MS v hokeji 2023, štvrťfinále: Triumfy USA, Nemcov, Lotyšov a Kanaďanov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, štvrťfinále: Triumfy USA, Nemcov, Lotyšov a Kanaďanov
Aktualizované
Američania ostávajú na MS bez prehry.
Američania ostávajú na MS bez prehry.
TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Pred ďalším hracím dňom ostalo v hre už len osem tímov. Flashscore Správy prinášajú sumár trinásteho hracieho dňa.

15:20

USA - Česko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan)

Hokejisti USA postúpili do semifinále 86. MS. Vo štvrťfinálovom zápase v Tampere zvíťazili nad Českom po góloch Matta Coronata, Nicka Perbixa a Cuttera Gauthiera. Američania mali navrch herne i strelecky, brankárovi Caseymu DeSmithovi stačilo k čistému kontu 15 úspešných zákrokov. USA prestrieľali súpera 34:15, premožiteľa nenašli ani v ôsmom zápase na prebiehajúcom šampionáte. Do semifinále MS sa prebojovali tretíkrát za sebou. Čechom sa revanšovali za vlaňajšiu prehru v súboji o bronz v rovnakej hale (4:8).

USA nastúpili bez útočníka Eyssimonta, ktorý dostal dištanc za zákrok na obrancu Sandina v zápase so Švédskom (4:3 pp). Prvý gól padol v 13. minúte, keď sa k dorážke dostal Coronato a z otočky po biliardových odrazoch puku otvoril skóre. Česi nevedeli nájsť rytmus, za celú prvú dvadsaťminútovku vyslali iba dve strely na bránku.

V druhej časti Američania ustáli menší český nápor a v polovici stretnutia zvýšili náskok. Tréner Jalonen v poslednej tretine premiešal zostavu, stiahol hru na tri formácie, no ani to Čechom nepomohlo. V 50. minúte po vyhratom buly Gauthier parádne trafil k bližšej žŕdke, bolo jasné, že USA si už postup nenechajú ujsť. Česi tri a pol minúty pred koncom odvolali brankára, no duel už nedokázali zdramatizovať.

Švajčiarsko - Nemecko 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Góly: 21. Siegenthaler (Fiala, Kukan) - 7. Kastner (Wissmann, J. Müller), 38. Peterka (Kahun, Gawanke), 39. Sturm (Stachowiak, J. Müller).

Nemecký tím postúpil medzi najlepšiu štvoricu po tom, čo vo štvrťfinálovom zápase v Rige zdolal favorizovaných Švajčiarov 3:1. Do semifinále prešli po dvoch rokoch, na MS 2021 obsadili 4. miesto. V boji o postup do finále sa stretnú s hráčmi USA. Pre "Helvétov", ktorí postúpili z 1. miesta "slovenskej" skypiny B, sa turnaj skončil. Štvrtýkrát po sebe stroskotali už v úvode vyraďovacej časti.

Švajčiari začali zápas náporom, ale nedokázali ho premeniť na rýchly gól. Nemci postupne zlepšili svoj výkon a v ofenzíve boli čoraz viac nebezpeční. V 7. minúte zvolil Kastner strelu spoza obrancu, ktorá prešla brankárovi Mayerovi popod rameno a puk sa dokĺzal za bránkovú čiaru. Po 47 sekundách prostrednej časti bolo vyrovnané, keď sa Švajčiari usadili v pásme a Siegenthaler zakončil kombináciu strelou zo strednej vzdialenosti.

Po polovici súboja Nemci ustáli dlhé oslabenie a potom sa po efektnej sťahovačke presadil Peterka. Zaskočení Švajčiari následne nevyužili presilovku, počas ktorej súper ušiel do protiútoku, v ktorom Stachowiakovu prihrávku zužitkoval na tretí zásah Sturm. Nemci sa v záverečnej časti vyhli oslabeniam a ich organizovaná defenzíva robila veľké problémy Švajčiarom. Tí dvakrát trafili do žŕdky a brankára Niederbergera nedokázali prekonať ani počas hry so šiestimi korčuliarmi.

19:20

Kanada - Fínsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 8. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli - 57. Hartikainen (Rantanen, Lehtonen)

Zápas sa začal v strhujúcom tempe. Fíni sa chceli chopiť taktovky a tlačili sa do bránky, no narážali na kompaktný defenzívny blok súpera. Kanaďania hrozili nebezpečnejšie, Neighboursa ešte vychytal Larmi, v 7. min však Quinn prenikol po pravej strane, prekabátil Ohtamaau a strelou popod betón prekonal fínskeho brankára. Vzápätí mohlo byť 2:0 po bekhendovom zakončení Weegara, Larmi tentoraz zasiahol. Severania sa nevedeli presadiť ani v presilovkách, kde im chýbal moment prekvapenia.

Do útoku zavelila potom ich najväčšia hviezda, Rantanen sa dvakrát dostal do čistej šance, v oboch prípadoch stroskotal na Montembeaultovi, ktorý stopol aj Hartikainena. "Suomi" zvýšili tlak, chvíľami totálne zavreli Kanaďanov v ich pásme.

Počas náporu však prepadávali vzadu a v polovici zápasu Blais z prečíslenia zavesil - 2:0. Zaváhali však aj kanadskí obrancovia, do únikov sa dostali najprv Kakko a potom Kapanen, obaja v koncovke neuspeli. Nepremenené šance ich mohli mrzieť, v 43. min kanadskí hráči vyšachovali domácich a nepokrytý Carcone zakončil ponad padajúceho Larmiho - 3:0.

Z tohto knokautu sa už Fíni nespamätali. V 3. tretine pôsobili chvíľami bezradne. V závere pri power play bez brankára dokázali ešte znížiť zásluhou dôrazného Hartikainena, no záverečné slovo mal Toffoli, ktorý do prázdnej bránky stanovil na konečných 4:1 pre Kanadu, ktorá v semifinále narazí na Lotyšsko.

Švédsko - Lotyšsko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Góly: 30. Liljegren (Raymond, A. Lindholm) - 13. Ločmelis (Rih. Bukarts, Cibulskis), 46. Indrašis (Rih. Bukarts, Jaks), 54. Jaks (Rih. Bukarts, Indrašis)

Od prvých minút sa hralo vo svižnom tempe a Lotyši ukazovali, že si pred domácim publikom veria. V úvode si vypracovali dve sľubné šance a v 13. minúte išli do vedenia. Nepokrytý Ločmelis sa pred bránkou dostal k puku a zblízka prekonal brankára Johanssona - 0:1. Švédi mali v ďalšom priebehu prvej tretiny herne navrch, no ich hre chýbal moment prekvapenia a veľkou prekážkou bol aj brankár Šilovs.

V druhej tretine bola strelecká prevaha severanov ešte výraznejšia (13:1), no vyťažili z nej iba jeden gól. Raymond mu v útočnom pásme prenechal puk a následná strela spoza obrancu zapadla nad Šilovovu lapačku - 1:1. V 36. minúte sa zápas skončil pre Dzierkalsa, no Lotyši sa obetavou hrou v defenzíve ubránili päťminútovému oslabeniu.

Švédi mali naďalej problémy v koncovke a s pribúdajúcim časom bola na ich hre viditeľná nervozita. Indrašis nasmeroval Lotyšov k historickému víťazstvu v 46. minúte, keď si v útočnom pásme efektne poradil s obrancom Pudasom a prestrelil Johanssona - 1:2. Švédi krátko na to nezužitkovali presilovku a po nej pykali v oslabení, keď strelu Jaksa neudržal brankár Johansson - 1:3. Švédi sa snažili o nápor, dostali sa aj k hre so šiestimi hráčmi, no defenzíva Lotyšov odolala.