MS v hokeji: Posledné bitky s Kanadou - Hlavaj exceloval už v Rige, v čerstvej pamäti aj košický koniec

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s Kanadou: Hlavaj exceloval už v Rige, v pamäti i trpký košický koniec

Hlavaj bol hrdinom proti Kanade na minuloročnom šampionáte v Rige.
Hlavaj bol hrdinom proti Kanade na minuloročnom šampionáte v Rige.TASR
Skupinová časť je minulosťou, odteraz rozhoduje o úspechu či neúspechu jediný zápas. Slovensko čaká po roku ďalší stret s Kanadou na fóre majstrovstiev sveta. Tentoraz to už bude vo štvrťfinále, pričom Slováci majú so zámorským favoritom na šampionátoch negatívnu bilanciu, keď zo 17 meraní síl vyhrali len dva. Pridajú v Prahe tretí triumf?

15. máj 2023, Riga: Slovensko - Kanada 1:2 sn

Nevyužité presilovky: 7:8.

Začneme hneď štatistikou nevyužitých presiloviek. Aj tu sa ukazuje, že početné výhody boli problémom Slovákov aj v ostatných rokoch, zatiaľ čo v oslabení sa im darilo (ako aj teraz). Jediný zásah Kanaďanov prišiel krátko po vypršaní power-play, reagoval naň Cehlárik pri vylúčení Lucica. Následne už brankári zatiahli roletu, pričom zámorský favorit nevyužil, napríklad, dve skrátené presilovky o dvoch mužov či päťminútovku po vrazení na mantinel od Hudáčka.

V našej bránke sa zaskvel Hlavaj, ktorý by mal byť v rovnakej pozícii proti Kanade aj v Ostrave. V lotyšskej Rige nechytil za 65 minút iba jednu zo 43 koncoviek, čo mu vynieslo úspešnosť zákrokov 97,67 %. Na opačnej strane stál gólman Montrealu Montembeault (23/24, 95,83 %). 

A keď javorové listy nepremenili ani exkluzívnu presilovku štyroch proti trom po faule Čacha v predĺžení, nasledovali samostatné nájazdy. Všetko vyvrcholilo v ôsmej sérii, keď Chromiak neskóroval, zatiaľ čo J. Quinn áno.

Slováci skončili v skupine na piatom mieste o dva body za tretím Lotyšskom a štvrtým Českom. Kanada postúpila z druhého miesta a nakoniec šampionát ovládla.

16. máj 2022, Helsinki: Slovensko - Kanada 1:5

Strely na bránku: 35:44

Málokedy sa vidí takýto počet striel v jednom zápase od oboch tímov. Je o to väčšia škoda, že za chrbtom gólmana Thompsona skončil iba jeden slovenský projektil.

Začali sme aktívne, vo výborných šanciach sa vyskytli Liška i Slafkovský, puk v súperovom bránkovisku poskakoval po strele Nemca, ale skóre otvorili až Kanaďania po vlastnom góle. Rovnako so šťastím a po teči vyrovnal Takáč, ale od tohto momentu inkasoval len Húska, ktorý pritom vychytal niekoľko slušných šancí. To isté platí aj o jeho náprotivkovi, ktorý si zgustol na zakončeniach Tamášiho a Ivana.

Zámorský výber udrel v závere druhej a na začiatku tretej tretiny, odišiel na rozdiel troch gólov a bolo po dueli. Slovensko v skupine A síce ukončilo osemročné čakanie na postup do štvrťfinále, ale medzi osmičkou najlepších vypadlo s Fínmi po výsledku 2:4. Kanada finišovala v skupine tretia za Švajčiarskom a Nemeckom, no ako jediná zo štvorice postupujúcich sa dostala do boja o medaily, kde podľahla až vo finále Fínsku.

13. máj 2019, Košice: Slovensko - Kanada 5:6

Góly v presilovkách: 1:3

Domáce majstrovstvá v Bratislave a v Košiciach odštartovali Slováci vo veľkej paráde. Triumfovali nad Američanmi, dlho odolávali Fínom, ale keď prišlo na rozhodujúce momenty, bohužiaľ, (aj smolne) zlyhali.

Gólová naháňačka proti Kanade sa začala v prvej minúte, keď za 65 sekúnd prišli trefy Sukeľa i Lišku. Favorit reagoval do prestávky Manthom a Theodorom. Scenár si aktéri zopakovali aj v druhom dejstve. Tentoraz to bol Nagy a znovu Liška, ktorí poslali domáci tím do vedenia, len aby sériou troch gólov Marchessaulta, Cirelliho a Stechera sa javorové listy dostali prvý raz na koňa.

Druhý zásah Sukeľa a vyrovnanie poslali Steel Arénu do varu, ale potom prišlo podrazenie Černáka v čase 58:46. Diváci odpočítavali sekundy do konca, tlačili čas, ale bol to Stone, kto 1,8 sekundy pred záverečnou sirénou švihom zápästím spôsobil trpkú vlnu nevôle na tribúnach košického stánku.

Málokedy vídané zahádzanie ľadu na majstrovstvách sveta, pískanie a bučanie počas hymny víťaza. Žiaľ, aj taký je hokej, s ktorým vtedy Slováci neudržali remízu ani na ľade, ani v hľadisku.

Solídne rozohraný šampionát pokračoval nešťastnou prehrou proti Nemecku. Dva góly súpera strelili v čase 58:08 Eisenschmid a 27 sekúnd pred koncom hviezda NHL Draisaitl. Bola to strata bodov, ktorá v konečnom zúčtovaní stála zverencov Craiga Ramsayho postup do vyraďovacích bojov.

23. máj 2024, Praha: Kanada - Slovensko (16:20)