnom góle. Rovnako so šťastím a po teči vyrovnal Takáč, ale od tohto momentu inkasoval len Húska, ktorý ešte vychytal niekoľko slušných šancí. To isté platí aj o jeho náprotivkovi, ktorý si zgustol na zakončeniach Tamášiho a Ivana.

Zámorský výber udrel v závere druhej a na začiatku tretej tretiny, odišiel na rozdiel troch gólov a bolo po zápase. Slovensko v skupine A ukončilo osemročné čakanie na postup do štvrťfinále, aby medzi osmičkou najlepších vypadlo s Fínmi po výsledku 2:4. Kanada finišovala v skupine tretia za Švajčiarskom a Nemeckom, no ako jediná zo štvorice postupujúcich sa dostala do boja o medaily.

13. máj 2019, Košice: Slovensko – Kanada 5:6

Góly v presilovkách – 1:3

Domáce majstrovstvá v Bratislave a v Košiciach odštartovali Slováci vo veľkej paráde. Triumfovali nad Američanmi, dlho odolávali Fínom, ale keď prišlo na rozhodujúce momenty, bohužiaľ, (aj smolne) zlyhali.

Gólová naťahovačka proti Kanade sa začala v prvej minúte, keď za 65 sekúnd prišli trefy Sukeľa i Lišku. Favorit reagoval do prestávky Manthom a Theodoreom. Scenár pokračoval aj v druhom dejstve. Tentoraz to bol Nagy a znovu Liška, ktorí poslali domáci tím do vedenia, len aby sériou troch gólov Marchessaulta, Cirelliho a Stechera sa „javorové listy“ dostali prvý raz na koňa.

Druhý zásah Sukeľa poslal Steel Arénu do varu, ale potom prišlo podrazenie Černáka v čase 58:46. Diváci odpočítavali sekundy do konca, tlačili čas, ale bol to kanonier Stone, ktorý 1,8 sekundy pred záverečnou sirénou švihom zápästím spôsobil vlnu nevôle na tribúnach košického stánku.

Málokedy vídané zahádzanie ľadu na majstrovstvách sveta, pískanie a bučanie počas hymny víťaza. Žiaľ, aj taký je hokej, s ktorým vtedy Slováci neudržali remízu ako na ľade, tak ani v hľadisku.

Solídne rozohraný šampionát pokračoval zhodne nešťastnou prehrou proti Nemecku. Dva góly súpera strelili v čase 58:08 Eisenschmid a 27 sekúnd pred koncom hviezda NHL Draisaitl. Bola to strata bodov, ktorá v konečnom zúčtovaní stála zverencov Craiga Ramsayho nepostup do vyraďovacích bojov.

14. máj 2016, Petrohrad: Kanada – Slovensko 5:0

Strely na bránku – 33:18

Ešte iba nastupujúci hokejový kúzelník Connor McDavid sa zo štvrtého kanadského útoku prizeral (a prispel asistenciou), ako Kanada rozstrieľala Slovákov a udržala si čisté konto.

Favorit mal k dispozícii šesť presiloviek, z ktorých síce využil iba jednu, ale ak hráte vyše 11 minút v početnej výhode, súpera to nesmierne vyčerpá. O to viac, ak ho v úvodnej dvadsaťminútovke zasypete lavínou striel v pomere 14:4, z ktorých sa ujmú rany Riellyho a Duchenea.

Postup do ďalšej fázy turnaja si hráči pod vedením Zdena Cígera prehrali v súbojoch s Bieloruskom (2:4) a Nemeckom (1:5). Osem bodov stačilo na piatu priečku, štvrtí Američania nazbierali iba o dva body navyše.

Slovensko - Kanada, 15. máj o 15:20